Ulysse Ellian. (Foto: aangeleverd )
Ulysse Ellian. (Foto: aangeleverd )

Ulysse Elian

Hoe is het nu met

Hij was tot eind 2020 fractievoorzitter van de lokale VVD in Almere en was tevens werkzaam als advocaat in deze stad. Tot het moment dat Ulysse Ellian in maart 2021 verkozen werd in de Tweede Kamerfractie van de VVD. Inmiddels reist hij een jaar op en neer naar Den Haag, maar zijn binding met Almere is hij zeker nog niet verloren. Hoog tijd om na zijn eerste jaar in Den Haag te vragen: Hoe is het nu met… Ulysse Ellian?

“Om met de deur in huis te vallen, het is druk. Ik was natuurlijk wel gewend aan hard werken en aan lange dagen maken, maar het werk in de Tweede Kamer is een behoorlijk intensieve taak.” Ellian benadrukt daarbij dat het zeker geen klacht is van hem. “Integendeel, ik voel me dankbaar en trots dat ik dit werk mag doen. Volksvertegenwoordiger zijn betekent dat je het verschil kan maken, dat je echt iets kan doen voor de mensen in het land. Dat is voor mij belangrijk.”

Dictatuur en vrijheid 

Het achtergrondverhaal van de in Kabul geboren Ellian is bij veel Almeerders bekend. Eind jaren tachtig kwamen zijn ouders naar Nederland, gevlucht voor het Iraanse regiem. “Nederland was voor mijn vader en moeder het land van verlichting, van vrijheid. Het leven hier was een verademing voor ze na jarenlang gebukt te gaan onder een dictatuur. En Nederland is voor mij ook het land van vrijheid. Hier mag je zijn wie je bent, kiezen waar je voor staat. Maar bij deze vrijheid hoort ook een verantwoordelijkheid, we hebben de plicht om goed met deze vrijheid om te gaan. Juist die combinatie van vrijheid en verantwoordelijkheid is waar het mij om gaat, de essentie van hoe ik ben en wat ik wil betekenen voor de maatschappij.”

Lokale politiek

Vanuit deze intrinsieke motivatie maakte Ellian zijn keuzes in het leven. Eerst de keus voor een rechtenstudie, met daaropvolgend een carrière als advocaat. Maar ook zijn beslissing om actief te worden in de politiek. “Toen ik een keer klaagde over de wereld, zei mijn vader, Afshin Ellian: “Doe er dan wat aan, we leven in een vrij land en je kan hier zelf verandering teweeg brengen. Dat heb ik ter harte genomen en ben daarom in de lokale politiek beland. Dat was leerzaam, want je bent hiermee aan het werken voor je eigen stad. Maar nu ik terugkijk, na een jaar als Kamerlid in Den Haag, zie ik ook hoe makkelijk het schakelen is in de lokale politiek. Je kan een motie indienen, en een week erna staat hij al op de agenda. In Den Haag werkt dat anders.”

Mijn doel is om Nederland mooi, vrij en verlicht te houdenForse aanpassing

Als Kamerlid merkt Ellian goed hoe er vanuit Den Haag naar Almere wordt gekeken. “Het slechte imago dat Almere lang had, is gelukkig wel opgelost inmiddels, terecht. Wel denk ik dat Almere zichzelf nog beter in de etalage mag zetten naar Den Haag toe. Roep maar, laat maar aan ons weten wat er nodig is in deze stad, vraag erom, Almere verdient dat. Het is niet voor niks dat ik nog steeds in Almere woon en geen plannen heb om te verhuizen, Almere is een prachtige stad.” De overstap van Almere naar Den Haag was een forse aanpassing voor de VVD-politicus. Niet alleen de korte lijntjes werden aanzienlijk langer, ook was het wennen dat veel procedures anders verlopen. “Als Kamerlid moet je heel goed nadenken welk punt je wil gaan maken, en dat al vroeg gaan uitwerken, omdat het proces trager en uitgebreider verloopt. Dat heb ik inmiddels na een jaar wel door. Ook is het anders om te werken met de ogen van de camera en de pers altijd op je gericht, alles wat je doet of zegt, wordt bekeken en beoordeeld. Maar dat is niet per se negatief, dat is juist ook mooi omdat je bereik daarmee een stuk groter wordt.”

Niet vanzelfsprekend

Als Kamerlid houdt Ellian zich bezig met justitie (waaronder gevangeniswezen, antisemitisme, strafrecht, strafvordering, rechtsbijstand, familie- en personenrecht, auteursrecht, persoonsgegevens). Een flinke portefeuille, maar wel bekend terrein voor de oud-advocaat. “Deze onderwerpen zijn voor mij juist zo belangrijk, omdat ik met mijn familiegeschiedenis weet dat het niet vanzelfsprekend is om in vrijheid te leven. Tegelijk biedt die vrijheid ook kwetsbaarheid, want we moeten haar bewaken met elkaar. Als Kamerlid kan ik daar nu concreet iets mee doen. Zo heb ik afgelopen december een motie ingediend om te stoppen met het vervoeren van zwaarbewaakte gevangen. Dat is voor mij een onaanvaardbaar en onnodig maatschappelijk risico. Waarschijnlijk gaan deze gevangenen niet meer op deze manier vervoerd worden, maar dat er bijvoorbeeld veel meer digitaal mogelijk is, daar ben ik trots op. Voor mij is dat een betekenisvolle toevoeging in wat het allerbelangrijkste is: Nederland mooi, vrij en verlicht houden.”