Afbeelding

Waar haal je in 2022 geschikt personeel vandaan?

Partnernieuws

Gezocht: Zelfstandig kok, medewerkers bediening en afwassers. Goed salaris en een flexibel rooster. In menig horecatoilet hingen de afgelopen maanden posters met openstaande vacatures. Veel horecapersoneel is de afgelopen 2 jaar (tijdelijk) op zoek gegaan naar een nieuwe baan, waardoor de horeca inmiddels kampt met grote tekorten. Maar niet alleen de horeca had te maken met een flink personeelstekort. Veel werkgevers hebben te maken met een toename in het aantal vacatures, maar een grote afname in het aantal geschikte reacties.

Krapte op de arbeidsmarkt

Waar we in 2020 nog te maken hadden met een krimp van onze economie, is het momenteel voor werkgevers nog nooit zo moeilijk geweest om vacatures op te vullen. Dit heeft volgens De Nederlandsche Bank voor een groot deel te maken met de versoepelingen in het coronabeleid vanaf mei 2021. Consumenten grepen hun kans waardoor de vraag naar producten en diensten extreem toenam. Dit resulteerde in een groei van 3% van het bruto binnenlands product bleek uit de halfjaarlijkse raming van DNB eerder dit jaar. Vanwege de toename in consumptie nam ook de vraag naar werknemers toe. Daarnaast houdt de NOW-steun voor een groot deel de werkgelegenheid in stand, omdat werkgevers daardoor de ruimte kregen om medewerkers in dienst te houden die ze onder andere omstandigheden hadden moeten ontslaan. 

Inmiddels zijn er volgens berekeningen van het CBS 126 vacatures per 100 werklozen. De vraag naar nieuw personeel is het grootst in de technische sector, ICT, zorg, onderwijs, horeca, logistiek en zakelijke dienstverlening. Dit betekende onder andere dat de garderobe van veel theaters tijdelijk gesloten waren, restaurants toch dicht moesten blijven en de NS niet met de gebruikelijke dienstregeling kon werken. 

107.000 jongeren op zoek naar werk

Voor een deel zal de werkeloosheid toenemen op het moment dat de overheid stopt met de steunmaatregelen. Echter zal de krapte op de arbeidsmarkt een fenomeen blijven. Mensen die hun baan kwijt raken, zijn niet direct een perfecte match voor een openstaande vacature bij een andere organisatie. De vergrijzing zorgt er bovendien voor dat er meer mensen de arbeidsmarkt verlaten dan dat er jonge talenten instromen. De snelle afname van het aantal werkloze jongeren tussen de 15-25 jaar laat dan ook zien dat er op de arbeidsmarkt zeker vraag is naar jong talent. Volgens berekeningen van het UWV vonden 40.000 jongeren tussen april en juli van dit jaar een (bij)baan. Dit komt neer op een daling van de werkloosheid onder jongeren tot 7,3%. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, zijn er landelijk nog steeds 107.000 jongeren werkloos. In vergelijking met andere leeftijdscategorieën is de werkloosheid onder jongeren relatief gezien het grootst. Dit heeft voor een deel te maken met de aard van de werkzaamheden die de meeste jonge mensen uitvoeren, zoals werken in de horeca of op evenementen. Dit zijn de banen die het hardst getroffen werden door de coronacrisis. Echter hebben tieners en twintigers laten zien dat ze flexibel zijn door bijvoorbeeld bij te springen in coronateststraten. Het is deze flexibiliteit die we op onze huidige markt nodig hebben om de 371 duizend vacatures zo goed mogelijk op te vullen.

Door: Recruit a Student