Afbeelding
AlmereZaken

‘Ondernemers profiteren door Floriade. Niet van Floriade’

Redactie

Het gaat er voor ondernemers om hoe ze kunnen profiteren met business door Floriade, niet van Floriade. Dit zegt Pieter Cloo, directeur van Floriade Expo 2022. “Floriade is een platform dat business mogelijk maakt, dat ondernemers daar bij helpt. Ondernemers dachten lang dat ze aan Floriade konden verdienen. Zo werkt het niet. Floriade is het middel om te gaan verdienen. Het gaat er niet om alleen tijdens het evenement zaken te doen, maar juist ook om jaren daarna de vruchten te plukken van je activiteiten tijdens de Floriade.”

Cloo beent tijdens het interview door zijn kamer. Met weidse gebaren onderstreept hij zijn uitspraken. Dan loopt hij weer naar de kaart van Floriade aan de muur waar hij kavels aanwijst, de paviljoens waar business-to-business komen. Vervolgens wijst hij naar buiten. “Het gaat nu heel hard. Woontoren Flores is in volle ontwikkeling, het provinciepaviljoen Food Forum heeft vorm gekregen, Aeres Hogeschool Almere gaat de lucht in en het Healthy Aging Pavilion van de Zorggroep Almere groeit met de dag. Floriade ontwikkelt zich nu snel, het evenement waar naar verwachting twee miljoen bezoeker komen, maar ook bedrijven zich uitgebreid kunnen profileren”, zegt Cloo bevlogen.

Bijna vol

“Van de 192 kavels bij Floriade zijn er nog maar een paar te vergeven”, vertelt Cloo. “Duitsland wil een of twee kavels, China heeft er vier, Frankrijk heeft er een paar, Thailand heeft een groot kavel, ook Afrikaanse landen hebben meerdere kavels. Het is hard gegaan. Al die landen gaan laten zien wat ze in huis hebben om het thema ‘Growing Green Cities’ te ondersteunen.

Business

Voor Almeerse ondernemers en bedrijven van buiten de stads- en landsgrenzen heeft Floriade veel te bieden als platform om hun business in de spotlights te zetten en om duurzaam te ondernemen tot in lengte van jaren. “We hebben gesprekken gevoerd met de MRA. Daarin ging het over duurzame mobiliteit, duurzame woningbouw, economie en toerisme. Verder zijn er gesprekken met de VBA, de VNO/NCW, met Almere City FC, de Floriade Business Club en tal van anderen”, zegt Cloo. “Voor de ondernemers komen er locaties voor business-to-business-ontmoetingen en waar bedrijven hun gasten kunnen ontvangen. Zo kunnen tuinders die planten en bomen bij Floriade hebben geplaatst hun klanten meenemen en hun product tonen. Bedrijven halen hier gewoon hun business naar toe. Er zijn al touroperators die aangeven daartoe overnachtingmogelijkheden in Almere gereserveerd te hebben. Grote bedrijven plannen dit soort bijeenkomsten al vaak ruim een jaar van te voren.”

Eerste grote sponsor

De Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere (OVSA) is de eerste sponsor van Floriade. “Die organisatie wil traffic naar het Almeerse centrum hebben. Uit hun sponsorschap wordt onder meer het elektrische bootvervoer naar de Esplanade bekostigd”, vertelt Cloo. “We verwachten dat 200.000 mensen met die boten gaan en 600.000 mensen gaan met de shuttlebus die een halte heeft in het stadscentrum. Zo kunnen deelnemers arrangementen maken voor hun bezoekers met bijvoorbeeld een Floriadediner in de stad. De ondernemers in stad moeten wel mee-ondernemen. Het kan niet zo zijn dat als de bezoekers na zes uur in de stad komen dat de boel gesloten is. De ondernemers zijn zich daar gelukkig volledig van bewust. Thailand kan zo bijvoorbeeld gekoppeld worden aan het Thaise restaurant in stad voor arrangementen. Dat kan voor meerdere van de veertig deelnemende landen tot stand gebracht worden.”

Cloo is er trots op dat het Almeerse Huis van Vrede aansluit bij Floriade. “Floriade staat voor wereldwijde vriendschap, dus daar past dat prima bij. Ook de stad Almere is samen met Amsterdam aan het kijken of ze kan deelnemen met een kavel. Dat mag ook met bedrijven samen.”

Sponsorpakketten

“Floriade partnerships voor alle bedrijven zijn er in diverse soorten en maten. Zo kun je al partner worden voor 5.000 euro onder de naam Supporter. Je ondersteunt de Floriade en kunt het Floriade logo gebruiken. Daarnaast ontvang je vier abonnementen voor een half jaar toegang en 10% korting op entreekaarten voor je relaties. Je wordt uitgenodigd voor verschillende bijeenkomsten in de aanloop naar Floriade en voor events rond opening en sluiting van Floriade. Als Supporter ben je ook lid van de Floriade Business Club”, vertelt Cloo. “Verder zijn we bezig met sponsors van 100.000 euro of meer. Dat gaat dan om de grote bedrijven. Om die binnen te halen moet er eerst perspectief zijn voor een coronavaccin. Dat verwachten we komend jaar. En dan gaan bedrijven weer investeren en kunnen we zaken doen met bedrijven van een groter volume. Nu zijn we in gesprek met zo’n 15 bedrijven die minder door corona worden geraakt zoals supermarkten, interieur- en doe-het-zelf-ketens. Daar zitten hele grote ondernemingen tussen.”

(Foto: Fred Rotgans)