Kanlaya Lertsanthia van YADA Thai Street Food brengt de smaken en de sfeer van  Thailand naar Almere. (Foto: aangeleverd)
Kanlaya Lertsanthia van YADA Thai Street Food brengt de smaken en de sfeer van Thailand naar Almere. (Foto: aangeleverd)

YADA Thai Street Food

Nieuwe Zaken

Elke editie stelt Almere Zaken een nieuwe onderneming uit Almere voor. Deze keer is dat YADA Thai Street Food, van eigenaren Kevin Middelbos en Kanlaya Lertsanthia. Vorig jaar begonnen zij hun foodtruck, wat direct zo’n groot succes was dat deze maand ook de deuren van hun eigen restaurant in Almere werden geopend. 

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om zelfstandig ondernemer te worden?

Het was een idee dat al een hele tijd in onze hoofden speelde. Mijn vrouw komt uit Thailand en we zijn altijd veel in Thailand geweest, op familiebezoek. Daar gingen we altijd graag samen naar lokale markten, waar ze de heerlijkste gerechten maakten. Verse ingrediënten, heerlijke kruiden, gecombineerd met goed vakmanschap. Er was zo’n enorme keus aan street foods, en de sfeer was vaak zo anders dan in westerse restaurants. In Nederland werkte ik al jarenlang in de videogame industrie en Kanlaya zat in de beauty business, maar elke keer als we in Thailand waren kwam het idee weer omhoog dat we ook zelf iets wilden doen met deze eetultuur. Een foodtruck leek ons ideaal omdat we daarmee flexibel en mobiel waren.

En hoe hebben jullie toen de daadwerkelijke stap gezet?

Corona was voor ons de omslag. Kanlaya kon niet werken omdat ze vanwege de lockdown haar bedrijf gesloten moest houden en was bovendien toe aan wat nieuws. Ik zat thuis te werken maar wilde mijn leven ook anders gaan inrichten, en ook meer tijd met mijn gezin doorbrengen. We besloten toen om voor een langere periode naar Thailand te gaan. In die zes weken dat we daar waren, kregen we steeds sterker het gevoel: we moeten het NU gaan doen, dit is het juiste moment. Al vanuit Thailand gingen we online op zoek naar een geschikte truck die we konden overnemen en eenmaal weer in Nederland aangekomen, pakten we direct door. We waren vastbesloten om de YADA foodtruck tot leven te brengen, vernoemd naar onze prachtige dochter Yada, onze inspiratiebron.”

YADA Thai Street Food brengt de smaken én de sfeer van Thailand naar AlmereHoe verliep de beginperiode van jullie onderneming?

In juni 2021 was het zover. De foodtruck werd gekocht, overgespoten en ingericht. Kanlaya zorgde voor het culinaire gedeelte en ik naam de branding en vormgeving van YADA Thai Street Food op me. We hebben toen de foodtruck wel eens in onze voortuin gezet, als we een verjaardag vierden, maar al snel stonden er 200 mensen in de rij die allemaal wat wilden eten. Op dat moment wisten we dat we goed bezig waren. Wat volgde was een periode vol uitprobeersels, en vooral heel veel geregel. Het overleg met de gemeente verliep gelukkig soepel, want een dergelijk concept als dat wij hadden, bestond nog niet in Almere.

Waar kunnen de mensen in Almere jullie vinden?

Inmiddels staan we elke maandag bij de bioscoop in Almere Centrum en elke dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag bij het station Almere Oostvaarders. Daarnaast verzorgen we ook catering voor bedrijven en bedrijfsfeesten, verjaardagen of andere gelegenheden. We kunnen dan alleen het eten verzorgen of zelfs ook met de foodtruck ergens langskomen. Het loopt zo goed dat we inmiddels al personeel hebben aangenomen en afgelopen maand ook een restaurant zijn geopend in Almere Buiten, onze volgende grote stap.

Waarom de uitbreiding met een restaurant? 

Er zit nog zoveel potentie in ons bedrijf, daarom zijn we voornamelijk het restaurant gestart.  Hier kunnen mensen Thaise street food komen afhalen of laten bezorgen, of ter plekke eten aan de bar. We werken er naartoe om in de toekomst ook een zitgedeelte te openen waar men een tafel kan reserveren binnen of op ons terras. Er zijn bovendien een hoop gerechten waar we mensen graag kennis mee willen laten maken die we in de foodtruck niet op het menu kunnen zetten vanwege een gebrek aan ruimte. Ook hier proberen we de ultieme Thaise Streetfood sfeer te creëren. Warmte, gezelligheid, ontspanning en heerlijk vers bereid eten. Plus twee stralende ondernemers, want we zijn allebei erg gelukkig dat we deze stap hebben gezet.

Kijk voor meer informatie op: www.yadathaifood.nl  of volg YADA Thai Street Food op Instagram

Ook in aanmerking komen voor deze rubriek? Stuur een korte pitch met wie je bent en wat je doet naar: redactie@almerezaken.nl o.v.v. Nieuwe Zaken en wie weet staat jouw bedrijf in de volgende editie van Almere Zaken.

De YADA Thai Street Foodtruck. (Foto: aangeleverd)