Ton Sampiemon van TS Design. (Foto: Eduard van der Heyde / Edu Art portret fotografie)
Ton Sampiemon van TS Design. (Foto: Eduard van der Heyde / Edu Art portret fotografie)

TS design

Eigen Zaken

Elke editie vraagt Almere Zaken een Almeerse ondernemer naar zijn of haar persoonlijke drijfveren. Deze keer gingen we in gesprek met Ton Sampiemon, eigenaar van TS design uit Almere, een eenmanszaak die zich vooral richt op grafisch ontwerp. 

Wat doet TS design precies?

TS design staat voor Ton Sampiemon design. Mijn bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met grafisch ontwerp en dtp in de breedste zin van het woord. Ik verzorg het ontwerp van boeken, magazines, jaarverslagen, huisstijlen/logo’s, tentoonstellingen, advertenties en websites. Flexibiliteit staat bij mij hoog in het vaandel, dat vind ik belangrijk.

Hoe is TS design ontstaan?

Na mijn studie ben ik bij diverse reclamebureaus en designbureaus aan de slag gegaan, waar ik ontzettend veel geleerd heb. Met name het oog voor detail leerde ik bij Ten Cate Bergmans design, iets wat in deze tak van sport heel belangrijk is. Ik deed al wel regelmatig opdrachten voor mezelf, maar ik vond het toch wel heel spannend om de overstap te maken naar 100% zzp’er. Ik had destijds een gezin met drie kinderen, dus een stabiel inkomen had zeker voordelen. Maar toen in 1998 mijn contract afliep, maakte ik doelbewust de keuze om niet meer te gaan solliciteren, maar me volledig te gaan richten op mijn eigen onderneming. Sindsdien heb ik voor veel verschillende opdrachtgevers gewerkt, zowel klein als groot. In mijn portfolio staan bijvoorbeeld Gemeente Almere, Almere Zaken, Elsevier, KNMP en Erasmus MC. Achteraf gezien ben ik dankbaar dat mijn contract in loondienst destijds niet verlengd werd: het was precies de schop onder mijn kont die ik nodig had om deze stap te durven zetten en ik zou niet meer terug willen naar een baan in loondienst.

Wat zijn de voor- en nadelen van zzp’er zijn?

Het grootste voordeel is tegelijk ook het grootste nadeel: je werkt alleen. Voor mij werkt dat heel goed. Ik kan werken waar en wanneer ik wil en geniet ook van die vrijheid. Wat ik soms wel mis, is een sparringpartner, maar het grappige is dat ik op een natuurlijke manier creatieve mensen om me heen heb. Voor mij kan het soms moeilijk zijn dingen uit handen te geven omdat ik kritisch ben. Ik ben ook kritisch naar mezelf toe. Goed overleg met opdrachtgevers is er altijd, dat is essentieel. Maar het grote voordeel is dat ik onafhankelijk en zelfstandig ben. Ik kan vanuit elke locatie werken, omdat tegenwoordig de meeste besprekingen telefonisch gaan en presentaties, proeven en het uiteindelijke drukklare bestand per mail kunnen worden verstuurd. Dat werkt perfect.

Wat onderscheidt jou van andere design bureaus? 

De belangrijkste pijler is – denk ik – mijn flexibiliteit. Daarnaast luister ik goed naar wat de klant wil. Wanneer ik een opdracht krijg, maak ik vlot een paar uiteenlopende ruwe voorstellen, om vervolgens het ontwerp dat de voorkeur heeft in detail uit te werken. Deze manier heeft twee voordelen: de opdrachtgever is nauw betrokken bij het ontwerpen en de tijd wordt optimaal gebruikt voor het gekozen ontwerp. Door deze manier van werken ben je niet alleen transparant, maar ook voordeliger. Voor mij werkt dat heel prettig en klanten zijn tevreden, Een tevreden klant komt bij je terug… Voorheen werkte ik vaak voor één grote opdrachtgever, met daarnaast wat kleinere projecten. Inmiddels is dat beter verdeeld en ben ik daardoor ook minder kwetsbaar als zzp’er.

Welk advies heb je voor mensen die zzp ‘er willen worden?

Gelukkig is het bij mij goed gegaan, maar ik ben wel heel onvoorbereid een eigen onderneming begonnen. Zo in het diepe gesprongen. Mijn advies aan mensen die dezelfde stap willen nemen, zou zijn om zich goed voor te bereiden. Ook op het gebied van boekhouding en administratie. Dat is bij mij, en bij meer mensen met een creatief beroep, vaak een ondergeschoven kindje. Toch is het ook juist weer een kracht, alles zelf ontdekken. Dat heb ik ook later in mijn loopbaan toegepast. Toen de Apple in het grafische vak gebruikt ging worden, en de programma’s waar je mee werkte, moest ik zelf alles onder de knie zien te krijgen. Dat gebeurde vaak met vallen en opstaan, was erg tijdrovend. Maar het grote voordeel bij autodidact zijn is dat je dan wel een programma volledig leert kennen.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Mijn creatieve brein is altijd bezig. Een tijd geleden heb ik een kast-systeem ontworpen, waar ik nog meer mee zou willen doen. Het kast-systeem – ik noem het voorlopig SAM+SAM – is uniek omdat het een kast is die is opgebouwd uit elementen die je in elkaar schuift. Die je zonder gereedschap, schroeven of spijkers heel eenvoudig kunt opbouwen of afbreken. Ideaal voor bijvoorbeeld tentoonstellingen of pop-up stores, maar uiteraard ook voor woning of kantoor. Op de Floriade komt een gebouw waar de kast komt te staan. Ik geloof echt in dit product en wil me er in de toekomst meer mee bezig gaan houden. Daarnaast wil ik me verder blijven ontwikkelen als grafisch ontwerper. Ik heb inmiddels een goed netwerk en werk graag met Almeerse ondernemers. Het praat en werkt gewoon makkelijker als je de stad kent.

Voor meer informatie of een kennismaking, kunt u contact opnemen:

TS design
Ton Sampiemon
De Diagonaal 179
1315 XM Almere
06 517 88 445
ahsampiemon@me.com

www.tonsampiemon.com

Ook in aanmerking komen voor deze rubriek Eigen Zaken? 

Stuur dan een mail met daarin kort wie u bent en wat u doet naar redactie@almerezaken.nl.