Eerste klimaatneutrale CityHub DHL in Almere (Foto: aangeleverd)
Eerste klimaatneutrale CityHub DHL in Almere (Foto: aangeleverd)

Pakketbezorger DHL zet breed in op verduurzaming

Interviews

Horizon Flevoland organiseerde dit jaar de 33e Nationale Distributiedag met als thema ‘Varen op vernieuwing; innovatie en duurzaamheid in de logistiek’. Het event kende een regionaal ochtendprogramma en een congres in het middagprogramma. De Blue Rhapsody in Lelystad was dit jaar de locatie waar alle plenaire onderdelen uit het programma plaatsvonden en gedeputeerde van de provincie Flevoland Jan Nico Appelman de dag opende met een inspirerend verhaal over de toekomstvisie van de provincie op het gebied van distributie.

Het regionaal ochtendprogramma bevatte de volgende tours:

Tour A: Inditex
Tour B: Yakult
Tour C: Maxima Centrale
Tour D: DHL CityHub Almere

Almere Zaken is meegegaan met de tour naar de DHL CityHub aan de Neonweg in Almere en heeft hier een uniek ‘kijkje in de keuken’ gekregen bij deze klimaatneutrale Hub.

Eerste klimaatneutrale CityHub in Almere 

Met het slaan van een groene heipaal is DHL eind 2021 in Almere gestart met de bouw van een klimaatneutrale CityHub. Op vrijdag 13 mei werd de nieuwe CityHub in Almere geopend. Het is de eerste van de in totaal 26 nieuw te bouwen CityHubs in het Nederlandse netwerk dat in totaal uit 140 lokale vestigingen bestaat. Na Almere volgen dus nog 25 CityHubs waarvan de laatste eind 2023 geopend zal worden.

De DHL CityHubs zijn gevestigd aan de rand van stedelijke gebieden, waarmee de ‘last mile’ op de meest efficiënte en duurzame manier kan worden uitgevoerd door de pakketbezorger. Vanaf een DHL CityHub vertrekken zo’n 90 ritten per dag, waarvan ongeveer 60 overdag en 30 in de avond. Door middel van korte routes met 100 tot 200 adressen stelt DHL zijn werknemers in staat snel en duurzaam te leveren. De relatief korte ritten kunnen met elektrische bestelauto’s, cargo-fietsen of andere kleine voertuigen uitgevoerd worden.

Investering in duurzaam initiatief

Alle nieuwbouw van DHL, ook de CityHub in Almere, vindt plaats volgens de hoogste duurzaamheidsnormen van BREEAM. De gebouwen zijn gasloos, voorzien van zonnepanelen en er wordt gereden met een bijna volledig elektrische vloot. Waar elektrisch rijden nog niet mogelijk is wordt gebruik gemaakt van HVO100 (‘Hydrotreated Vegetable Oil’, geproduceerd uit afval, restoliën en vetten, zoals afgewerkt frituurvet). Deze investering maakt deel uit van een uitgebreid programma van 350 miljoen euro. Recent breidde DHL zijn bezorgvloot uit met 500 elektrische auto’s, waarmee het totale aantal elektrische bestelauto’s van DHL uitkomt op 1400; de grootste elektrische bezorgvloot van Nederland.

Uitstoot beperken en compenseren

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp binnen het beleid van DHL. De organisatie zet breed in op twee actiepunten: De uitstoot van Co2 zoveel mogelijk beperken en het compenseren van onvermijdelijke Co2 uitstoot.

Interne actiepunten

De organisatie neemt alle aspecten van de werkzaamheden onder de loep en gaat voor elke stap na welke duurzame alternatieven er zijn. Zo wordt er al zoveel mogelijk elektrisch gereden, worden routes gemonitord en verfijnd om zo efficiënt mogelijke routes te kunnen rijden, en wordt er ingezet op levering via pick-up points om daarmee het aantal stops in een route te beperken en de lengte van een route terug te dringen. Het is dan aan de consument om lopend, of bijvoorbeeld met de fiets, pakketten daar op te halen. “Dit werkt in het voordeel van zowel de consument als voor ons. De consument kan zijn of haar pakket namelijk ophalen wanneer het uitkomt en hoeft niet speciaal thuis te blijven. Wel merken we dat het gebruik van lockers voor pakketten nog wat weerstand oproept, we onderzoeken hoe we dat makkelijker en fijner kunnen maken voor de consument.”

Verder kijken dan eigen organisatie

Een andere manier waarop DHL tracht bij te dragen aan een duurzamere wereld is door verder te kijken dan de eigen processen maar ook bijvoorbeeld leveranciers en partners te informeren over duurzame alternatieven en samen te kijken waar verbeterpunten of kansen liggen.

Start bouw klimaatneutrale CityHubs DHL met slaan groene heipaal in Almere (Foto: aangeleverd)