Thirza Mac Donald.
Thirza Mac Donald. (Foto: aangeleverd)

Het succesverhaal van Thirza Mac Donald van Spotlezz

Partnernieuws

‘De kracht die je uit netwerken haalt, is onbetaalbaar’

Vorige maand stond ondernemer en VBA-lid Thirza Mac Donald met een nominatie voor Ondernemer van het Jaar op het podium. Net niet gewonnen, maar wat een successtory heeft zij al geschreven. Met haar 19 lentes jong runt zij het goedlopende schoonmaakbedrijf SPOTLEZZ. Dit is haar niet komen aanwaaien. Ze heeft hard gewerkt en goed gebruik gemaakt van een netwerk. Wij spraken haar over haar bedrijf, haar lidmaatschap van de VBA en over hoe waardevol netwerken is.

Met haar levensmotto ‘gewoon gaan’ heeft onderneemster Thirza al veel bereikt. Op haar negende verkocht ze met succes loomarmbandjes en op haar veertiende had ze haar eerste echte bijbaantje. Ze plande haar werk tijdens haar lessen op de havo. Dit tot ongenoegen, maar ook met groot respect van haar docenten, zo vertelden zij haar na het behalen van haar examen. Dat ze haar eigen plan trekt, blijkt uit het feit dat ze al aan het begin van haar opleiding Associate degree (Ad) Ondernemen aan het Windesheim SPOTLEZZ oprichtte. En nee, de cliënten kwamen haar niet aanwaaien, ze moest aan de bak: haar netwerk uitbreiden, samenwerkingen aangaan, hard werken, afspraken nakomen, mensen op hun gemak stellen en investeren in relaties. Dat wierp zijn vruchten af. Zoals Thirza zelf zegt: “Ik had dromen en ideeën hoe ik deze zou willen vormgeven, maar het mooiste is om het werkelijkheid te zien worden.”

Netwerken via VBA

VBA maakt zich hard voor alle ondernemers in de stad en zorgt dat op gebieden als veiligheid, onderwijs en arbeidsmarkt, infrastructuur en bereikbaarheid, stroomcongestie en het vestigingsklimaat, dat het goed ondernemen blijft met elkaar. Als jonge ondernemer kan je je al aansluiten bij Young VBA, waar je onder andere kunt sparren met gevestigde ondernemers. Het belangrijkste aan VBA, is dat er van elkaar geleerd wordt.

De eerste kennismaking van Thirza met Young VBA was via LinkedIn, waar ze las over één van de bijeenkomsten. Ze werd geprikkeld, want ze kende in haar omgeving weinig jonge ondernemers waar ze ervaringen mee kon uitwisselen. Haar tip voor jonge ondernemers is dan ook: “Start met netwerken, zorg dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen in jouw branche en word lid van de VBA.” Ze is met open armen ontvangen, sprak met jonge en ervaren ondernemers en werd voorgesteld aan andere ondernemers. Zo bouwde ze aan haar steeds groter wordende netwerk. “De kracht die je uit netwerken haalt, is onbetaalbaar”, benadrukt Thirza, “het heeft absoluut geholpen bij het werven van nieuwe cliënten.” En uiteraard heeft de nominatie voor Ondernemer van het Jaar ook zeker weer nieuwe contacten opgeleverd.

Met haar ervaring sluit Thirza binnenkort aan bij de VBA experttafels. Ze wil bijdragen aan inspiratiesessies voor jongeren, want ondanks haar leeftijd, heeft deze dame al heel wat te delen over het ondernemerschap. Want, zo sluit ze af: “Ik ben inderdaad best veel aan het werk en als ik dan kijk hoe mijn bedrijf nu loopt, kan ik uiteindelijk alleen maar concluderen dat ik heel dankbaar ben voor wat ik nu al heb bereikt.”