Cycle is één van de eerste ondernemers die het stimuleringsfonds heeft aangevraagd. (Foto: aangeleverd)
Cycle is één van de eerste ondernemers die het stimuleringsfonds heeft aangevraagd. (Foto: aangeleverd)

Hulp bij het verduurzamen van je onderneming

Partnernieuws

Je bent ondernemer en kijkt graag vooruit. Wat zijn de kansen en uitdagingen voor je bedrijf? Ook wil je graag het beste voor je kinderen en de generaties na jou. Wil je goed voorbereid zijn op de toekomst, je bedrijf verduurzamen en zo een bijdrage leveren aan de circulaire economie? Wij helpen je graag. Met het Stimuleringsfonds voor circulaire bedrijvigheid kan elke Almeerse ondernemer tot maximaal 20.000 euro subsidie krijgen.

Voor wie?

Het stimuleringsfonds is voor alle ondernemers in Almere. We vragen van je om een nieuw product of dienst te ontwikkelen waarbij je zo min mogelijk grondstoffen gebruikt of nadenkt over hoe je de levensduur van materialen langer kunt maken en zo slim mogelijk gebruikt. Het is een cofinanciering, dus je stopt er zelf hetzelfde bedrag aan uren en/of geld in als het bedrag dat je aanvraagt.

Waar kun je aan denken?

Het gaat om producten of diensten waarbij duurzaamheid en de levensduur van materialen voorop staan. Ook is innovatie belangrijk, wat je maakt of ontwikkelt (product, dienst of activiteit) moet vernieuwend zijn. Ook telt onderzoek naar bepaalde vormen van circulair produceren of het aanbieden van diensten. En je werkt met je bedrijf vanuit Almere. 

Een paar voorbeelden: 

-        nieuwe parfumlijn ontwikkeld op basis van nieuwe afvalstromen
-        ontwikkelen van educatief programma rondom plastic recycling
-        wormenbuis ontwikkeld vanuit Almeerse reststromen van biomateriaal
-        speciaal voor Almeerse jongeren ontwikkelde theatervoorstelling over circulaire economie

Wat kun je verduurzamen?

Het is de moeite waard te kijken naar de volgende onderwerpen in je onderneming als je een aanvraag doet. Hier kunnen ook bepaalde diensten bij passen:

 -       (her)gebruik van water
-        Afvalproducten
-        Inkoop
-        Levensduur nieuwe producten en eventueel gebruik later
-        energiegebruik
-        transport

Wat krijg je naast cofinanciering? 

Naast het bedrag aan cofinanciering en medewerking aan deze campagne, zorgen we ook voor exposure via de kanalen van groen en gezond

Aanvragen elk kwartaal

Elk kwartaal kun je een aanvraag indienen. 2 aanvragen worden goedgekeurd op basis van een puntentoekenning. Zit je er dit kwartaal niet bij, dan kun je volgend kwartaal weer meedoen met je oude plan of je plan eventueel aanpassen. Als er aan het eind van het jaar geld nog over is, behandelen we nog extra aanvragen.

Criteria

Elke aanvraag beoordelen we aan de hand van 4 thema’s (met maxiale score tussen haakjes):

-        relevantie (max. 20 punten)
-        beschrijving innovatie en projectplan (max. 20 punten)
-        impact in Almere (max. 20 punten)
-        Uitwerking budget en tijd (max. 10 punten)Deadlines voor 2021
-        30 september 2021
-        31 december 2021

Geen idee?

Wil je graag je bedrijf verduurzamen, maar heb je geen idee wat de mogelijkheden zijn? Laat dan gratis een circulaire scan doen. Samen met een deskundige ga je dan kijken waar je je onderneming verduurzaamt, met een focus op de circulaire economie. Zij geven ook adviezen waarmee je eventueel een subsidie kunt aanvragen.

Meer informatie

Subsidie aanvragen: groenengezond.almere.nl/stimuleringsfondsCirculaire scan: groenengezond.almere.nl/circulairescanAlmere 2.0Vanuit programma Almere 2.0 zetten we de komende jaren in op het verder verduurzamen van de (Almeerse) maatschappij. Circulaire economie en duurzame energie zijn een bron van innovatie en economische kansen. Dat willen wij laten zien en stimuleren. Almere is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de koplopers op het thema circulaire economie. Dat is een bewuste keuze. Circulaire economie draagt bij aan een positief imago voor de stad. Daarnaast is het een goede uitgangspositie voor de vestiging van circulaire bedrijven.