Afbeelding
AlmereZaken

Floriade-project: vliegtuigonderdelen uit reststromen tuinbouw

Redactie

ALMERE – Vliegtuigonderdelen produceren uit reststromen van de tuinbouwindustrie. Het klinkt wat vreemd, maar is wel de inzet van het project ‘Growing Airplanes’ dat een aantal partners, met ondersteuning van vliegtuigbouwer Airbus, is gestart. Tijdens de Floriade in 2022 in Almere zullen de resultaten van het project te zien zijn.

Met de toekenning deze week van de GoChem-SIA-subsidie door de overheid kan InHolland de eigenschappen vaststellen van gekweekte materialen, zoals mycellium biocomposiet dat biologisch afbreekbaar is. Met name de interactie tussen sterke vezels en het mycelium krijgt aandacht in dit project.

Technisch verhaal

Het is een wat technisch verhaal, maar het komt erop neer dat de vezels worden gesteriliseerd en samengevoegd met de reststroom uit de tuinbouw. Er ontstaat dan een mengsel dat in een mal wordt gegoten en daar kan doorgroeien en aan elkaar ‘kit’ zonder dat er bindmiddel of lijm nodig is. In vijf tot tien dagen heeft het mengsel de vorm van de mal aangenomen. De mal wordt verwijderd. Het hybride mycelium biocomposiet dat resteert is zowel sterk als licht en bovendien brandwerend. Voor een bedrijf als Airbus is dat belangrijk. Dit lichte materiaal is niet alleen recyclebaar, maar zorgt ook voor een laag brandstofverbruik. In tegenstelling tot veel andere materialen vergt de productie van mycelium biocomposiet weinig energie.

Floriade

Het consortium wordt gevormd door de Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN), Hogeschool Inholland, Grown en de Floriade Expo 2022. Tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling zullen de resultaten van het project te zien zijn.

3D geprint aluminium kan bekleed worden met een hybride biocomposiet van mycelium. (Foto: Airbus, Hamburg)