Andrew Taylor, eigenaar Taylor Trainingen en het Inspiratie Pakhuis (Foto: aangeleverd)
Andrew Taylor, eigenaar Taylor Trainingen en het Inspiratie Pakhuis (Foto: aangeleverd)

Wally Paraschou: Pallas Athene

Eigen Zaken

Elke editie vraagt Almere Zaken een Almeerse ondernemer naar zijn of haar persoonlijke drijfveren. Deze keer gingen we in gesprek met Wally Paraschou, eigenaar van Grieks restaurant Pallas Athene.

Pallas Athene, of eigenlijk het succes van de zaak, dankt Wally Paraschou aan de visie van zijn vader,. “Mijn vader zag, bijna 20 jaar geleden, iets wat ik toen nog niet zag. Restaurants zaten toen in het centrum, dat was normaal. Mijn vader zag daar toen al een verschuiving in dus zijn wij een restaurant begonnen buiten het centrum, met een parkeerplaats ernaast.”

Ontstaan Pallas Athene

Ondanks dat Wally de visie van zijn vader destijds nog niet helemaal snapte, opende hij toch op 18 juni 2004, samen met een compagnon Grieks restaurant Pallas Athene. “Al vrij snel bleek dat mijn compagnon en ik een andere visie hadden, andere ambities. Ik wilde de ossenhaas peperen en hij niet, bijvoorbeeld.” Het verschil in ambitie en visie heeft ertoe geleid dat Paraschou’s partner na 6 maanden uit de zaak is gestapt. Sindsdien is Paraschou volledig eigenaar.

Gevolgen Covid-19 voor de zaak

Een zaak die al zo lang bestaat kent ups en downs. De afgelopen twee jaar, waarin covid-19 zijn stempel drukte op de samenleving, zijn moeilijk geweest voor Pallas Athene. “Het was beangstigend, ik wist het even niet meer toen ik voor het eerst hoorde dat we dicht moesten. Toen ik het hoorde, was ik niet in Almere. Ik heb een vlog gemaakt waarin ik de mensen vertelde dat we diezelfde dag nog om 18:00 onze deuren moesten sluiten, maar dat iedereen wel bij ons terecht kon om eten af te halen. Daarna ben ik gelijk in de auto gestapt. Om 17:45 kwam ik aan op de zaak. Alle tafeltjes waren leeg, maar er stond een rij van ruim honderd mensen die eten kwamen afhalen. Dat was echt geweldig.” Na deze eerste avond was er korte tijd voor bezinning en verandering van koers. De horeca moest zijn deuren sluiten, maar Paraschou zag mogelijkheden en heeft de Greekdrive in het leven geroepen. “Dat liep zo goed, mensen kwamen zo massaal eten bij ons afhalen dat ik in corona tijd zelfs extra personeel aan heb moeten nemen.”

Een ondernemer betaalt zo veel belasting, maar heeft geen vangnet. Dat moet andersToch zijn de lockdowns niet alleen maar positief geweest. Waar het tijdens de eerste lockdown drukker dan normaal was, veranderde dat tijdens de tweede en derde lockdown. “We merkten duidelijk dat het animo voor het afhalen van maaltijden per lockdown minder werd. Het had ook niet veel langer moeten duren want de omzet liep sterk terug.”

Toekomstperspectief

Over de toekomst van Pallas Athene is Paraschou stellig en positief. “Dat blijft één zaak.” Toch is de ondernemer bezig met uitbreiding. “Ik ben bezig met een franchise concept dat nu voor 85% klaar is.” Het is de bedoeling dat Paraschou binnen drie tot vier maanden de eerste zaak hiervan in Delft zal openen.

“Mijn werknemers zie ik als familie. Ik heb één chef al 10 jaar in dienst. Gemiddeld blijft het keukenpersoneel zo’n vijf jaar in dienst en de bediening zo’n twee tot drie jaar, die hebben naast hun werk vaak nog school. Ik wil mijn werknemers graag mogelijkheden bieden om te groeien. Ik wil zei iets leren en kijken of ze de potentie en interesse hebben om later een eigen zaak te openen, vandaar het plan voor de franchise keten.”

Politieke ambities

De interesses en activiteiten van de horeca ondernemer reiken verder dan Pallas Athene. Ook Paraschou’s politieke ambities zijn groot. “Mijn politieke pad is eigenlijk met een geintje begonnen. Ik zei altijd al dat je zelf de handen uit de mouwen moet steken als je het ergens niet mee eens bent. Uiteindelijk heb ik mijn eigen raad opgevolgd door de politiek in te gaan.”

Zijn drive om de politiek in te gaan heeft alles met het ondernemerschap te maken. “Voor werknemers is er een vangnet als er iets gebeurt. Voor ondernemers is dat helemaal niet het geval en dat vind ik onbegrijpelijk. Een ondernemer betaalt zo veel belasting, maar als er iets met je gebeurt dan is er helemaal geen vangnet. Dat moet anders.”

Maatschappelijke en sociale plicht

Alsof zijn werk als horeca ondernemer en zijn politieke ambities nog niet genoeg zijn zet Paraschou zich ook in voor verschillende maatschappelijke en sociale belangen. Recentelijk zet de ondernemer zich bijvoorbeeld in voor Oekraïense vluchtelingen.

“Ik zat thuis op de bank met mijn vrouw en zag op tv wat er in Oekraïne gaande is, en ik wist gewoon dat ik iets moest doen.” Paraschou heeft binnen het eigen netwerk vrienden en bekenden gemobiliseerd om tot actie over te gaan en is zelf mee geweest met de eerste rit om vluchtelingen op te halen en naar Nederland te brengen. “Inmiddels gebeurt er al heel veel en help ik vooral met het regelen van alle activiteiten. Mijn netwerk heeft natuurlijk ook weer een netwerk, en die mensen ook, et cetera. Daardoor zijn er heel veel mensen die helpen. Ik zorg nu vooral dat alles in goede banen geleid wordt.”

Advies aan andere ondernemers

“Wees jezelf en wees eerlijk.” Dat je met eerlijkheid en door jezelf te zijn het verst komt heeft Paraschou in zijn lange carrière als horeca ondernemer wel ervaren. “Als ik iemand niet mag of niet in mijn zaak wil, dan zeg ik het gewoon. Alleen door bij jezelf te blijven kom je verder.”

Rembrandtweg 14
1318 KR Almere

www.pallasathenealmere.nl