In de cellen van de voormalige gevangenis wil de minisiter veiligelanders opvangen. (Archieffoto: Petra Borsch)
In de cellen van de voormalige gevangenis wil de minisiter veiligelanders opvangen. (Archieffoto: Petra Borsch) Almere DEZE WEEK

Minister wil kansarme asielzoekers huisvesten in Almere

Politiek

Minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) heeft Almere gevraagd 50 kansarme asielzoekers op te vangen in de voormalige Penitentiaire Inrichting (gevangenis) op bedrijventerrein De Vaart. De gemeenteraad voelt zich met de rug tegen de muur gezet. Het college heeft begrip voor het verzoek van de minister, maar maakt zich wel zorgen. Dat doet overigens ook de Flevolandse politiechef Ben Nassir Bouayad. 

De asielzoekers die in de gevangenis gehuisvest moeten worden zijn zogenoemde ‘veiligelanders’. Ze maken zeer weinig kans op asiel in Nederland en zijn niet zelden verantwoordelijk voor (ernstige) overlast. De afgelopen weken heeft het college gesprekken gevoerd met het ministerie, maar is er ook kennis opgedaan bij bestaande centra elders in het land. Daaruit concludeert het college dat het bereid is om de onderhandelingen met het ministerie - over de komst van deze veiligelanders - onder voorwaarden te starten. Zo moeten harde afspraken worden gemaakt  over de veiligheid en leefbaarheid in de stad, en moet – bij grote problemen - op een ‘noodstop’ kunnen worden gedrukt. “Als we als gemeente ‘nee’ zouden zeggen tegen de minister, dan kan ze haar beslissing doordrukken en zijn we die onderhandelingspositie kwijt”, hield wethouder Froukje de Jonge de raadsleden voor.

Politie

De beveiliging van de veiligelanders is alleen op het gevangeniscomplex zelf mogelijk. Daarbuiten mogen ze zich uiteraard vrij bewegen en dan is het centrum van Almere Buiten, maar ook de bedrijventerreinen, dichtbij. Hassan Buyatui (DENK) vroeg zich af hoe de Almeerse politie aankeek tegen de komst van deze moeilijke doelgroep. Wethouder De Jonge zei dat de politie aan zal schuiven bij de onderhandelingen met het ministerie. Desgevraagd laat politiechef Ben Nassir Bouayad aan Almere DEZE WEEK weten dat de politiecapaciteit in Almere en Flevoland als groeiregio al langer onder druk staat. “De komst van zo’n opvang vraagt een goede impactanalyse wat dit betekent voor overlast, veiligheid in Almere en  politiecapaciteit. Zonder goede voorwaarden aan de voorkant kan dit effect hebben op onze capaciteit. Ook omdat de komst van veiligelanders naar de gevangenis niet het enige is wat op Flevoland afkomt en effect zal hebben op de politiecapaciteit.”

Rug tegen de muur

De gemeenteraad toonde zich donderdag – tijdens de Politieke Markt - bijna voltallig verbolgen over het verzoek aan de gemeente. Hans van Dijk (ChristenUnie) vatte dat in zijn betoog kernachtig samen. “We voelen ons met de rug tegen de muur gezet. Ook als wij ‘nee’ zeggen doet de minister het toch. Maar Almere kan deze groep asielzoekers er helemaal niet bij hebben. Ze zorgen vaak oor overlast en dat kan onze stad er helemaal niet bij hebben.” Van Dijk wees ook nog op het bedrijf TTC dat in de gevangenis graag een trainingscentrum wil starten. “Wanneer vertrekken die veiligelanders weer en is TTC dan nog wel geïnteresseerd in het complex?” Ook andere partijen zijn van mening dat het college ook dat argument bij het ministerie moet aankaarten. Martine van Bemmel (D66) concludeerde dat het Rijk telkens bij Almere aanklopt als er problemen zijn. “De minister zou ook eens moeten kijken waar Almere mee geholpen kan worden. We hebben een groot politietekort, we hebben een van de grootste AZC’s van Nederland en we hebben de Oostvaarderskliniek. Waarom nu ook weer deze groep asielzoekers naar Almere?”

Te slap

De PVV was van mening dat het college te slap is tegenover de minister. “We stellen de vertrouwensvraag over het handelen, of niet handelen, van het college tijdens de gesprekken”, zei PVV-raadslid Chris Jansen. Hij overweegt een debat aan te vragen over dit onderwerp en dreigde met een motie van wantrouwen.