Gino (zittend) en Roquilo (staand) Muntslag. (Foto: Fred Rotgans)
Gino (zittend) en Roquilo (staand) Muntslag. (Foto: Fred Rotgans)

ROQ Consulting

Eigen Zaken

Elke editie vraagt Almere Zaken een Almeerse ondernemer naar zijn of haar persoonlijke drijfveren. Deze keer gingen we in gesprek met de broers Roquillo en Gino Muntslag van ROQ Consulting, (Return On Quality). Een bedrijf dat is opgebouwd uit hun jarenlange expertise en hun visie op hoe waardevolle dienstverlening eruit moet zien. 

Het kantoor van ROQ Consulting bevindt zich op de 18e verdieping van de Martinez Toren, waar een weidse blik over heel Almere bij helder weer een indrukwekkend beeld oplevert. Het is tevens een mooie metafoor voor het bedrijf van de broers Muntslag, dat je het beste kunt omschrijven als een helicopterview over en voor lokale ondernemers, maar tegelijk ook een stuk verder reikt dan alleen deze stadsgrenzen.

Wat doet jullie bedrijf precies?

ROQ Consulting staat voor ‘Return On Quality’, oftewel het leveren van kwaliteit. Als adviesbureau ondersteunen en adviseren wij ondernemers en organisaties op het gebied van strategisch management, business development, sales en services. Daarnaast begeleiden en ondersteunen wij individuen en groepen op zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling. Dit doen we met een viertal diensten, namelijk Consultancy, Coaching, Sales Training en Talent Video Pitch. Dat lijken misschien uiteenlopende takken van sport, maar het is het gevolg van waar we al ons hele leven naar toewerken. Met de dienst Talent Video Pitch ondersteunen en begeleiden wij voetballers en andere sportatleten op zowel persoonlijk, zakelijk als mentaal vlak. Bij de Sales Trainingen gaat het ook om presentatie, maar zeker ook om resultaat in combinatie met mindset. Wij richten ons op de startende junior en medior accountmanagers. Met onze kennis en ervaring vergroten wij de meerwaarde voor trainee, klant en werkgever. Dat heeft weer een overlap in coaching, waarbij we mensen ondersteunen in de processen die ze doorlopen in het leven. Dit doen we op de gebieden zakelijk, persoonlijk en relatie. Met name de laatste is sterk in opkomst. In de loop der jaren hebben we gemerkt dat de uitdagingen in relaties vaak graag met ons worden besproken. Tot slot is Consultancy gericht op de onderneming, waarbij we samen goed kijken en ondersteuning bieden bij diverse vraagstukken.

Hoe is ROQ Consulting ontstaan? 

We gaan een lange weg terug. Gino is begonnen in de techniek en was ook altijd een fanatieke sporter. Tegelijkertijd heeft hij ook altijd al naast zijn werkzaamheden projecten voor zichzelf gedaan. Hetzelfde geldt voor Roquillo, die ook naast zijn studie altijd al bezig was met eigen opdrachten. Bij Arie van de Raa de broodjescorner, bij Ultimum een personeelstevredenheidonderzoek, het opzetten van een afdeling bij HP en meer recentelijk een succesvolle inzamelingsactie voor Suriname met de ondersteuning en samenwerking van onze Burgemeester en Jan Bun. Ook hebben we in 1998 de opdracht gekregen om de uitbreiding van de Schipholtunnel in beeld te brengen. Dat zijn bijzondere opdrachten, die er ook weer voor zorgen dat je andere opdrachten krijgt. Maar we zijn er ook met vallen en opstaan gekomen. Onze moeder kon ons regelmatig achter het behang plakken als we een jeugdige broederstrijd hadden of minder gefocust waren. Achteraf snap je dat, dan vraag je je weleens af waarom je niet eerder je kansen hebt gepakt. Aan de andere kant zorgt de weg die we hebben doorlopen wel voor een enorme bak ervaring en levenswijsheid. En voor veel mooie anekdotes uiteraard, haha.

Wat is jullie drijfveer in het ondernemerschap?

Inmiddels reiken onze tentakels een stuk verder dan alleen deze stad. Almere blijft onze thuisstad, en niets is zo leuk als voor goede, oude bekenden werken. Maar we hebben ook opdrachten in Amerika, Suriname, Curaçao en zelfs Hong Kong. En hoewel de zaken goed gaan, is geld voor ons nooit een drijfveer geweest. We zijn ambitieus, en we willen graag de beste zijn. Of dat nu om sport gaat, om ondernemerschap of om vriendschappen, de inzet die je erin stopt is het belangrijkst.

Welke band hebben jullie met Almere?

Onze slogan is niet voor niets ‘realisatie door investering in relaties’. We geloven heilig in het opbouwen en onderhouden van goede relaties, zowel zakelijk als privé. Al loopt dat ook heel vaak door elkaar heen. Net als dat we ervan overtuigd zijn dat je geeft om te groeien. Zonder te geven, kun je jezelf niet ontwikkelen. En als je geeft, dan versterk je zowel de ander als ook jezelf. Dat is wat onze moeder ons altijd heeft ingeprent en zo leven en ondernemen we ook nog elke dag.

Welke wijze raad wil je graag aan andere ondernemers geven?

Zorg ervoor dat je altijd betrouwbaar bent. Ze zeggen wel eens: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dat is absoluut een waarheid in het bedrijfsleven. Een ondernemer, bedrijf of een particulier geeft ROQ Consulting het vertrouwen, ga daar altijd zorgvuldig mee om. En wees daar ook eerlijk in. Als een klant iets wil dat niet kan, of waar je zelf niet in gelooft, wees dan transparant en vertel het. Dan ben je van extra waarde voor een ander bedrijf. Want ook hierbij gaat het niet alleen maar om geld verdienen, maar om het beste uit jezelf te halen en een ander precies hetzelfde te gunnen.

Voor meer informatie of een kennismaking, neem gerust contact op: 036 799 7570 | info@roqconsulting.nl |www.roqconsulting.nl