Afbeelding
Almere DEZE WEEK

De Voetnoot lijkt geen lang leven beschoren

Redactie

Door Marcel Beijer

STAD CENTRUM – Volgende week zal de gemeenteraad definitief beslissen dat de campus en het hoofdgebouw van Windesheim op de plek van de Hospitaalgarage gebouwd gaat worden. Daarmee valt de locatie Voetnoot/Festivalplein definitief af. Het lijkt er echter op dat gebouw De Voetnoot geen lang leven beschoren zal zijn.

De gemeenteraad sprak donderdag tijdens de Politieke Markt voor de laatste keer over de locatiekeuze. Een kleine meerderheid wil de campus op de plek van de Hospitaalgarage, grenzend aan de Esplanade. VVD, CDA en ChristenUnie riepen in een motie op om op de afgevallen locatie snel met een ander ontwikkelplan te komen. Volgende week wordt daar ook over gestemd. Daar lijkt een ruime meerderheid van de raad wel oren naar te hebben. Alleen Respect Almere, AP/OPA en SP zijn echt tegen. De Partij voor de Dieren twijfelt nog, maar zal waarschijnlijk ook tegen stemmen. “De huurders hebben na een roerige periode, nu even behoefte aan rust.”

Andere broedplaats

De PvdA hield de kaarten nog tegen de borst, maar stelt in ieder geval als voorwaarde dat er wel een andere broedplaats voor culturele instellingen moet komen. Marco de Kat (Leefbaar Almere) vatte het kernachtig samen. “Ik zie de urgentie van deze motie niet, maar als er een goed plan komt dan is sloop wat ons betreft prima. Maar dat geldt bij wijze van spreken ook als er een goed plan voor het stadhuis komt.”

Tijdelijke parkeervoorzieningen

Een ruime meerderheid van de raad wil ook een einde aan het probleem dat de opbrengst van tijdelijke parkeervoorzieningen bouwplannen kunnen dwarsbomen. Dat komt omdat tijdelijke parkeerterreinen voor inkomsten zorgen en ook als zodanig worden ingeboekt. Bij nieuwe plannen vallen die inkomsten weg en wordt een plan al snel minder interessant. De gemeenteraad wil nu dat voor het eind van het jaar wordt geïnventariseerd welke gebieden in het stadshart om die reden op dit moment worden belemmerd, om welke bedragen het gaat en welke oplossingen er mogelijk zijn.

Afbeelding