Kunnen we zonder Flexwerkers? (Foto: Adobe Stock)
Kunnen we zonder Flexwerkers? (Foto: Adobe Stock)

Recruit a Student: Kunnen we zonder flexwerkers?

Partnernieuws

Politiek Den Haag, de Sociaal Economische Raad en de vakbonden zijn het met elkaar eens; Er is te veel onzekerheid en ongelijkheid op de arbeidsmarkt. Vooral het flexwerk moet onder de loep genomen worden. Veel politieke partijen en de vakbonden geven de voorkeur aan vaste arbeidscontracten en het terugdringen van flexibele overeenkomsten. 

Het recent gepubliceerde adviesrapport van de Sociaal Economische Raad ondersteunt dit standpunt. Vakbonden en werkgevers zijn overeengekomen meer zekerheid te willen bieden aan arbeidskrachten, ongelijke kansen terug te dringen en de komende jaren extra aandacht te geven aan duurzame ontwikkeling en het herstel na de crisis.

SER akkoord; Wat zijn de belangrijkste punten?

Enerzijds adviseert de SER dat werkgevers gestimuleerd moeten worden sneller contracten voor onbepaalde tijd aan te bieden. Hierdoor krijgen medewerkers meer zekerheid en krijgen ze eerder de kans zich verder te ontwikkelen. Dit zal bijdragen aan de toenemende gelijkheid tussen werknemers. De crisis heeft namelijk maar weer eens laten zien dat vooral flexwerkers snel hun baan kwijtraken.

Anderzijds moeten volgens de SER de regels omtrent flex aangescherpt worden. Een werkgever mag nog maximaal 3 tijdelijke contracten in 3 jaar tijd uitgeven (het cao mag niet meer van deze regel afwijken), oproep- en nul uren contracten moeten worden afgeschaft, certificering zal voor alle uitzendbureaus verplicht worden en de flexibele periode in het uitzendcontract moet verkort worden, stelt de SER.

Gevolgen van het akkoord

Of deze plannen daadwerkelijk gerealiseerd worden, hangt af van het nieuwe kabinet. Het advies zal dan ook mee worden genomen in de huidige formatie onderhandelingen. Waar Groen Links en het CDA graag een verschuiving zien naar een arbeidsmarkt waar vaste contracten de norm zijn, richten de VVD en D66 zich vooral op het verbeteren van de positie van flexwerkers op de arbeidsmarkt door de focus te leggen op gelijke beloningen en gelijke kansen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Opvallend

Het is opvallend te noemen dat werkgevers hebben ingestemd met het akkoord. Laten we voorop stellen dat het grootste gedeelte van de Nederlandse werkgevers het flexibele contract als een oplossing zien om mee te kunnen bewegen in de almaar veranderende wereld. Zij zijn niet uit op uitbuiting en zullen gedurende de crisis met pijn in het hart de keuze gemaakt hebben om flexibel personeel te laten gaan. Bovendien zal het duurder maken van flexibele contracten er niet direct voor zorgen dat werkgevers massaal vaste arbeidsovereenkomsten kunnen aanbieden. Meer vast zal wellicht zorgen voor meer zekerheid voor medewerkers, maar zal het tegelijkertijd innovatie op de arbeidsmarkt stimuleren? Commissie Borstlap boog zich vorig jaar over het arbeidsmarktvraagstuk en stelt voor om met meer vaste contracten te werken, waarbinnen voldoende aandacht is voor de wendbaarheid van de arbeidsmarkt. Medewerkers en werkgevers moeten de vrijheid hebben om de dialoog aan te gaan over hun functie en professionele ontwikkeling. Werkgevers zullen daarnaast een grotere maatschappelijke rol moeten spelen om bij te kunnen dragen aan de welvaart en welzijn van Nederland.

Tekst: Recruit a Student