Afbeelding
AlmereZaken

Lidl bouwt eerste energie- en CO2 neutrale supermarkt van Nederland

Redactie

Afgelopen maandag 7 december is het startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe Lidl in Almere Oosterwold. Langs de snelweg bouwt Lidl de eerste energie- en C02 neutrale supermarkt van Nederland. Medio juni 2021 opent het filiaal haar deuren.

Lidl heeft bewezen met het Lidl Zero concept vooruitstrevend te zijn als het om duurzame supermarkt bouw gaat. Met alle opgedane ervaring, weer nieuwere technologieën en ontwikkelingen mag Lidl in Oosterwold straks dan ook spreken van een Lidl Zero filiaal 2.0. Door CO2 neutraal ontwerpen, het toepassen van duurzame materialen en het innovatief koppelen van klimaattechniek, productkoeling en zonnepanelen zet Lidl opnieuw een grote stap. De energierekening bij dit nieuwe filiaal is straks 0 euro is.

Shirts van medewerkers hergebruikt als isolatiemateriaal

Op een terrein van 29.000 vierkante komt een filiaal te staan dat voor het grootste gedeelte uit hout is gebouwd en straks ruim 1.400 vierkante meter winkeloppervlak biedt aan de klant. Leuk detail is dat oude Lidl polo shirts van supermarktmedewerkers worden hergebruikt als isolatiemateriaal. Zo wordt er gerecycled binnen de keten.

Door slim ontwerp is het gebouw demontabel en kunnen in de toekomst de gebruikte bouwmaterialen weer ingezet worden voor andere projecten. Verder wordt alles dusdanig gebouwd dat straks het benodigde onderhoud ook minimaal is.

Energieneutraal

Het filiaal is onder andere door hoge isolatiewaarden, het gebruik van restwarmte en energiezuinige verlichting zeer zuinig met energie. Het restant aan energie dat nog nodig is, wordt straks opgewekt door middel van 1.700 zonnepanelen om volledig nul op de energiemeter te realiseren. Alle Lidl filialen zijn aardgasvrij en alle nieuwe filialen worden standaard met energielabel A++++ opgeleverd.

Stadslandbouw

Het nieuwe filiaal wordt gebouwd in Almere Oosterwold. Oosterwold is een ‘doe het zelf’ gebied waarbij bedrijven de ruimte krijgen om een eigen draai aan de ontwikkeling van de grond te geven. Lidl gaat naast het filiaal aan stadslandbouw doen. Op ruim 16.000 vierkante meter van het buitenterrein worden, in samenwerking met Stadsboerderij Almere, verschillende gewassen aangeplant, met als doel om CO2 uit de lucht op te nemen. De beplanting zal de CO2-uitstoot die bij de bouw vrijkomt, compenseren.

Maandag is het startsein gegeven voor de bouw van de Lidl supermarkt in Almere Oosterwold. (Foto: aangeleverd)

Artist impression.

Afbeelding
Afbeelding