Team UPALMERE!, v.l.n.r. Debby Kruit, Trudy Middelbos, Dina El Filali, Constance Buyne. Boven: Jean-Paul Mau Asam.
Team UPALMERE!, v.l.n.r. Debby Kruit, Trudy Middelbos, Dina El Filali, Constance Buyne. Boven: Jean-Paul Mau Asam. Fred Rotgans

UPALMERE! Samen bouwen aan een innovatie ecosysteem

Partnernieuws

Ben jij een start-up of scale-up en ben je op zoek naar bedrijven waarmee je kunt samenwerken of kapitaal om je eerste product uit te kunnen brengen of te kunnen opschalen?

UPALMERE! is het actieprogramma van de gemeente Almere dat ontwikkeld is om de innovatiekracht en de groeikracht van start-ups en scales-ups verder te helpen ontwikkelen. “Met dit actieprogramma willen we innovatie in Almere aanjagen, stimuleren en partijen bij elkaar brengen om te kunnen opschalen”, vertelt Constance Buyne van UPALMERE!.  

Het team achter UPALMERE! dat actief is voor de gemeente Almere zet zich inmiddels voor het vierde jaar in om start-ups en scale-ups te helpen met bijvoorbeeld internationale opschaling, koppelen aan investeerders, verbinden met kennisinstellingen, of launching customers.  

Start-ups en scale-ups zijn een belangrijk thema voor de gemeente. “Als je kijkt naar de economische vitaliteit van de stad dan zijn start-ups en scale-ups een belangrijk bestanddeel van de ‘smeerolie’ voor innovatie in de stad.” 

Vijf pijlers 

Het actieprogramma kent vijf pijlers; namelijk toegang tot kapitaal, kennis, community, netwerken en storytelling. “Op het moment dat je je als ondernemer met iets vernieuwends bezighoudt en je gaat snel opschalen, loop je tegen allerlei problemen op deze gebieden aan die een reguliere starter of bedrijf niet tegenkomt”, legt Debby Kruit van UPALMERE! uit.  

Met een actieprogrammering, netwerk, een innovatie-ecosysteem, gebaseerd op deze vijf pijlers biedt team UPALMERE! start-ups en scale-ups de helpende hand. “We werken hiervoor onder andere samen met Horizon Flevoland, Kamer van Koophandel, Rijksdienst voor Ondernemen, VBA, Green Innovation Hub en Amsterdam Smart City.” 

Innovatie ecosysteem 

UPALMERE! brengt belangrijke verbindingen tot stand in het Almeerse innovatie-ecosysteem. “Veel partijen zitten al in Almere, maar moeten elkaar nog vinden. Wij leggen die connecties en faciliteren waar nodig.”  

Het team staat naast de ondernemer. “We gaan met de start-up of scale-up in gesprek om erachter te komen waar hun ambitie-, innovatie- en groeiplannen uit bestaan. Dan kijken we waarmee wij hen verder op weg mee kunnen helpen. Opschalen is altijd het doel bij een start-up en een scale-up. Wij reiken ze een hand toe op punten die voor hen belangrijk zijn”, legt Kruit uit.  

Zo is het vinden van de juiste financiering een grote uitdaging voor start-ups en scale-ups. UPALMERE! kan helpen bij het in contact brengen met diverse financieringspartners.  

Het team voert continue gesprekken met zowel start-ups, scale-ups als grote bedrijven binnen het MKB. “Het gebeurt vaak dat we vanuit beiden kanten iets interessants horen waar misschien een hele nieuwe business uit voort kan komen. Dan brengen we deze partijen bij elkaar” 

Challenges

Het actieprogramma heeft twee grote challenge-programma’s; de KVK Business Challenge en de Start-up & Scale-up Hero Journey. In samenwerking met de Kamer van Koophandel organiseert UPALMERE! een vierde Almere editie van de KVK Business Challenge. “Bedrijven met een challenge worden door middel van een open innovatieplatform in contact gebracht met start-ups, scale-ups, zelfstandige ondernemers en mbk-ers. Oplossingen kunnen vanuit de hele wereld worden aangedragen. Een bijzondere kans voor de innovatiekracht en internationalisering”, vertelt Kruit. 

Start-up & Scale-up Hero Journey 

Zo’n acht Almeerse start-ups en scale-ups met innovatieve ideeën op het gebied van technologie en duurzaam gedreven innovaties om de wereld een stukje beter te maken doen mee met de Start-up & Scale-up Hero Journey. Een pilotprogramma dat onlangs van start is gegaan. “Hierbij dagen we innovatieve ondernemers uit om, samen met ervaren mentoren, experts en mededeelnemers aan de slag te gaan vanuit hun eigen businessmodel in het licht van een maatschappelijk thema zoals bijvoorbeeld energie, gezondheid, inclusie, klimaatadaptatie, data-inzet of mobiliteit”, aldus Buyne. 

Internationale Handelsmissies 

Voor start-ups en scale-ups die internationaal willen groeien zijn internationale handelsmissies van groot belang. Ze bieden kansen om nieuwe markten te verkennen, potentiële klanten en partners te ontmoeten en te leren van andere bedrijven en culturen. 

UPALMERE! neemt dit jaar deel aan drie internationale start-up en scale-up evenementen. Diverse delegaties van Almeerse start-ups en scale-ups gaan actief internationale markten verkennen tijdens Web Summit, Smart City Expo en Slush.  

“We stellen ons (internationale) netwerk, kennis en expertise ter beschikking om de ondernemers dusdanig voor te bereiden en te begeleiden, zodat ze met de juiste hulpvraag zo’n missie ingaan”, legt Kruit uit. 

Wil je meer weten over wat het actieprogramma UPALMERE! voor jou kan betekenen? Wil je mee op internationale handelsmissie of wil je deelnemen aan de KVK Business Challenge? 

Bekijk de website www.upalmere.nl of mail naar info@upalmere.nl