Partijleden timmeren zelf Maai-Me-Niet bordjes

Redactie

Door Marcel Beijer

ALMERE – Leden van de Partij voor de Dieren hebben een werkgroep opgericht die zelf Maai-Me-Niet bordjes in elkaar timmeren. De bordjes worden gratis weggegeven aan geïnteresseerde Almeerders.

Er gaan steeds meer stemmen op om – in ieder geval in de maand mei – de gemeente geen maaiwerkzaamheden meer te laten uitvoeren. In die maand komt de natuur tot leven. In de bermen staan bloemen en planten die insecten aantrekken die weer voor bevruchting zorgen en op hun beurt weer vogels en andere dieren aantrekken. De Partij voor de Dieren wil niet alleen in die maand een ecologisch maaibeleid zien, maar pleit er sowieso voor om de biodiversiteit te versterken door niet te maaien, of minder vaak. Een voorstel daartoe werd onlangs niet door de gemeenteraad aangenomen. Vandaar dat de partij nu zelf in actie komt. Een werkgroep heeft inmiddels een aantal Maai-Me-Niet bordjes in elkaar getimmerd. Almeerders die op bepaalde plekken geen maaimachine willen zien, kunnen daar zo’n bordje plaatsen. De gratis bordjes zijn aan te vragen via almere@partijvoordedieren.nl.

Bordjes

De bordjes kunnen worden geplaatst op een plek waarvan iemand vind dat er minder zou kunnen worden gemaaid. Volgens Marjolijn Veenstra van de Partij voor de Dieren is de actie ontstaan na een oproep van boswachter Ruben Vermeer die op de site www.natuurmonumenten.nl daar een oproep toe deed.

Moeilijkheden

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de maai-me-niet-bordjes ogenschijnlijk een ludieke actie, maar zullen ze in de uitvoering ook tot moeilijkheden kunnen leiden. “Zowel praktisch, bordjes in het gras zijn lastig te zien voor de aannemer, als ook qua verwachtingen richting de buurt. Waar de ene bewoner graag zou zien dat er minder gemaaid wordt, kan door buren hier heel anders over gedacht worden. Draagvlak in de buurt is namelijk een voorwaarde om het maaibeheer aan te passen.”

Melding

Als alle bewoners graag willen dat het grasveld voor de deur minder gemaaid gaat worden dan kunnen de bewoners via een ‘melding openbare ruimte’ de wens kenbaar maken. “Deze wens wordt vervolgens getoetst op technische haalbaarheid en financiële gevolgen. Als de wens gehonoreerd wordt, dan wordt dit aangepast in het beheersysteem zodat de uitvoerende partij ook op de hoogte is van de wijziging. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid voor zelfbeheerovereenkomsten waarbij een straat, buurt of gedeelte van de wijk door de bewoners zelf in beheer genomen kan worden.”

14 procent

In Almere wordt slechts 14% van al het gras intensief (wekelijks of tweewekelijks) gemaaid, aldus de woordvoerder. “Dit geldt vooral voor de grasvelden dicht op bebouwing, in en rond de centrumgebieden en op uitzichtpunten. Al het andere wordt om tien tot vijftien keer per jaar of één tot twee keer per jaar gemaaid.