Voormalig bibliotheekdirecteur Chris Wiersma tussen de boeken van De Nieuwe Bibliotheek (Foto: aangeleverd)
Voormalig bibliotheekdirecteur Chris Wiersma tussen de boeken van De Nieuwe Bibliotheek (Foto: aangeleverd)

Chris Wiersma

Hoe is het nu met

Hij is 45 jaar lang werkzaam geweest in het bibliotheekwezen, waarvan hij de laatste 14 jaar als directeur aan het hoofd van de Nieuw bibliotheek in Almere stond. Inmiddels is het twee jaar geleden dat hij met pensioen ging, en het hoofdstuk ‘bibliotheek Almere’ afsloot. Dus wij vroegen ons af: Hoe is het nu met… Chris Wiersma?

“Het gaat eigenlijk heel goed met mij. Ik ben weggegaan bij de bibliotheek omdat ik de pensioenleeftijd bereikt had. Op 1 juli 2020 nam ik afscheid. Ondanks dat ik een heel mooi en fijn afscheid gehad heb vond ik de laatste periode minder leuk. Door de covid pandemie was het zo’n vreemde tijd. We moesten sluiten en hadden te maken met medewerkers die zich grote zorgen maakten, of die het juist niks kon schelen. Ik had mijn laatste periode bij de bibliotheek graag anders gezien.” Maar dat neemt niet weg dat Wiersma met een fijn gevoel terugkijkt op zijn tijd bij de bibliotheek in Almere.

Verandering en groei

Wiersma heeft veel meegemaakt en veel gedaan als directeur van de bibliotheek in Almere. “Ik ben het meest trots op de opening van De Nieuwe Bibliotheek, dat is natuurlijk een droom van iedereen die zo’n functie uitoefent.” Ook is de voormalig directeur trots hoe de bibliotheek geworteld is in de stad. “Almere is nog zo’n jonge stad die zich razendsnel ontwikkelt en groeit. Er gebeurt hier zoveel, en er kan nog zoveel. Dat is geweldig en dat bood, en biedt nog steeds, heel veel kansen voor de bibliotheek.” Aldus Wiersma. “In oudere steden zoals Groningen, waar ik ook gewerkt heb, is al veel meer sprake van circuitjes, daar hebben mensen hun vaste netwerken en is het veel lastiger om die patronen te doorbreken. Almere is heel toegankelijk en laagdrempelig. Je moet het wel zelf doen, maar er is heel veel mogelijk.”

Nieuw leven

Inmiddels leidt Wiersma een heel ander leven. “Om de tijd dat ik vroeger al op het perron stond om naar mijn werk te gaan word ik nu pas wakker.” De oud directeur heeft het bibliotheekwezen nog niet helemaal achter zich gelaten. Met zijn adviesbureau Wiersma Advies adviseert hij bibliotheken op het gebied van herhuisvesting, ICT en bestuurlijke kwesties. “Ik werk nu puur omdat ik het leuk vind, niet om van te leven. Ik werk gemiddeld zo’n 20 uur in de week en neem alleen klussen aan die ik leuk vind en waarvan ik denk dat ik echt iets toe kan voegen.” Wiersma heeft natuurlijk een enorme hoeveelheid ervaring meegenomen uit zijn jaren als directeur van de bibliotheek, ervaringen die hem nu ook nog goed van past komen. “Zowel inhoudelijk als bestuurlijk kan ik advies geven. Omdat ik ook kennis heb van hoe alles politiek gezien werkt kan ik ook goed ondersteunen in het proces van dingen regelen en aanvragen. Dat is wel echt een toegevoegde waarde.”

Ik neem alleen klussen aan die ik leuk vind en waarvan ik denk dat ik echt iets toe kan voegen

Verder besteedt Wiersma graag aandacht aan zijn twee kleinkinderen waar hij regelmatig op past.

Voor de stad

Ondanks het feit dat Wiersma positief terugkijkt op zijn tijd als directeur van de bibliotheek in Almere, zou hij sommige dingen achteraf gezien misschien anders aangepakt hebben. “Er zijn altijd wel dingen die je achteraf gezien anders zou doen. Ik heb geen spijt van de beslissingen die ik genomen heb, maar ik denk dat ik intern soms wel een beetje te streng geweest ben. Het belang van de bibliotheek en de stad stond bij mij altijd voorop. Ik werkte niet voor mezelf, maar voor de bibliotheek in de stad. Maar altijd met de beste bedoelingen, om er zo goed mogelijk voor Almere te kunnen zijn.”

Ik werkte niet voor mezelf, maar voor de bibliotheek en de stad.

Ruimte voor vernieuwing

Sinds zijn vertrek is Wiersma nog slechts twee keer in de bibliotheek geweest. “Ik vind het prima zo. Na mijn vertrek heb ik een nieuw leven gekregen, met mijn adviesbureau en mijn kleinkinderen. Door afstand te nemen van de bibliotheek kon ik ruimte maken voor nieuwe dingen, dat is een heel natuurlijk verloop. Als je ergens weggaat omdat je naar een nieuwe baan gaat, kom je ook niet steeds meer bij je oude werk over de vloer. Daar zit niemand op te wachten”