Maarten Vroom. (Foto: Fred Rotgans)
Maarten Vroom. (Foto: Fred Rotgans)

Het succes van winkelcentrum Almere Buiten

Interviews

De huidige coronacrisis zorgt voor een flinke klap voor de retail in de steden. Ook in Almere is door de gedeeltelijke lockdown die momenteel van kracht is, de uitwerking van de maatregelen te merken. Toch is er ook een ander beeld te zien. Waar grote winkelcentra het beduidend rustiger hebben, is een tegenovergesteld beeld te zien in de kleinere winkelgebieden. Zo ook in Almere Buiten. Maarten Vroom, voorzitter van de winkeliersvereniging Buiten en franchiseondernemer van de Hema aldaar, is zelfs positief: “We zien dat mensen juist dichter bij hun huis hun boodschappen gaan doen, en daar profiteren de winkeliers in Buiten van.” 

Sinds de laatste lockdown waarin ook de winkels moesten sluiten, is het rustig in de winkelstraten van Almere. Maar voor deze sluiting was er een stijgende lijn te zien in het aantal bezoekers in het winkelcentrum van Almere Buiten.

“Ik kan niet anders zeggen dan dat het gezien de hectiek en omstandigheden goed gaat met de winkels hier in Buiten,” vertelt Maarten Vroom, voorzitter van de winkeliersvereniging waarbij ruim 80 winkels in het centrum van Buiten zijn aangesloten. “Natuurlijk hoor ik vooral de positieve verhalen, omdat ondernemers niet snel hun vuile was buiten hangen. Maar ook aan de cijfers zie ik niet dat het slecht gaat. We hebben geen faillissementen, of extra leegstand. De leegstand die we op dit moment hebben, die was er ook al voor de coronacrisis.” Vroom benoemt dat met name het vers-plein in het winkelcentrum erg goed bezocht wordt. “Er zitten daar supermarkten, maar ook een visspeciaalzaak, bakker, groentezaak en kaaswinkel. Mensen willen hun dagelijkse boodschappen nu dicht bij huis doen. Bovendien zien we door de sluiting van de horeca dat mensen meer geld besteden aan hun dagelijkse boodschappen. Ze willen toch lekker kunnen blijven eten.”

Ruimte 

Ook benoemt Vroom de steun die de overheid en de vastgoedeigenaren aan de winkeliers biedt. “Er wordt met man en macht geprobeerd om de ondernemers aan boord te houden, gelukkig maar. Daardoor is de impact van de coronacrisis iets minder voelbaar. De huren mogen wat later betaald worden en de loonkosten van ondernemers die daarvoor in aanmerking komen worden door de overheid gecompenseerd. Dat helpt. Al denk ik ook dat de echte crisis nog moet komen, zeker omdat we niet weten hoe lang de coronamaatregelen nog gelden. Maar zelfs dan geldt nog dat mensen hun boodschappen dichterbij huis aan het doen zijn. Waar ze voorheen vaker naar het centrum van Almere, of zelfs naar Amsterdam gingen voor de winkels, zie je nu dat dichtbij winkelen de voorkeur heeft. Groot voordeel hierbij is ook dat er in Buiten en andere buurtwinkelcentra veel meer ruimte is dan in de winkelcentra in binnensteden. De anderhalvemeter-regels zijn hierdoor makkelijker na te leven en mensen vinden het prettig om nu met corona ruimer te kunnen winkelen.”

DoeMere 

Ook de Woonboulevard DoeMere loopt volgens Vroom als een tierelier. Hoewel de woonboulevard een eigen winkeliersvereniging heeft, naast de vereniging in Buiten, hoort Vroom ook vanuit DoeMere positieve geluiden. “We zien daar wat we ook in het landelijke nieuws horen: er wordt veel tijd en geld besteed aan het opknappen van de woning. Mensen zijn meer thuis, werken vanuit huis en houden geld over door het niet op vakantie kunnen gaan. Hierdoor zijn veel mensen bezig met het aanpassen en verfraaien van hun woning. En voor de aanschaf van de spullen blijven ze dan ook het liefst dicht bij huis. Daar is DoeMere uitermate geschikt voor met zijn grote aanbod aan woonwinkels.”

De toekomstvisie 2020-2030 zit goed in elkaar

Toekomstvisie 

Onlangs werd voor Almere Buiten de toekomstvisie 2020-2030 gepresenteerd. Een tienjarenplan waarin er in Buiten minder ruimte naar retail gaat en er meer plek komt voor woningen, cultuur en horeca. Een goed idee, vindt Vroom. “Maar laten we niet vergeten dat het niet makkelijk zal zijn. Het plan is om winkels te verminderen aan randen van het winkelcentrum en dat er daarvoor in de plaats woningen terugkomen. Prima idee, maar dat vergt soms wel flinke aanpassingen. We moeten zeker goed kijken of het allemaal haalbaar is, maar de visie zelf voor de komende tien jaar zit goed in elkaar.”

Parkeren 

Waar Vroom minder tevreden over is, is het betaald parkeren dat sinds 2012 van kracht is in Almere Buiten. Oneerlijk, noemt de voorzitter van de winkeliersvereniging het. “Het idee van de gemeente is dat winkelcentra betaald parkeren hebben, maar boodschappencentra niet. Je ziet bijvoorbeeld in Almere Haven dat het parkeren ook gratis is, net als in alle buurtwinkelcentra. Maar in het centrum van Almere Stad is de functie voornamelijk winkelen, vandaar dat er wel betaald parkeren is. Almere Buiten heeft naar mijn idee dezelfde functie als Haven, namelijk het voornamelijk doen van de dagelijkse boodschappen door bewoners uit de wijk. Daarom pleit ik echt voor het afschaffen van het betaald parkeren. We zien namelijk dat toen het betaald parkeren in 2012 ingevoerd werd hier in Buiten dat de omzet met 23% daalde in dat jaar. Natuurlijk zijn daar ook andere oorzaken voor te bedenken, zoals stijgende internetverkopen en een economische crisis, maar dan zou de daling niet zo extreem groot zijn geweest. Als we nu met zijn allen vinden dat juist lokaal kopen zo belangrijk is, dan is het wel echt mijn wens om in Buiten het betaald parkeren zo snel mogelijk weer af te schaffen.”