Adjiedj Bakas als reïncarnatie van Winston Churchill. (Foto: Wim Kant, Lace.nl)
Adjiedj Bakas als reïncarnatie van Winston Churchill. (Foto: Wim Kant, Lace.nl)

‘In het Jaar van het Konijn ondernemen we op het scherpst van de snede’

Interviews

Vooruitblikkoning Adjiedj Bakas over 2023: 

Voor de laatste editie van Almere Zaken in 2022 spreken we Adjiedj Bakas, ‘meestervoorspeller’ genoemd in de Telegraaf, daags nadat hij en zijn man Vinco David een groot feest gaven voor vrienden, familie, klanten en buren in hun kleurrijke villa in Overgooi. Het tentenkamp wordt afgebroken, het is een drukte van belang. Bakas en David feestten vanwege hun 25-jarig samenzijn en het feit dat zij samen 120 werden. Hun hondje Laika, vernoemd naar de Russische hond die als eerste zoogdier per raket door het heelal reisde, werd ½ jaar, 120 ½ dus. 

Bakas heeft net een nieuwe serie portretten laten maken door de Almeerse fotograaf Wim Kant (Lace.nl) die in 2023 een foto-expo houdt met portretten van markante Almeerders. “Wim is een kunstenaar”, zegt Bakas. “Hij heeft mij als een reïncarnatie van Winston Churchill afgebeeld. Met een iets ander kapsel.” Voor de deur schittert de Bentley waarin Bakas door het land toert, want het is nu congresseizoen. 2023 is volgens de Chinese horoscoop het Jaar van het Konijn. 

Wat gaat de grootste verandering van 2023 worden?

“Ik verwacht dat de oorlog in Oekraïne in de lente transformeert tot een ‘bevroren conflict’ en dat de Europese sancties tegen Rusland dan beëindigd worden. We krijgen dan weer gas, olie en kolen uit Rusland. Europeanen zijn oorlogsmoe en Oekraïne-moe. De Oekraïense president Zelinsky valt van zijn voetstuk. We ontdekken dat hij en zijn cronies veel oorlogshulp in eigen zakken hebben gestoken. Tja, het is een van de meest corrupte landen ter wereld, dus wat had je anders verwacht? Volgens de Amerikaanse topexpert Henry Kissinger voert Amerika nu (economisch) oorlog tegen Rusland en China tegelijk. Ik hoop dat wij niet zo dom zijn ons door de oorlogszuchtige Amerikanen te laten meeslepen. Wij verdienen als BV Nederland al eeuwen goed aan handel met alle drie supermachten. We moeten neutraal blijven in al dit gekrakeel.”

Het wordt een jaar waarop we in meerdere opzichten op het scherpst van de snede balancerenWat gaat er met name economisch en voor ondernemers gebeuren?

“We houden nog wel een tijdje last van de door domme politici gecreëerde energiecrisis. Maar ondernemers worden creatiever. Ik zie nu al ondernemers die een tweedehands diesel aggregaat kopen en met dieselolie hun bedrijf verwarmen. Veel goedkoper dan het dure gas. Ook de stikstofcrisis, door D66 bedacht om de boeren uit te roeien, blijft bouwers en boeren hinderen.” 

“We kunnen door wijzigingen in wet- en regelgeving snel van deze decadentie verlost worden. Ik verwacht dat dit na de Statenverkiezingen van maart ook wel gaat gebeuren. De CBDC komt eraan, de digitale euro waarmee banken en overheden iedere betaling van burgers en ondernemers kunnen zien. Dat is de voorbode van de Surveillance-samenleving, waardoor een betaling straks geweigerd kan worden, als je politiek incorrect bent geweest. De ECB draait hier nu met Amazon een pilot mee. Er komt steeds meer weerstand tegen Wokisme en Klimatisme die het Westen van binnenuit uithollen. Het wordt een jaar waarop we in meerdere opzichten op het scherpst van de snede balanceren.”

Hoe kijk je terug op 2022? Zijn er dingen gebeurd die je verwacht had en ook niet?

“Ik had verwacht dat de oorlog in Oekraïne door diplomaten afgewend zou worden. Helaas geldt ook nu weer: mannen houden van oorlog, vrouwen houden van soldaten. Ik heb Mark Rutte bij het aantreden van Rutte IV gewaarschuwd dat hij weinig lol zou beleven aan dit kabinet. Klopt, het is een vechtkabinet gebleken. Ik had verwacht dat de verkiezingen in Zweden en Italië een ruk naar rechts tot gevolg zou hebben. Dat gaan we bij de Statenverkiezingen en de volgende Tweede Kamerverkiezingen ook in ons land zien gebeuren. De asielcrisis is volledig uit de klauwen gelopen. We moeten het VN Vluchtelingenverdrag subiet opzeggen en het asielbeleid van Denemarken en Zweden navolgen. Tijdens mijn lezingen voor Nigeriaanse bankiers in 2022 hoorde ik dat de Nigeriaanse maffia nu meer geld verdient met mensensmokkel naar ons land dan met drugssmokkel. Asielzoekers moeten levenslang blijven doorbetalen aan de maffia. Dit is dus moderne slavernij.”

Gezondheidszorg de komende jaren, zijn we van Covid af, komen er andere virussen? Hoe gaat de zorg eruit zien?

“Chinese onderzoekers hebben in het smeltende oer-ijs in Tibet al 12 slapende virussen ontdekt die nu weer wakker worden. En ons immuunsysteem is aangetast door de coronavaccins. Aansterken de komende tijd dus. En meer zelfzorg, korter werken en meer mantelzorg verrichten voor onze geliefden. We krijgen deprofessionalisering van de zorg. Er worden meer zorgtaken terug geduwd naar de burgers. Robotisering rukt op en robots krijgen steeds meer een menselijk uiterlijk.”

Almere kan een mooi groot openlucht kunstwerk worden

Wat zie je specifiek voor Almere de komende jaren?  

“Tuinstad Almere groeit door, verwacht ik, ondanks het stikstofgeneuzel. We zijn hier een nuchter poldervolkje, we doen niet mee met de decadentie die de Europese elites getroffen heeft. We gaan nog meer klussen in schuurtjes, kelders, zolders en loodsen en vinden daardoor nieuwe apparaten uit, zoals ooit eerder gebeurde met de Airfryer. De stad moet voldoende klusruimtes in rafelrandjies creëren voor uitvinders, ondernemers en kunstenaars. Veel gebouwen in Almere kunnen wel een likje verf gebruiken. In het buitenland zie je dat kunstenaars met street art lelijke gebouwen fraai kunnen pimpen. Ik hoop dat de gemeente dat gaat doen. Dan wordt Almere een groot openlucht kunstwerk. Een Brits onderzoek leert ons dat kijken naar kunst je even gelukkig maakt als de liefde. We moeten Almere dus zo pimpen dat de openbare ruimte de mensen gelukkig maakt.”

Hoe is het met jou persoonlijk?

“Ik leef bij de dag, omdat mijn man ernstig ziek is. Ik ben dolgelukkig met hondje Laika, een gek beest dat ons veel vrolijkheid, warmte en liefde brengt. Ik koester me in de warmte van mijn ‘Vramilie’, vrienden, familieleden, buren en klanten voor wie ik meer ben geworden dan een zakenrelatie. Ik geniet weer volop van live lezingen geven. Circus Bakas is on tour. Webinars zijn aardig, maar live optreden vind ik het lekkerste wat er is, de energie van de mensen in de zaal voelen. Helaas ben ik in de coronajaren 2020-2021 niet uitbetaald voor het werk dat ik deed via een bedrijf van mijn voormalige financieel adviseur. Die heeft mij voor 150.000 euro opgelicht en mijn geld opgevroten. Hij ziet er nu uit als een zeekoe. Feitelijk heeft hij mij een jaar in moderne slavernij gehouden. Voor het eerst in mijn leven ben ik slachtoffer geworden van een racist. Mijn advocaat is bezig het gestolen geld terug te halen. Kost klauwen met geld. Helaas worden meer ondernemers belazerd door compagnons en adviseurs. Mijn moeder zei al: als het slecht met je gaat komen de ratten uit hun holen. En de grootste ratten komen vaak uit je intiemste kringen.” 

“Gelukkig doe ik veel leuks. Met mijn lezingen geef en krijg ik energie. Ik adviseer de Almeerse bouwer en designer Richard de Moel van Studio WeBuild en heb veel lol met deze creativo. Ik adviseer een spannende Noorse start-up in een dorpje op de Poolcirkel en probeer die een filiaal in Almere te laten openen. Deze Noorse uitvinder en wetenschapper is briljant, ik zie hem nog eens een Nobelprijs winnen. Ik heb het goed, ben dankbaar voor wat het Universum mij gunt en besef wat de BeeGees al in de jaren ’80 zongen: ‘Nobody gets too much Heaven from above.’ Moedig voorwaarts dus!”

www.trendsbybakas.nl

Vinco David, Adjiedj Bakas en hondje Laika. (Foto: Wim Kant, Lace.nl)
Adjiedj Bakas (Foto: Wim Kant, Lace.nl)
Streetart. (Foto: aangeleverd)
Streetart. (Foto: aangeleverd)
Streetart. (Foto: aangeleverd)
Streetart. (Foto: aangeleverd)