Sami Loukile, eigenaar Budget2Pay (Foto: aangeleverd)
Sami Loukile, eigenaar Budget2Pay (Foto: aangeleverd)

Internationaal netwerken: op handelsmissie naar het buitenland

Interviews

In Nederland zet de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zich in voor het Nederlandse ondernemersklimaat. Zij voeren het door de ministeries uitgestippelde beleid op dit vlak uit. Heel ondernemend Nederland kan bij het RVO terecht met vragen op het gebied van duurzaam-, agrarisch-, innovatief- of internationaal ondernemen. Voor ondernemers met internationale ambities organiseert het RVO handelsmissies naar het buitenland, of de mogelijkheid inkomende handelsdelegaties uit het buitenland hier te ontmoeten. Het programma van een handelsmissie varieert maar bestaat veelal uit netwerkevenementen en -diners, individuele gesprekken met geselecteerde potentiële buitenlandse zakenpartners of overheden en interactieve sessies en presentaties.

Ondernemer en eigenaar van Budget2Pay Sami Loukile gaat met Almere Zaken in gesprek over het nut van internationaal netwerken wanneer je doelstelling is om lokale bedrijven te verbinden. Want ook voor een Almeerder die zich dagelijks inzet voor de verbinding van lokale bedrijven zijn grote tech beurzen in Lissabon, handelsmissies naar Barcelona en de grootste elektronica beurs van de wereld in Las Vegas binnen handbereik.

Internationaal netwerk

“Eigenlijk stond de handelsmissie van afgelopen oktober naar Barcelona helemaal niet op mijn planning. Totdat ik op een kick off voor de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas in januari met een eigen stand in de Beurs van Berlage stond. Ik kwam daar iemand van de gemeente tegen, we raakten in gesprek en zo geschiedde, ik werd uitgenodigd om samen met ondernemers uit heel het land als Nederlandse delegatie naar Barcelona af te reizen.” Aldus Loukile. Het doel van zo’n handelsmissie is volgens de ondernemer veelzijdig: “Tijdens zo’n reis leer je veel, kom je in contact met heel veel nieuwe mensen en ga je samenwerkingen aan met nieuwe connecties, je ontmoet potentiële partners en -klanten, en je ontmoet nieuwe potentiële investeerders. Met je aanwezigheid laat je zien dat je tot de innovatiefste bedrijven van Nederland behoort.”

Internationaal contact voor bevordering lokale bedrijvigheid

Zo heeft Loukile in Barcelona bijvoorbeeld waardevolle contacten gelegd met ondernemers uit Brazilië en Portugal. Contacten waar hij hopelijk in de toekomst iets aan heeft bij het behalen van zijn doelstellingen. Want de ondernemer reist niet af naar deze evenementen voor een gezellig praatje, hij gaat met concrete doelstellingen. “Met mijn cloud platform en app wil ik lokale bedrijvigheid stimuleren door vraag en aanbod samen te brengen in een digitaal ecosysteem. Het platform reikt een stuk verder dan jouw diensten aan anderen op het platform verkopen. Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijk inkopen om zo de kosten te drukken, of de mogelijkheid om met meerdere kleinere ondernemingen een grote klant te bedienen, die één van die kleinere ondernemers in zijn eentje nooit aan zou kunnen. De fase van bouwen en valideren van het platform heb ik afgerond, en aangezien ik met mijn platform een mondiaal probleem aanpak tracht ik via de handelsmissies en beurzen in het buitenland de internationale markt te betreden. In andere delen van de wereld kunnen ze mijn platform ook goed gebruiken, om de lokale ondernemer daar net zo te steunen als ik dat hier doe.”

Ecosysteem

Loukile vergelijkt zijn digitaal platform en app met een ecosysteem waarin ondernemers elkaar helpen, versterken en samen successen behalen. Binnen dit concept zijn twee variaties beschikbaar; private- en publieke platformen. Een privaat platform wordt gekenmerkt door een eigen facilitator. “Een voorbeeld hiervan is het WTC, het gebouw waarin ik zelf ook gevestigd zit. Ik ben bezig met de ontwikkeling van een business ecosysteem voor het WTC waarin alle ondernemers die hier in het gebouw gevestigd zitten elkaar kunnen vinden, hulp kunnen vragen en aanbieden en bepaalde goederen ook gezamenlijk kunnen inkopen.”
Een publiek ecosysteem platform en bijbehorende app worden bijvoorbeeld door een gemeente geïnitieerd. “In dat geval doet de gemeente bij mij de aanvraag voor een platform, bijvoorbeeld voor een bepaalde sector. Binnen de gemeente wordt dan een toezichthouder aangesteld die nagaat of de bedrijven die zich voor het platform aanmelden binnen de richtlijnen passen en toegelaten worden. Verder werkt alles hetzelfde als bij een privaat ecosysteem.”

In Las Vegas wil ik zoveel mogelijk waardevolle contacten leggen

Las Vegas

“Als ik in januari naar Las Vegas ga als onderdeel van het Nederlands paviljoen op de CES in Las Vegas, de meest invloedrijke techbeurs ter wereld, wil ik vooral graag zoveel mogelijk waardevolle contacten leggen en mijn digitale ecosysteem oplossingen onder de aandacht brengen. Naast het leggen van internationale contacten leer je de andere Nederlandse ondernemers vaak ook een stuk beter kennen, je bent toch een aantal dagen met elkaar op pad, daar kijk ik ook erg naar uit.”

Websummit Barcelona, oktober 2022 (Foto: aangeleverd)