Klaartje Wierbos. (Foto: Marinus Boezem)
Klaartje Wierbos. (Foto: Marinus Boezem)

Klaartje Wierbos neemt afscheid als zakelijk leider Vis à Vis

Interviews

Klaartje  Wierbos neemt na 8 jaar afscheid als zakelijk leider bij het Almeerse theatergezelschap Vis à Vis. Zij gaat per 1 april een nieuwe uitdaging aan als zakelijk leider bij Stormkop/Piazza in Antwerpen. “Zij hebben een hele toffe eigen locatie op een oude scheepswerf en bieden een multidisciplinair programma voor kinderen en jongeren op het gebied van kunst, filosofie, wetenschap en duurzaamheid. Net als Vis à Vis is het een avontuurlijke plek waar ook van alles gebeurt en in ontwikkeling is”, aldus Wierbos.  

Vanuit haar kantoor in gebouw ‘De Rode Haring’ kijkt ze uit over het festivalachtige terrein van Vis à Vis naast het Almeerderstrand. “We hebben hier echt ons eigen dorpje gecreëerd, waar bezoekers het hele jaar door terechtkunnen. Daar ben ik wel trots op. Vis à Vis is inmiddels echt verankerd in deze stad.” Acht jaar geleden reageerde zij, destijds 25 jaar oud, op de vacature van het theatergezelschap in Almere. “Ik heb Kunst en Economie gestudeerd en had de ambitie om zakelijk leider te worden. Bij het Tweetakt Festival in Utrecht waar ik op dat moment werkte, was die mogelijkheid er niet. Tijdens mijn eerste gesprek bij Vis à Vis voelde ik meteen een klik”, vertelt Wierbos. “Als zakelijk leider moet je een cultureel ondernemer zijn, maar ook een verbinder. Je bent vooral voorwaardenscheppend bezig. Je zorgt dat de kar er is, om verder vooruit te kunnen gaan.”

Nieuwbouw

Als zakelijk leider kreeg zij onder andere de vraag om te helpen bij het realiseren van de nieuwbouw aan de Muiderzandplaats. “Met financiële steun van de gemeente, sponsors, crowdfunding en subsidies hebben we het voor elkaar gekregen”, vertelt Wierbos. “We waren nog maar net klaar met de bouw, toen we signalen kregen dat we daar mogelijk niet permanent konden blijven vanwege toekomstige woningbouw en mogelijke geluidsoverlast. Extra verdrietig was dat kort daarvoor onze artistiek leider Arjen Anker was overleden. Hij had zo hard gestreden voor deze nieuwe plek, met een eigen speelvlak, kantoren, een werkplaats en een restaurant. Er was veel emotie.”

Verbindende kracht van cultuur

Vis à Vis startte een petitie die maar liefst 15.000 keer werd ondertekend en door twee robots uit de toenmalige voorstelling ROBOT werd aangeboden op het stadhuis. “Die voorstelling ging over modernisering, maar ook over een echtpaar dat hun plek moest verlaten en zich daar met hand en tand tegen verzette. Dat was precies wat wij ook aan het doen waren. Zo zie je maar dat theater echt over het leven gaat”, aldus Wierbos. “De vele steunbetuigingen waren hartverwarmend. Het was ook bijzonder om te zien dat alle kleuren binnen de politiek achter onze actie stonden en elkaar vonden in het gesprek hierover. Enerzijds een compliment voor ons, omdat wij blijkbaar een breed en divers publiek aanspreken, maar het toonde ook de verbindende kracht van cultuur in het algemeen.” Het resultaat is dat Vis à Vis mag blijven. “De eerste heldere afspraken zijn gemaakt. We zijn met de gemeente in gesprek over verplaatsing van het speelvlak met tribunes naar de andere kant van ons gebouw. We gaan dus meer naar het spoor toe. Dat betekent wel dat er een geluidswal moet komen om geluidhinder van treinverkeer tegen te gaan. We zijn aan het nadenken hoe we daar een creatieve invulling aan kunnen geven.”

Jaarronde programmering

Vis à Vis is op de nieuwe locatie enorm gegroeid in haar programmering. “Naast onze grote openluchtspektakels in de zomer zijn we ook muziekavonden, gastoptredens en intieme binnenvoorstellingen gaan programmeren, zodat mensen nu het hele jaar door bij Vis à Vis terechtkunnen. Ook wilden we dat het publiek na de voorstelling bleef hangen voor een drankje. Met sfeervolle verlichting en decorstukken van oude voorstellingen hebben we een festivalachtige sfeer gecreëerd, waar het fijn is om te verblijven.”

Opening Floriade

Wierbos kijkt trots en tevreden naar waar Vis à Vis nu staat. Kers op de taart is de openingsshow die het gezelschap maakt voor de wereldexpo Floriade. “We spelen de voorstelling ‘Schoonschip’ op 13, 15 en 16 april en dan kom ik sowieso kijken. We zijn druk bezig met de voorbereidingen en het wordt echt een groot spektakel. We pakken flink uit en dat doen we samen met het Almeerse muziekgezelschap Black Pencil en 200 leerlingen van dans- en theaterscholen uit heel Flevoland. Een tipje van de sluier: je ziet straks de transformatie van de oude wereld, waarin we dingen maken en weggooien, naar het moment waarop we de nieuwe wereld tegemoet willen gaan. Er is een groot object in de maak dat straks de hoofdrol speelt in de voorstelling .” Wierbos denkt dat het thema van de Floriade een groot publiek zal aanspreken. “Growing Green Cities, en waar we naar toe willen met de wereld, zijn actuele thema’s die veel mensen bezighouden.”

Toekomst

Voor de toekomst hoopt Wierbos dat uiteindelijk iedere Almeerder Vis à Vis zal weten te vinden. “En ik hoop dat het team niet meer al te veel tijd kwijt zal zijn aan verhuizingsperikelen, maar zich vooral kan bezighouden met het creatieve proces: het maken van mooie dingen. Het gebied is nog volop in ontwikkeling, wat voor Vis à Vis ook weer nieuwe kansen en mogelijkheden biedt. Genoeg uitdagingen voor mijn opvolger. Ik neem met pijn in mijn hart afscheid van dit fijne team, maar kijk ook enorm uit naar mijn nieuwe avontuur.”