Dew Koesal van Stichting Surant. (Foto: aangeleverd)
Dew Koesal van Stichting Surant. (Foto: aangeleverd)

Stichting Surant: ‘Bent u het bedrijf waar wij naar op zoek zijn?’

Interviews

“Iedereen verdient altijd een tweede kans,” is het motto van Dew Koesal, de oprichter van stichting Surant. In 2007 begon hij zijn stichting, met als doel (ex)gedetineerden weer op weg te helpen in de maatschappij. Een passende baan is daarbij van cruciaal belang. De stichting roept dan ook Almeerse ondernemers op om eens na te denken over de mogelijkheden binnen hun bedrijf om iemand weer aan het werk te helpen. Stichting Surant kan daarin zowel bemiddelen als begeleiden. 

“De grootste uitdagingen waar we mee te maken hebben, zijn de vooroordelen als het gaat om ex-gedetineerden,” aldus eigenaar Koesal, van huis uit jurist, totdat de maatschappelijke roeping te sterk werd. Hij kan legio voorbeelden noemen waarom bedrijven soms nog huiverig zijn om in zee te gaan met een werknemer die een geschiedenis kent van detentie. “Er is angst dat hun vertrouwen beschaamd wordt, dat er sprake gaat zijn van geweld of diefstal. Onbekend maakt onbemind, het is vaak een ver van mijn bed-show, maar weinig mensen zijn in aanraking gekomen met ex-gedetineerden en de vooroordelen zijn nog enorm. Onterecht. Want de cijfers laten juist het tegenovergestelde zien. Er is extra motivatie en loyaliteit, dat is voor een werkgever van grote waarde.”

De grootste uitdagingen waar we mee te maken hebben, zijn de vooroordelen als het gaat om ex-gedetineerden

Wonen & Werken

Stichting Surant heeft zijn hoofdkantoor in Almere, en daarnaast ook vestigingen in Amsterdam, Zaanstad, Hilversum en Utrecht. Vanuit deze regio’s wordt er hulp bij de vijf belangrijkste gebieden waar ex-gedetineerden mee te maken krijgen: Regelzaken, Wonen, Zorg, Financiën & Schulden, en Werk & Inkomen. “Al deze gebieden lopen in elkaar over en hangen met elkaar samen. Vaak wordt er bijvoorbeeld bij nieuwe huisvesting gevraagd om een vast inkomen, en voor een baan wordt er weer een vast woonadres gevraagd. Maar men moet ergens beginnen, ergens een kans krijgen om de draad weer op te pakken. Wij helpen iedereen om al deze zaken aan te pakken. Want iedereen verdient een tweede kans.”

Re-integratie 

De re-integratie begint vaak al tijdens de detentie zelf. “Dat noemen wij de binnendienst. Mensen van onze stichting komen dan in de gevangenis en gaan al aan de slag met wat er straks buiten de muren weer gaat gebeuren. De impact van detentie is enorm, en het is ook een langdurig proces om het leven daarna weer op te pakken.” Koesal vertelt dat ruim 80% van de ex-gedetineerden schulden heeft. Dat ze vaak een slechte fysieke conditie hebben, omdat ze maar weinig beweging krijgen, dat er niet meer gewend is om voor zichzelf te koken, boodschappen te doen. Ook sociaal is er vaak een isolement. “De oude vriendengroep hangt vaak samen met het oude criminele leven. Dus als je daarvan afstand neemt, sta je er vaak alleen voor. Ook komt het geregeld voor dat familie geen contact meer wil, dat relaties zijn verbroken. Een sociaal netwerk opbouwen is dus ook van groot belang en een baan kan daar zeker bij helpen.”

KlusLoket 

Koesal vertelt dat de weg van detentie naar een baan een weg is die in zorgvuldige stappen verloopt. “We plaatsen niet iemand een week na vrijlating pats boem bij een bedrijf. Eerst laten we iemand weer werkervaring opdoen, een ritme krijgen, sociale omgangsvormen weer verbeteren. Hiervoor hebben we ook het KlusLoket opgericht. Het KlusLoket is, net als het VoedselLoket, bedoeld voor mensen die wat minder te besteden hebben, maar wel klussen in en om het huis hebben. Ze kunnen dan een verzoek indienen en wij bieden dan de klusser aan. Hiermee kan iemand goede werkervaring opdoen. Het mooie is dat het ook helpt tegen het isolement waar mensen met de hulpvraag vaak mee te kampen hebben. De reacties zijn ontzettend positief, sterker nog: ik heb nog nooit een klacht ontvangen. Behalve dan iemand die een telefoon was kwijtgeraakt tijdens een schilderklus. Maar die bleek achteraf gewoon achter de radiator te zijn gevallen. Zo zie je maar.”

Begeleiding voor bedrijven

De eigenaar van Stichting Surant benadrukt dat ze niet alleen voor de ex-detineerden begeleiding bieden, maar zeker ook aan de bedrijven die open staan voor samenwerking. “Onze stichting zorgt ervoor dat bedrijven worden geholpen op het moment dat ze overwegen met ons in zee te gaan. Er komt iemand bij ze langs die ze in het hele traject begeleidt, en advies geeft hoe bepaalde zaken het beste aangepakt kunnen worden. We snappen best dat die stap spannend kan zijn, maar een bedrijf krijgt er wel een ontzettend loyale medewerker voor terug. Sinds kort zijn we ook aangesloten bij de Vereniging Bedrijfskring Almere, zodat we ook met de lokale ondernemers kunnen samenwerken.”

We hebben wel 50 tot 60 mensen die zo aan het werk kunnenStichting Prometheus 

In het verlengde van Stichting Surant heeft Koesal ook Stichting Prometheus opgericht, speciaal gericht op de arbeidsmarkt. “Stichting Prometheus is voortgekomen uit de constatering dat bepaalde groepen mensen de aansluiting missen met de maatschappij. Deze afstand tot de arbeidsmarkt wordt ook in de huidige crisisperiode steeds groter. Uit ervaring weten wij dat naast materiële beperkingen de fysieke en mentale beperkingen een grote rol hierin spelen. Ons doel is dan ook om terug te gaan naar de menselijke maat en van daaruit te onderzoeken wat de verborgen talenten zijn van deze mensen.” De stichting biedt bijvoorbeeld sollicitatietrainingen en taalvaardigheidscursussen aan, zodat stap voor stap de werkzoekende klaargestoomd wordt voor zijn of haar ideale baan. Koesal verduidelijkt: “Zoals Prometheus in de Griekse Mythologie het vuur aan de mens heeft gegeven, zo willen wij het innerlijk vuur aanwakkeren van de mensen die wij begeleiden.”

De juiste mensen 

De stichting is met name op zoek naar banen waarin met handen wordt gewerkt en er interne opleidingen kunnen worden gedaan. Zeker met de huidige personeelstekorten kan de stichting een uitkomst bieden. “Nu is het moment,” zegt Koesal. “Ik heb wel 50 tot 60 mensen die zo aan het werk kunnen. Bedrijven staan te springen om goede mensen, zeker in de installatietechniek, zoals bijvoorbeeld het plaatsen of onderhouden van laadpalen of zonnepanelen. Dat zijn bij uitstek banen waar wij de juiste mensen voor hebben.”

Meer informatie over of contact opnemen met Stichting Surant kan via de website: www.surant.nl