Afbeelding
AlmereZaken

Oud-burgemeester Jorritsma verkenner nieuw kabinet

Redactie

Annemarie Jorritsma (VVD), voormalig burgemeester van Almere en oud-minister, is samen met Kajsa Ollongren (D66) aangesteld als verkenner voor het nieuw te vormen kabinet. De VVD kwam gisteren bij de Tweede Kamerverkiezingen als grootste partij uit de bus. De keuze van de twee verkenners maakte voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer donderdagmiddag bekend, na overleg met de lijsttrekkers. De verkenners zijn vandaag al aan het werk gegaan.

Normaal gesproken draagt alleen de grootste partij, in dit geval de VVD met een voorlopige prognose van 35 zetels, een verkenner voor. Deze gaat vervolgens met alle partijen in gesprek en brengt aan de hand van de verkenningsgesprekken advies uit aan de Tweede Kamer. In dit geval is er op verzoek van D66 gekozen voor twee verkenners, te weten Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66), aldus Kamervoorzitter Khadija Arib.

Formatie

De verkenning zal in ieder geval tot eind maart in beslag nemen. De nieuwe Tweede Kamer komt op 31 maart voor het eerst samen. Daarna wordt overlegd over het verslag dat de verkenners hebben samengesteld en worden er vervolgens één of meer informateurs aangewezen. Mark Rutte heeft al laten weten gezien de huidige coronacrisis een snelle formatie na te streven. De vorming van het huidige kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in 2017 was destijds de langste formatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het duurde toen 225 dagen voordat er een nieuw kabinet was.

Jorritsma

De van oorsprong Friese Jorritsma was van 2003 tot en met 2015 gedurende twee ambtstermijnen burgemeester van Almere, na een carrière in de Haagse politiek. In 1994 werd ze minister van Verkeer en Waterstaat in het eerste kabinet Kok en aansluitend werd Jorritsma minister van Economische Zaken en vicepremier in het tweede paarse kabinet. Na haar burgemeesterschap in Almere volgde ze in 2015 Loek Hermans op als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer. Sinds vorig jaar vervult Jorritsma (70), naast diverse andere werkzaamheden, de functie van Commissaris-Generaal voor Floriade.