Jan Peter Jansen. (Foto: aangeleverd)
Jan Peter Jansen. (Foto: aangeleverd)

Roche Diagnostics heeft inmiddels meer dan vijftien corona-testen ontwikkeld

Interviews

Met ruim 100.000 medewerkers in meer dan honderd landen behoort biotechbedrijf Roche tot de top drie van alle farmacieconcerns wereldwijd. Het bedrijf heeft een grote vestiging in Almere, en speelt een belangrijke rol in deze coronacrisis, waarbij ze inmiddels meer dan vijftien verschillende coronatesten op de markt hebben gebracht. 

Jan Peter Jansen is Corporate Communications Manager bij Roche Diagnostics en vertelt over het roerige jaar dat Roche achter zich heeft. “Door corona moesten ook bij ons veel mensen thuis werken. Alleen de medewerkers die echt niet anders konden en werkzaam zijn op bedrijfskritische afdelingen werken om beurten op locatie. Dat is in ons Almeerse kantoor beperkt tot slechts twaalf werkplekken, verdeeld over verschillende ruimten. De andere medewerkers werken allemaal thuis. Dat vergt aanpassing, ook voor ons.” Roche is van oorsprong een Zwitsers moederbedrijf met ruim 100.000 medewerkers in meer dan honderd landen.

Corona-testen 

Roche werd in 1896 opgericht door Fritz Hoffmann-La Roche en heeft al ruim 35 jaar een locatie in Almere. Eerst aan de Markerkant, inmiddels bevindt het concern zich aan de Transistorstraat, waar ruim de helft van de 180 werknemers dagelijks werkt aan diagnostische producten die nodig zijn voor de medische wereld. De andere helft opereert bij de klant, laboratoria door het hele land. Jansen: “Wat we als bedrijf voornamelijk doen is producten ontwikkelen en produceren die zorgen voor de juiste medische diagnose. Bijvoorbeeld op het gebied van oncologie, Alzheimer, HIV, vruchtbaarheidstesten en zoals nu voor het ontwikkelen en vervaardigen van verschillende coronatesten.”

De juiste diagnose zorgt altijd voor de beste behandeling

Jansen vervolgt: “Inmiddels heeft Roche al vijftien soorten diagnostische oplossingen tegen Covid-19 ontwikkeld, waaronder de PCR-test en ook diverse sneltesten.” Roche Diagnostics levert haar producten aan diverse afnemers zoals ziekenhuizen, waaronder ook het Flevoziekenhuis en verschillende laboratoria. Het ministerie van VWS heeft Roche ontheffing verleend voor de sneltest, die mensen nu ook zonder zorgprofessional zelf thuis mogen afnemen. “Waarom diagnoses zo belangrijk zijn, is omdat de juiste diagnose zorgt voor de beste behandeling”, verklaart Jansen. “Door zo zorgvuldig en zo snel mogelijk te weten wat de diagnose is, kan de behandeling het snelst en het meest doeltreffend worden gestart. Of in het geval van het Corona-virus: om te voorkomen dat andere mensen besmet raken.”

Overheid 

Het afgelopen jaar stond ook voor Roche Diagnostics met name in het teken van corona en het ontwikkelen van coronatesten. Het bedrijf kwam vorig jaar in opspraak toen bekend werd dat het de samenstelling van een specifieke vloeistof voor testen niet openbaar wilde maken. Omdat er op dat moment een tekort aan testen was, werd vanuit de overheid een dringend beroep gedaan op Roche om het recept toch te delen, zodat laboratoria zelf de vloeistof konden gaan maken. Hier besloot Roche Diagnostics gehoor aan te geven, hoewel geen laboratorium de vloeistof zelf is gaan maken omdat de productie en levering ervan snel weer op gang kwam. Jansen: “De pandemie overviel iedereen, voor alle leveranciers was de vraag te immens. Het was voor het eerst dat zoiets landelijks speelde, er waren toen nog niet eens sneltests en thuistests op de markt. Het was een wereldwijd probleem waarbij begrijpelijk ook de nodige emoties speelden. Nu zijn we een jaar verder en richten we de blik op de toekomst.”

Er is extra geïnvesteerd om aan de snelheid en aan de grote vraag van coronatesten te kunnen voldoenSnelheid 

Jansen benadrukt hoe ingewikkeld het proces van testontwikkeling is. “Normaal gesproken duurt het een jaar of twee voor een test ontwikkeld is en goedkeuring krijgt om gebruikt te mogen worden. In dit geval is dat binnen een paar maanden tot stand gekomen. Dat heeft enorm veel inzet van ons personeel gevraagd. Er is extra geïnvesteerd om aan de snelheid en aan de grote vraag van coronatesten te kunnen voldoen. Maar ik breek hier ook een lans voor het RIVM en de overheid, die er mede voor hebben gezorgd dat wij zo snel hebben kunnen werken.”

Nieuwe app 

Met de blik op de toekomst vertelt Jansen ook wat meer over de verwachting van hoe het er de komende tijd gaat uitzien op het gebied van test-ontwikkeling. “We zijn bezig met een app, speciaal voor corona-diagnostiek. Hiermee kunnen gegevens van geteste mensen worden bijhouden. Daar draaien we nu een pilot mee in Zaandam. Het doel is dat mensen daarbij straks alle gegevens op de app hebben en als ze dan naar bijvoorbeeld een concert willen, de app kunnen laten zien waarin vermeld staat dat ze de afgelopen 48 uur negatief getest zijn. Wij moedigen dat alleen maar aan, terug naar de open maatschappij. En diagnostiek speelt daar een cruciale rol in. Want zolang de pandemie niet weg is en het virus er nog is, zullen we moeten blijven testen. In dat opzicht blijven wij het voorlopig nog wel druk houden.”

Afbeelding
Afbeelding