Nasima el Bachiri-Ouamar. (Foto: Peter Isaak)
Nasima el Bachiri-Ouamar. (Foto: Peter Isaak)

Nasima el Bachiri-Ouamar: ‘Ik heb me nooit alleen op Almere gericht’

Interviews

Ze is de eigenaar van vijf bedrijven, werkte in het verleden soms wel 100 uur per week met maar één ambitie: onafhankelijk zijn. Haar ondernemerschap stopt niet bij de stadsgrenzen van Almere en ze sluit zeker niet uit dat ze in de toekomst nog een nieuw bedrijf gaat overnemen of opstarten. Nasima el Bachiri-Ouamar heeft bereikt wat ze als kind al wilde bereiken: ze is onafhankelijk en meer dan succesvol in haar ondernemerschap. Toch zegt de eigenaresse van onder meer B Flex Cleaning en de Flevo Timmerfabriek: “Achteraf gezien had ik het anders aangepakt.”

Foto: Peter Isaak
Tekst: Berlinda Hendrikse 

Het is inmiddels precies tweeëntwintig jaar geleden dat Nasima el Bachiri-Ouamar (44) haar eerste bedrijf opzette. Noodgedwongen, vanuit een vraag waar ze zelf als werknemer tegenaan liep. “Ik werkte bij een bedrijf als directiesecretaresse en we hadden altijd gedoe met schoonmaakbedrijven. Of de schoonmakers kwamen niet opdagen, of het was prutswerk dat ze leverden. Dat moest beter kunnen, dacht ik. Ik vroeg aan mijn baas of ik zelf het schoonmaken van ons bedrijf op me mocht nemen en daar ging hij mee akkoord. Zo wist ik zeker dat het goed ging en ontdekte ik bovendien dat een betrouwbaar en goed schoonmaakbedrijf een gat in de markt was.” El Bachiri-Ouamar bleef voorlopig nog in dienst bij haar werkgever, maar in haar vrije avonduren en op de dag dat ze niet werkte maakte ze schoon. B Flex Cleaning was geboren. Ook haar man ging in het schoonmaakbedrijf aan het werk en al snel ging de onderneemster op haar vrije woensdag zelf bij andere bedrijven langs om te vragen of ze schoonmaakdiensten voor ze mocht verzorgen. Het succes bleef niet lang uit.

Personeel 

“Dat liep eigenlijk zo goed, dat ik al snel fulltime aan het werk was in B Flex Cleaning, net als mijn man, we deden het samen al was ik wel echt de onderneemster daarin. Ik heb me daarbij nooit op alleen Almere gericht, maar direct op heel Nederland. Almere was voor mij toen al te kleinschalig, ik kijk liever naar wat het hele land te bieden heeft, daarin zijn veel meer mogelijkheden beschikbaar dan wanneer je alleen lokaal om je heen kijkt. Deze aanpak zorgde er ook voor dat ik al snel grote namen als klant kon binnenhalen. En zes maanden na onze start, moest ik al ons eerste personeelslid werven.” Het was een grote stap voor de onderneemster, die tot dan toe gewend was alles zelf te doen. Niet zelf meer 100% verantwoordelijk zijn voor de geleverde diensten was nieuw en bracht de nodige aanpassingen met zich mee. “Ik vond het doodeng om voor het eerst afhankelijk te zijn van mijn personeel. Ik ben opgevoed en opgegroeid met het idee dat je het beste alles zelf kunt doen, dan weet je tenminste dat het goed gebeurt en kom je nooit voor verrassingen te staan. Want wat als iemand niet op kwam dagen? Of ziek werd? Dat had ik allemaal niet meer in de hand zodra ik personeel kreeg, dat veranderde mijn aanpak. Maar toch wilde ik door, ik zag zoveel kansen en was niet vies van hard werken, zeker niet als dat voor mijn eigen bedrijf was.”

Ik eet net zo goed hutspot als couscousHutspot en couscous

Wellicht is dat de reden dat ook meerdere familieleden ondernemer zijn geworden, want het harde werken is Nasima el Bachiri-Ouamar met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders komen uit Marokko en ikzelf ben het eerste kind in ons gezin dat in Nederland geboren is, nadat er in Marokko al broers en zussen geboren waren. Mijn vader is 53 jaar geleden naar Nederland gekomen om in een chocoladefabriek te gaan werken. Acht jaar later volgde mijn moeder hem naar Nederland. Ze wonen nu bij ons in de buurt in Almere.” Nasima en haar gezin reizen regelmatig op neer naar Marokko, een land dat ze pas op latere leeftijd echt ontdekte. “Mijn man heeft zijn hele jeugd in Marokko gewoond, terwijl ik natuurlijk in Nederland ben opgegroeid. Ik kende wel de tradities en gewoonten die ik van mijn ouders had meegekregen, bij ons kan iemand altijd mee-eten en zijn we gul en gastvrij, maar het land zelf kende ik alleen maar beperkt tot het stukje waar mijn familie vandaan kwam. Door de reizen die ik met mijn man gemaakt heb, heb ik Marokko pas echt leren kennen, daar ben ik hem ontzettend dankbaar voor. Hij heeft mij laten zien waar mijn roots liggen, waar ik vandaan kom. Deze kennis heeft me compleet gemaakt, want ik ben Nederlandse, maar zeker ook Marokkaanse. Dat ervaar ik als een rijkdom, om van beide culturen te mogen profiteren. Want ik eet net zo goed hutspot als couscous. En ik zeg bijna dagelijks tegen mijn kinderen dat ze moeten beseffen wat een rijkdom het is dat ze opgroeien met twee culturen.“

Hard werken levert onafhankelijkheid opVooroordelen 

Het familieleven is belangrijk voor de Almeerse onderneemster. Zelf moeder van vijf kinderen, brengt ze haar kinderen bij wat ze zelf in haar jeugd ook geleerd heeft: hard werken levert onafhankelijkheid op. “Er zijn tijden in mijn leven geweest dat ik wel 100 uur per week werkte. Ik stond altijd aan. Achteraf gezien denk ik dat ik voor de moeilijkste branche heb gekozen, toen stond ik er niet echt bij stil. Het is een ontzettend zwaar vak, op meerdere vlakken. Het werken is altijd voor en na kantooruren, waardoor de dagen lang zijn. Bovendien heb je helaas best vaak te maken met ongemotiveerd personeel. Zeker niet altijd, maar er zijn toch ook mensen die denken: ‘Dan ga ik maar schoonmaken’. Terwijl het toch echt een vak is, waar je ook je passie en je kennis voor nodig hebt. Andersom werkt het helaas ook zo dat veel mensen de schoonmakers denigrerend behandelen, omdat het ‘maar de schoonmaker’ is. Ik heb dat zelf ook wel eens ervaren. In het begin sprong ik nog wel eens bij. Dan stond ik op een toilet te poetsen en kwam er iemand binnengelopen die gewoon het papier voor mijn neus op de grond gooide met een arrogante blik. Schandalig vond ik dat, zo respectloos, maar dat gebeurt wel eens en daar heb je dan mee te dealen. Veel vooroordelen en hard werken. Met de kennis van nu, had ik iets opgezet waarbij de werkzaamheden van 9.00 tot 17.00 zijn en in het weekend gesloten.”

Flevo Timmerfabriek

Dit inzicht hanteert El Bachiri-Ouamar ook bij de Flevo Timmerfabriek, een Almeers bedrijf dat ze twee jaar geleden, midden in coronatijd, startte. “De mensen beginnen daar om 7 uur en om half 4 sluit de zaak. Dat is een stuk overzichtelijker.” Waarom ze het aandurfde om juist in de lastige coronatijd een bouwbedrijf over te nemen, is voor de onderneemster nooit een vraag geweest. “Toen B Flex Cleaning zo goed liep dat ik zelf een stapje terug kon doen, kwam er ook tijd en ruimte vrij om te bedenken wat ik nou eigenlijk zélf leuk vond. Ik was nog jong en stil zitten is voor mij geen optie, daar ben ik veel te inventief voor.” Wat dat betreft heeft ook de coronatijd voor inzichten gezorgd bij El Bachiri-Ouamar. “Van de ene op andere dag lag het werk nagenoeg stil. Deze fase van corona was voor mij als ondernemer ook zo nieuw. Ik heb vaker met problemen te maken gehad, behoorlijke uitdagingen gekend, maar dit was voor het eerst iets waar ik niets aan kon doen. Het lag allemaal buiten mij om, de hele wereld had met hetzelfde probleem te maken en we konden niets anders doen dan afwachten tot de wereld weer van het slot ging.”

Mijn werk voelt niet meer als werkenNiet altijd meer aan

“Ik ben in mijn werkzame leven ook diverse andere bedrijven gestart of heb bestaande bedrijven overgenomen. Zoals de overname van een glaswassingsbedrijf in 2015, maar ook het opzetten van B Flex Jobs voor flexibel personeel, een bruidsmodezaak La Novia Boutique en Boutique Desk, een locatie aan de Palmpolstraat waar men gezamenlijk kan vergaderen, of een flexplek kan huren. Allemaal bedrijven met als doel om uiteindelijk een goed leven te hebben en er te kunnen zijn voor mijn gezin. Dat punt heb ik nu bereikt. Ik ben nog steeds altijd beschikbaar voor mijn medewerkers, maar ik baken het wel veel meer af. Ze weten precies op welke dag ik op kantoor ben, en ik neem ook soms een paar dagen vrij. Mijn werk voelt niet meer als werken. Ik sta niet altijd meer aan, en ik kan deze jaren er ook nog meer zijn voor mijn kinderen, die aan de vooravond van hun volwassenheid staan en mij als moeder ook nodig hebben.”

Ondernemerschap

Want de onderneemster heeft niet alleen vijf bedrijven, maar ook vijf kinderen in de leeftijden 6, 11, 15, 16 en 20. Waarvan bij een aantal van de oudsten het ondernemersbloed duidelijk in het DNA verweven is. “Vroeger kreeg ik na het eten de vraag of ik een verhaaltje wilde vertellen, nu krijg ik vragen van ze wat precies omzetbelasting is of hoe ze iets zakelijk moeten aanpakken, haha. Mijn rol in het leven van de oudsten is veranderd. Van verzorger met fruithapjes ben ik langzaamaan steeds meer hun adviseur en coach aan het worden. Prachtig om te zien, en prachtig om te horen wat hun vragen zijn. Ze hebben me nu op een andere manier nodig, en ik ben dankbaar dat ik in deze fase de tijd kan maken en tegelijk de ervaring heb om ze een duwtje naar het volwassen leven én het ondernemerschap te kunnen geven.”

Overname 

Of dat ook betekent dat haar kinderen één of meerdere van haar bedrijven zullen overnemen, is echter nog maar de vraag. De onderneemster ziet daar vooralsnog met name nadelen aan kleven. “Het is niet dat ze het niet mogen, maar ten eerste is er de vraag of ze dat wel willen. En dan weet ik zelf ook niet of ik dat als moeder en eigenaar wel wil. Mijn bedrijven heb ik zelf opgebouwd. Vanuit een positie die niet makkelijk was, heb ik het stap voor stap gedaan, op mijn manier. En als mij dat al zo goed gelukt is, terwijl mijn omstandigheden echt niet ideaal waren, dan moet de volgende generatie het zeker lukken om dat zelf ook nog beter te doen. Ze hebben alle kansen, alle mogelijkheden, en mogen het op hun eigen manier gaan doen.”