Afbeelding
Almere Zaken

Pilotproject met groente uit Oosterwold nu gestart

Redactie

Bij supermarkt Plus De Greef in de Seizoenenbuurt in Almere Buiten is vandaag een kraampje geopend met groenten die geteeld zijn in de Almeerse wijk Oosterwold. Het is de bedoeling dat dit pilotproject veel navolging krijgt in Almere.

Voorlopig liggen er alleen nog andijvie, bosuitjes en doperwten maar het assortiment moet stapje voor stapje worden uitgebreid met andere groenten en natuurlijk ook fruit. Het kraampje is het eerste teken van leven van de Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold (CSO) die bewoners van Oosterwold enthousiast wil maken om hun teelt lokaal te verkopen.

In de Almeerse wijk moeten bewoners de helft van hun kavel gebruiken voor stadslandbouw. “In Oosterwold komen 15.000 woningen”, zegt initiator Jan-Albert Blaauw. “Die moeten de helft van hun grond gebruiken voor stadslandbouw. In potentie gaat dat om 20 vierkante kilometer. Al zou maar tien procent van de bewoners zich bij onze coöperatie aansluiten, dan praat je toch over gigantische aantallen en kan je makkelijk 10 procent van het Almeerse voedselmandje vullen.”

Plus De Greef

Donderdag werd de kraam bij Plus De Greef geopend en is de pilot van start gegaan. De opgerichte coöperatie wil de leden helpen bij het verbouwen van groente en fruit en de producten daadwerkelijk afzetten bij andere bewoners, lokale restaurants of winkels. Blaauw: “We hebben nu zestig aspirant leden. We willen snel doorgroeien en rekenen volgend jaar op 250 leden. Sommigen zullen het voor hun plezier doen, anderen kunnen er een serieus zakcentje mee verdienen.”De opzet van de stadslandbouw past helemaal in de wens om lokaal voedsel te produceren. “Feeding the city met onbespoten groenten en fruit van Almere, voor Almere”, zegt Blaauw. “Dat past ook mooi in het idee van de Floriade.”