Richard Riedeman en Mark van Meer. (Foto: Fred Rotgans)
Richard Riedeman en Mark van Meer. (Foto: Fred Rotgans)

Rixax Verhuur

Eigen Zaken

Elke editie vraagt Almere Zaken een Almeerse ondernemer naar zijn of haar persoonlijke drijfveren. Deze keer gingen we in gesprek met Mark van Meer en Richard Riedeman van Rixax Verhuur. Een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in alle mogelijke vormen van materiaalverhuur, met name voor de zakelijke markt. 

Wat doet jullie bedrijf precies?

Onze hoofdmoot is het verhuren van machines. En dan in de breedste zin van het woord. We zijn een generalist te noemen, alles wat je maar kan bedenken, kun je bij ons huren. Steigers, hoogwerkers, alles wat in de bouw wordt gebruikt, of bij evenementen. Grote en kleine materialen. Net als grote en kleine aantallen. We richten ons met name op het bedrijfsleven, maar ook particulieren die op zoek zijn naar een machine, zijn bij ons aan het goede adres. We verkopen namelijk nooit nee, de klant is bij ons nog echt koning. 

Hoe is Rixax Verhuur ontstaan?

We bestaan dit jaar 30 jaar. Daar zijn we trots op. Richard is oorspronkelijk begonnen als betonboorder, waarbij hij letterlijk op de bouw gaten boorde. Van daaruit kwam steeds vaker de vraag: kan je niet iemand meesturen want we kunnen wel wat hulp gebruiken met alles wat er hier gebeurt. Toen is Rixax Schoonmaak begonnen, waarbij we uit onze poule uitzendkrachten inzetten om per project ondersteuning te bieden. De uitzendkrachten verzorgden allerlei hand en spandiensten, met name het opruimen en schoonhouden van de bouwprojecten, zodat het hele bouwproces kon versnellen. Dit bleek een gat in de markt te zijn. 

Hoe zijn jullie van daaruit naar Rixax Verhuur gegaan?

We hadden natuurlijk inmiddels al een flink netwerk in de bouw om ons heen. Bovendien werkte Richard voordat hij voor zichzelf begon als troubleshooter bij een groot verhuurbedrijf. Hij kende de klappen van de zweep. Toen hij eenmaal een eigen bedrijf was begonnen, bleef hij vragen krijgen van onze klanten in de bouw, of we niet ook materiaal konden leveren. Tegelijk hebben we een mooi pand gerealiseerd op De Vaart met een mooie showroom. Dat was voor ons het moment om Rixax Verhuur op te zetten, een aanvullende dienst die ook materialen levert. Dat is nu achttien jaar geleden. In eerste instantie was het vooral de bouwwereld die bij ons aanklopte, inmiddels zijn het ook tal van andere bedrijven, evenementenbureaus en particulieren die ons weten te vinden. 

Wat onderscheidt jullie van andere bedrijven? 

Waarschijnlijk het feit dat we een full-service hebben. Bij ons is de slogan dan ook: alles onder één dak. We bestaan uit vier losse bedrijven: Rixax Verhuur, Projects Support Calamiteiten BV, Projects Support BV en PS+ Bouw & Herstel BV. Voor een bedrijf werkt dat prettig. Stel er gaat midden in de nacht bij je firma een sprinkler kapot. Of er ontstaat een bedrijfsbrand. De schade is dan vaak enorm en de situatie is acuut. Wij hebben daarvoor een 24-uurs dienst die direct te hulp schiet.

Projects Support Calamiteiten zetten we in om direct het probleem op te lossen. Met Projects Support BV kunnen we snel de juiste mensen leveren voor bijvoorbeeld schoonmaakwerk en PS+ Bouw & Herstel BV zorgt dan voor het stuk herstel, zodat het bedrijf zo snel mogelijk weer kan draaien. Want elke ondernemer weet dat je bedrijf tijdelijk sluiten eigenlijk geen optie is. En daarbij zijn we ook nog eens elke dag om 6 uur al open, zodat je om 7 uur aan het werk kan zijn. Bovendien zijn we ook op zaterdag gewoon open, wat veel andere bedrijven niet zijn.

Welke band hebben jullie met Almere?

Inmiddels doen we zaken in heel Nederland. Zo zijn we bijvoorbeeld al jarenlang de enige known supplier van Schiphol die ook dag en nacht achter de schermen van Schiphol mag komen. We werken tevens voor veel toonaangevende datacenters door het hele land, hebben meegewerkt aan de realisatie van de Hanzelijn en de Noord-zuidlijn. Maar ook in Almere werken we met grote namen als Dimensio , Yanmar, Yakult, Floriade en zijn we hofleverancier van Mitsubishi. Daar zijn we natuurlijk trots op. Maar naast de grote bedrijven, bestaat ons klantenbestand ook uit veel MKB. Maar wat we ook doen in Nederland, onze standplaats blijft altijd de Dukdalfweg in Almere.

Wat zou er nog beter kunnen voor ondernemers in Almere?

Wat we nog graag sterker zouden zien in Almere, is de visie: ‘Support your locals’. Dat gevoel heerst er nog te weinig, met name vanuit de gemeente. Als we zien dat de bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht elk jaar vanuit Friesland wordt aangestuurd, dan snappen we niet waarom dat niet vanuit Almere kan. Misschien is Friesland iets goedkoper, maar vergeet niet dat elke euro die in een Almeers bedrijf wordt gestoken, ook weer in deze stad zelf terecht komt. En dan hebben we het nog niet eens over het stuk duurzaamheid dat zoveel beter is als je met lokale bedrijven werkt. We pleitten dan ook voor een beter en meer lokaal aanbestedingsbeleid van de gemeente Almere. Groot voordeel daarbij is dat de betrokkenheid van lokale ondernemers met de stad ook groter wordt. Zo hebben wij tijdens corona de hoogwerkers met bijbehorend personeel geleverd, zodat mensen hun oudere familieleden in verzorgingstehuizen in Almere toch kon zien. Daarmee verstevig je het maatschappelijke gevoel van een stad, en dat is iets dat wij als Rixax Verhuur erg belangrijk vinden.

Voor meer informatie of een kennismaking, kunt u contact opnemen:

Rixax Verhuur
Dukdalfweg 3
1332 BH Almere
Tel: 036- 532 3623
Mail: verhuur@rixax.nl
www.rixax.nl

Ook in aanmerking komen voor deze rubriek Eigen Zaken? Stuur dan een mail met daarin kort wie u bent en wat u doet naar redactie@almerezaken.nl.