Nadia Zerouali. (Foto: Alexander Fotografie)
Nadia Zerouali. (Foto: Alexander Fotografie)

Culinair onderneemster Nadia Zerouali: “Nooit één dag spijt gehad”

Interviews

Nadia Zerouali noemt zichzelf culinair ondernemer. De Almeerse is onder andere succesvol kookboekenschrijfster, tv-kok, mede-eigenaar van twee couscousbars & Nadia & Merijn’s SOUQ, ambassadeur van de FlevourBox en actief bij de Flevo Campus. “Voor mij hangen al deze verschillende werkzaamheden nauw met elkaar samen. Het één kan eigenlijk niet zonder het ander.”

“Mensen vragen mij weleens wat ik in de polder te zoeken heb, maar ik voel me hier echt thuis”, vertelt Nadia. “In Almere en Flevoland wonen in feite allemaal immigranten, iedereen komt ergens anders vandaan. Bovendien is Flevoland dé voedselschuur voor Nederland en de rest van de wereld. Na de hongersnood in de oorlog is dit nieuwe land gecreëerd voor de voedselproductie en dat spreekt mij natuurlijk aan.” Als kind kookte Nadia al graag en vaak. “Eten, en alles eromheen, is een essentieel onderdeel van wat ons mens maakt. Ik kan eten en drinken ook niet los zien van onze gezondheid, economie of politiek. Alles wat je eet en drinkt zegt wat over jou.” Na de hotelschool en een opleiding marketing en communicatie ging ze aan de slag bij een culinair reclamebureau in Amsterdam. “Drie maanden na de geboorte van onze zoon kwam mijn man om het leven bij een auto-ongeluk. Het voelde voor mij niet goed dat mijn werkgever mij moest doorbetalen, terwijl ik helemaal niet in staat was om te werken. Feitelijk was dat het zetje dat ik nodig had om voor mijzelf te beginnen als zzp’er. Daar heb ik nooit één dag spijt van gehad.”

Alles wat je eet en drinkt zegt wat over jou

Nadia schreef twee prijswinnende kookboeken en een hele rits andere kookboeken. Samen met Merijn Tol presenteerde ze in tv-programma’s als Grenzeloos Koken en Op zoek naar de granaatappel. Samen schreven ze ook diverse kookboeken, waaronder een serie over de Arabische mediterrane keuken. “Dit leidde ook tot onze eigen productlijn bij de Albert Heijn: Nadia & Merijns SOUQ”, vertelt zij. “Tijdens onze reizen door Libanon en Syerië ontdekten we het lekkerste rozenwater, specerijen en andere mooie ingrediënten. We besloten deze naar Nederland te halen, zodat onze lezers deze ingrediënten ook kunnen kopen en de producenten hier een afzetmarkt hebben.”

Couscousbars

Samen met Samira Dahmani runt Nadia twee couscousbars in Amsterdam. “We zijn deze gestart zonder lening, subsidie of investeerders. We doen alles graag op eigen kracht. We wilden een plek creëren waar Marokkaanse vrouwen echt een toekomstbestendig inkomen kunnen verdienen. Zelf haal ik er overigens nog geen inkomen uit, daar doe ik dit niet voor. Ik ben geen ondernemer omdat ik rijk wil worden. Maar ik ben wèl een echte ondernemer”, benadrukt zij. “Als ik ergens in geloof, dan ga ik ervoor.” Dat is ook haar tip voor iedereen die overweegt voor zichzelf te beginnen. “Heb je een goed idee, waar je helemaal achter staat? Ga het gewoon doen. Klein beginnen en steeds verder groeien. Maar je moet ook bereid zijn er dingen voor te laten. Ik heb zelf bijvoorbeeld hele lage woonlasten. Hierdoor kan ik het mij veroorloven om weinig te verdienen en te investeren.”

Flevo Campus

Bij de Flevo Campus houdt ze zich bezig met de voedseltransitie en stedelijke voedselvoorziening. “Zo gaan we tijdens de Summerschool en Winterdenktank met jongeren in gesprek over ons voedsel. Als je je eenmaal verdiept in de voedselindustrie, vallen de schellen van je ogen. Dan kun je er niet meer van weg kijken. In onze supermarkt liggen bijvoorbeeld uien uit Verweggistan, terwijl de uien uit onze polder de hele wereld over gaan omdat deze van ultieme kwaliteit zijn en goed kunnen reizen. Meer lokaal eten scheelt echter transport en CO2-uitstoot. Daar moeten we oplossingen voor vinden.”

Almere Zaken geeft een boek van Nadia Zerouali weg. Houd onze Facebook-pagina in de gaten om kans te maken.

Nadia Zerouali. (Foto: Alexander Fotografie)