Nathal van Rijn. (Foto: archief Fred Rotgans)
Nathal van Rijn. (Foto: archief Fred Rotgans)

Nathal van Rijn

Hoe is het nu met

In elke editie van Almere Zaken spreken we met een Almeerder die veel voor de stad heeft betekend. Hoe gaat het nu met deze persoon, hoe kijkt hij of zij terug op zijn loopbaan in Almere en wat is zijn of haar visie over de toekomst van Almere?

Acht jaar lang was Nathal van Rijn directeur van Rabobank Almere, tot hij in 2016 besloot om de bank te verlaten en voor zichzelf te beginnen. Reden hiervoor was de verandering bij de Rabobank die steeds meer landelijk in plaats van lokaal ging opereren. “Als ik terugkijk naar mijn tijd in Almere kan ik niet anders zeggen dan dat het fantastisch was,” vertelt Van Rijn. “Toen ik werd gevraagd om de functie van directeur Almere voor de Rabobank te gaan bekleden was de bank echt een probleembank. Het was van 1976 tot aan 2009 nog niet gelukt om de bank in de plus te brengen en er een coöperatieve bank van te maken. Ik kende Almere destijds nauwelijks en had bij mijn aantreden één simpele doelstelling gekregen: er een goede bank van maken. Het moest qua cijfers een goede bank worden, maar het ging zeker ook om de maatschappelijke rol die de bank voor ondernemers en de stad zelf moest gaan vervullen.”

Almere Fonds

In de acht jaar dat Van Rijn directeur Almere was, groeide de bank in alle opzichten. Voor het eerst kwamen de cijfers van de Rabobank in Almere in de plus te staan en werd onder meer het Almere Fonds opgericht. Stichting Almere Fonds werd in januari 2013 opgericht door een aantal Almeerse bedrijven met de bedoeling Almere een impuls te geven om zo mee te helpen in haar groei naar een volwaardige stad waar het fijn leven, wonen en werken is. Van Rijn vervulde hier een coördinerende rol in. “Het probleem met Almere is dat het niet zoals andere oudere steden een gevestigde groep elite heeft. In andere steden is het heel gebruikelijk dat een groep directeuren van grote ondernemingen hun krachten bundelen en iets terugdoen voor de stad, omdat de stad hen ook veel oplevert. In Amsterdam zie je dat bijvoorbeeld het concertgebouw is ontstaan door weldoeners uit het bedrijfsleven. Met het Almere Fonds probeerden we dergelijke initiatieven ook in Almere te realiseren.”

Politiek 

“Ook de politiek speelt hierin een belangrijke rol. In de twaalf jaar dat Annemarie Jorritsma burgemeester was van Almere heeft ze zich hard gemaakt om bedrijven te binden en te verbinden met de stad. Ondernemers hebben het nodig om omarmt te worden door de politiek in de stad. Dat gaat verder dan alleen een vestigingslocatie te bieden. Het gaat ook om waardering geven en het samen met elkaar dingen doen, als groep met dezelfde doelstelling. Maar daar is een verbinder voor nodig, iemand die de grote ondernemers bij elkaar aan tafel zet en met initiatieven komt. Na mijn vertrek bij de Rabobank is het Almere Fonds niet meer actief geweest, dat is jammer want er zit zeker nog potentie in. We hebben zoveel mooie bedrijven in de stad, het is zonde dat dit nu niet genoeg gebeurt. Want de winst zit aan beide kanten, zowel de bedrijven, maar ook de stad kan hiervan profiteren. Kijk bijvoorbeeld naar de Floriade. Dit is een uitgelezen kans voor Almeerse ondernemers om te kunnen profiteren van de mogelijkheden om verbinding te maken. Maar door al het politieke geharrewar zijn ondernemers voorzichtig, en willen ze nu eerst afwachten wat de Floriade gaat doen. En dat is begrijpelijk, maar wel erg jammer.”

Persoonlijk 

Voor Van Rijn persoonlijk is het nog steeds een gemis om niet meer in Almere werkzaam te zijn. “Ik ben destijds niet weggegaan vanwege Almere, maar puur vanwege de veranderingen bij de Rabobank. Toen ik in Almere kwam werken, hadden 250 medewerkers in Almere, nu zijn dat er nog maar 35 omdat alles gecentraliseerd is in Utrecht. Het lokale ondernemerschap is veranderd daardoor. Maar nog steeds heeft Almere zoveel mogelijkheden. Juist omdat de stad nog in ontwikkeling is, is er nog zoveel potentie. Na mijn vertrek bij de Rabobank ben ik zelfstandig ondernemer geworden, waarin ik interim-opdrachten verzorg voor bedrijven en overheden. Maar ik mis soms wel het samenwerken met collega’s en een plan kunnen opzetten dat een aantal jaren in beslag neemt. Dan draag je namelijk ook de verantwoordelijkheid voor de veranderingen die je doorvoert en dat is anders dan bij kortlopende projecten. Ik sta dan ook zeker open om weer een functie binnen een bedrijf te vervullen. En om eerlijk te zijn, zou ik dat heel graag weer in Almere doen. Ik ben in de jaren dat ik er werkte, namelijk echt van Almere gaan houden.”