Yvette de Bake. (Foto: Marco ter Beek)
Yvette de Bake. (Foto: Marco ter Beek)

Yvette de Bake: KENDR

Nieuwe Zaken

Elke editie stelt Almere Zaken een nieuwe onderneming uit Almere voor. Deze keer is dat KENDR Accountancy & Belastingadvies, waarvan Yvette de Bake samen met haar compagnon Mark Keijzer eigenaar van is. Yvette de Bake was jarenlang in Almere het gezicht van Flynth Accountants, totdat ze begin dit jaar besloot om zelfstandig ondernemer te worden. Wat deed haar ertoe besluiten om ondernemer te worden en hoe bevalt het haar na de eerste maanden als eigen baas?

Hoe ben je op het idee gekomen om vanuit loondienst zelfstandig ondernemer te worden?

Eigenlijk heb ik me altijd ondernemer gevoeld, ook al toen ik werkzaam was bij Flynth. Ik had veel vrijheid en kon op mijn eigen manier mijn klanten van dienst zijn en samenwerken met mijn team. Maar toen corona uitbrak, merkte ik ineens dat ik toch onderdeel was van een grote organisatie en me te houden had aan beslissingen die van hogerhand werden genomen. Begrijpelijk natuurlijk, want zo werkt het in bedrijven. Maar tegelijk strookte dit soms niet met de visie die ik had voor mijn klanten, mijn werknemers en mijn beeld van ondernemen. Toen viel ineens het kwartje. Ik was helemaal niet de baas, en dat wilde ik wel graag zijn. Dit besef zorgde ervoor dat het steeds meer een realistische droom werd om voor mezelf te beginnen.

En hoe verliep dat in de praktijk?

Ik heb met ontzettend veel mensen gesproken, dat is het voordeel van een groot netwerk hebben. Maar ik had duidelijk voor ogen wat ik precies wilde. Het moest sowieso een bedrijf in Almere zijn, want hier ligt mijn hart en hier werk ik het liefst. Ook wilde ik een kantoor van enige omvang, niet te klein, en niet te groot. Het moest passen bij mijn ambities. Toen ik Mark Keijzer ontmoette, viel alles op zijn plek. Hij zocht en nieuwe compagnon voor KENDR. Na enige gesprekken zijn we de samenwerking aangegaan en sinds 1 januari van dit jaar zijn we een maatschap met twee maten, Mark en ik.

Wat doet KENDR precies? 

Wij zijn met KENDR een pragmatische accountantsorganisatie waar betrouwbaarheid, aanspreekbaarheid en meerwaarde voor de klant voorop staan. Kort gezegd verzorgen we voor bedrijven de complete administratie. Onze passie ligt in het ondersteunen van mkb-ondernemers, maar ook kleinere en grotere bedrijven zijn we van dienst. KENDR werkt volledig digitaal en gebruikt efficiënte geautomatiseerde werkprocessen die de basis vormen voor onze advisering. Op deze manier nemen wij onze relaties het werk uit handen, zodat zij kunnen focussen en sturen op actuele cijfers. We hebben landelijk een aantal locaties, van waaruit kan worden gewerkt. Zo zit KENDR in Almere, maar ook in Utrecht, Amsterdam en ons hoofdkantoor zit in Bussum.

“Ondernemer zijn bevalt me nog beter dan ik van te voren had gedacht”

Hoe bevalt het zelfstandig ondernemerschap je?

Ik ben nu zes maanden bezig als zelfstandig ondernemer en ik zou niet meer anders willen. Het bevalt me nog beter dan ik van te voren had gedacht. Natuurlijk heb ik nu minder zekerheid, met name als het gaat om het financiële plaatje, zoals pensioenopbouw, vakanties en bij ziekte, maar wat ik daarvoor terugkrijg, is het meer dan waard. Het voornaamste verschil is de vrijheid, ik kan mijn eigen keuzes maken en ben veel wendbaarder. De snelheid waarmee ik beslissingen kan maken is heerlijk, daar plukken de klanten van KENDR ook de vruchten van. Ik hoef bij een idee nu alleen even mijn compagnon te overleggen en we hebben het al geregeld, die dynamiek is totaal anders en werkt in de praktijk ideaal. Bovendien blijf ik het een cadeau vinden om hier in Almere werkzaam te zijn. Ik ken de mensen en de mensen kennen mij. Almere is mijn thuis en werken met lokale ondernemers is wat ik het liefste doe. Samen optrekken, naast elkaar staan en zo het optimale uit de bedrijven halen. Eerlijk zijn naar elkaar, korte lijnen en samen het doel bereiken, dat is waar ik voor sta.”

Hebben jullie ook te maken met het personeelstekort dat nu landelijk speelt? 

Absoluut, maar eigenlijk niet meer dan dat we in deze branche al gewend waren. Accountants zijn altijd al schaars om te vinden. De opleiding is heel zwaar, zo moet je drie jaar praktijkstage lopen, naast je reguliere werk. En pas na zeven jaar mag je jaarrekeningen tekenen. Omdat het zo pittig is, vallen er voortdurend mensen af en is de nieuwe aanwas beperkt. Ik neem het liefste mensen aan die via via bij me terecht komen, in de praktijk blijkt dat altijd de formule voor succes te zijn.

Wat zijn jouw toekomstplannen met KENDR?

Er staan allemaal leuke dingen op de planning. Zo zijn we op dit moment bezig met het zoeken van nieuwe kantoorruimte in Almere. En ik zou het liefst nog lekker verder groeien hier. Dus dat betekent nieuwe mensen aannemen, en nieuwe bedrijven, het liefst uit Almere, van dienst zijn. We zijn pas net begonnen hier, maar mijn ambitie is om zoveel mogelijk met lokale ondernemers in zee te gaan. Dat vind ik namelijk het allerleukst om te doen, en daar ben ik ook het beste in. Genoeg plannen dus voor de komende tijd.

KENDR
De Specerij 71
1313 NJ Almere
036 – 7600 159

Yvette de Bak en Mark Keijzer. (Foto: aangeleverd)