Hilde van Garderen:
Hilde van Garderen: "Ik ben klaar voor de volgende uitdaging." (Foto: Lex Beers)

Hilde van Garderen

Hoe is het nu met

Ze was na 4 jaar wethouderschap eigenlijk nog niet klaar met haar plannen voor Almere, maar het lot besliste anders. Dit jaar nam ze afscheid als wethouder van Kunst, Cultuur & Erfgoed, Stedelijke vernieuwing en Beheer & Onderhoud. Een periode waarin ze veel bereikte, en tegelijk nog barst van de ambitie. Hoog tijd voor Almere Zaken om te vragen: Hoe is het nu met…. Hilde van Garderen?

“Het gaat goed met me, heel goed zelfs. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het ontzettend jammer vond om me niet nogmaals vier jaar als wethouder voor deze stad in te kunnen zetten. Daar heb ik even tijd voor nodig gehad om die teleurstelling te verwerken. Maar nu heb ik er vrede mee. Ik kijk terug op vier hele mooie en zinvolle jaren en ben ik weer helemaal klaar voor de volgende stap.”

Weet je al wat je volgende stap gaat zijn? 

“Nee, daar kan ik nog niks over zeggen. Er lopen wat dingen, en wie weet rolt daar wat uit. Ik zou het ontzettend leuk vinden om in Almere te blijven, deze stad heeft mijn hart veroverd en ik voel me op en top een Almeerder. Maar als het hier niet kan dan ga ik verkassen. Om weer iets voor een stad te kunnen doen, bijvoorbeeld in de cultuur- of nonprofitsector, zou goed bij me passen. Aan de andere kant trekt het burgemeestersambt van een kleine gemeente ook aan me, ook dat zou goed aansluiten. Al zou ik het dan wel met pijn in mijn hart Almere verlaten.”

Wat is het dat Almere zo bijzonder maakt voor je?

“Almere is een unieke stad. Bijna nergens is een stad zo aan het groeien en biedt het zoveel mogelijkheden, juist door die groeiende positie. Maar die positie maakt Almere ook kwetsbaar. Je kan niet simpelweg een groot aantal woningen bouwen en het daarbij laten. Mensen hebben ook een stad nodig om in te kunnen léven. Daarom is een goed cultuuraanbod zo belangrijk, maar ook andere voorzieningen zoals voldoende groen, goede bereikbaarheid, uitgaansgelegenheden. Het lijkt mij voor de 8e stad van Nederland niet wenselijk dat mensen daarvoor de stad moeten verlaten, ook Almere dient een volwaardig en complete stad te zijn voor haar inwoners. Belangrijk hierbij is dat we in gesprek blijven met elkaar. Ook de politiek. Wat willen de mensen? Wat hebben de ondernemers nodig? Zij leven elke dag in Almere en kunnen de besluitvormers precies vertellen wat er speelt.”

Almere dient een volwaardig en complete stad te zijn voor haar inwoners

Heb je dat ook als wethouder gedaan?

“Ja, daar heb ik zeker op gelet. Voor ik wethouder werd, was ik acht jaar raadslid. Ik ben altijd een betrokken Almeerder geweest en dat veranderde niet toen ik wethouder werd. Integendeel, ik zag het als eervol om de stad te mogen vertegenwoordigen en ging vaak op pad. Toen de vernieuwing van de Havenkom bezig was, maakte ik elke zondag een rondje om te kijken hoe de stand van zaken was. Ik heb ook altijd haast gehad, wilde beslissingen snel kunnen doorvoeren, juist omdat ik dacht: misschien heb ik maar 4 jaar de tijd en dan wil ik wel nuttige dingen bereikt hebben.“

Hoe kijk je terug op die vier jaar?

“Tevreden en voldaan, al was ik nog niet klaar met de stad. Maar er is de afgelopen vier jaar wel veel gebeurd waar ik met een goed gevoel op terugkijk. Zoals bijvoorbeeld het behoud van theatergezelschap Vis à Vis voor Almere, de vernieuwing van de Havenkom en de berging van de Short Stirling. Prachtige projecten, alledrie. Het zijn alle drie ook voorbeelden van hoe je als stad iets kunt betekenen voor de inwoners, echt concreet iets doen. Dat geeft een kick. Zeker als er soms wat ambtelijke vertraging was, als iets niet kon of tegenwerking kreeg, dan gaat bij mijn radar draaien om het wél te doen slagen.”

Waar komt deze eigenschap vandaan?

“Ik denk vanuit mijn jeugd. Mijn ouders hebben ons echt opgevoed met een liefdevolle, maar stevige hand. Voor piepen was geen tijd. Voor ziek zijn ook niet en als je wat wilde veranderen of bereiken, dan moest je maar aan de slag te gaan. Dat zit tot op de dag van vandaag in me. Wordt er gezegd dat iets niet kan of dat het erg lastig is? Geef het maar aan mij, ik zet er mijn tanden in en laat niet los voor het gelukt is. Bovendien gold bij ons thuis: wat je belooft, moet je ook doen. Dit motto draag ik nog elke dag met me mee, de waarde van je woord.“

Is deze kracht niet ook soms een valkuil?

“Zeker. Grenzen voelen en aangeven is iets dat ik soms wat lastig vond. Zeker omdat ik mijn werk zo ontzettend leuk vond dat het niet voelde als werk. Dan maak je al snel lange dagen. Soms te lang. Toen ik stopte als wethouder merkte ik pas hoe hard ik had gewerkt. Maar ik zou ook niet anders kunnen en willen, want het geeft voldoening aan mij als mens. En tegelijk doe je iets zinvols voor de stad. En dat is iets wat een mooie stad als Almere zeker verdient.”

Heb je nog een wens voor Almere?

“Absoluut: laat het kunstmuseum er komen. Ik vind het jammer dat er, juist na de Floriade, zo negatief wordt gedacht als het gaat om investeringen voor de stad. Natuurlijk begrijp ik dat er bij de Floriade veel dingen mis zijn gegaan, maar dat betekent niet dat we nu moeten stoppen met de stad verder te ontwikkelen. Groei is nodig, voorzieningen zijn nodig, cultuur is nodig. Anders wordt het een dode stad en in zo’n stad wil niemand leven. Dus laten we een positieve blik houden op al het moois wat er nog kan komen, zodat Almere een volwaardige, volwassen stad wordt, voor alle inwoners.”