Afbeelding
AlmereZaken

Stichting Freecycling doet oproep aan bedrijven

Redactie

De stichting Freecycling zit met de handen in het haar nu ze hun opslagruimte aan de Transistorstraat per 1 mei moeten verlaten. De stichting schenkt gratis goederen aan Almeerders die financieel de touwtjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen.

“Het is een stressvolle situatie”, zegt oprichtster Yvonne van Merkesteijn van Freecycling Almere. “We hadden daar de beschikking over 100 m2, maar die raken we dus kwijt. Pure overmacht, het pand wordt van de hand gedaan.”

In de opslagruimte staan talloze goederen die bestemd zijn voor mensen in nood. “Die krijgen we van sponsors en geven we vervolgens gratis weg. Zo kunnen Almeerders via de Facebookpagina ‘ik loot mee’ meedoen aan verloting van goederen.” Via donateurs kan de stichting ook noodzakelijke voedselpakketten, of wat luxere kerst- en paaspakketten schenken. “Het loopt enorm goed, maar we willen natuurlijk mensen kunnen blijven helpen.” Van Merkesteijn roept daarom Almeerse bedrijven op om eventueel beschikbare opslagruimte beschikbaar te stellen.

Ervaringsdeskundige

Van Merkesteijn begon met haar welzijnswerk omdat ze zelf ooit in de schuldsanering terecht kwam. “Daar was ik in drie jaar weer van af, maar daardoor werd ik wel ervaringsdeskundige: ik weet hoe het is als je van bijna niets rond moet zien te komen. Het knaagt aan je zelfvertrouwen als je je kinderen in armoede moet laten opgroeien. Ik wil anderen daarvoor behoeden.” IInmiddels telt Freecycling (een samenvoeging van Free en Recycling) 26 vrijwilligers, heeft het de ANBI-status en wordt samengewerkt met andere goede doelen in Almere.

Zoektocht

Toen bekend werd dat de stichting de huidige opslagruimte per 1 mei zou kwijtraken is direct actie ondernomen. “We hebben makelaars gebeld, maar die vragen hoge prijzen voor commerciële ruimtes. Dat is voor ons onbetaalbaar. We zijn ook bedrijventerreinen afgereden en gebeld als er een pand leegstond. We worden overal afgewezen. We willen ook geen anti-kraakpand, want dan is onzeker hoe lang we daar kunnen blijven.”

Van Merkesteijn hoopt dat er in Almere nog bedrijven te vinden zijn die ruimte beschikbaar hebben. Zij kunnen contact opnemen met de stichting via de website www.stichtingfreecycling.nl.