Ivar Dirkmaat. (Foto: Marco ter Beek)
Ivar Dirkmaat. (Foto: Marco ter Beek)

Stijgende rente een gevaar voor de huizenmarkt?

Column

Sinds 2005 werk ik in de financiële dienstverlening en de laatste tijd krijg ik de volgende vraag regelmatig van mijn klanten. ‘Kan ik nog wel een huis kopen nu de rente is gestegen?’

Deze vraag is in de basis te beantwoorden met ja, echter is de leencapaciteit lager en de maandlast hoger ten opzichte van begin 2022.

Ik leg dit uit in een simpele berekening. In deze berekening ga ik uit van een stel dat beiden een modaal inkomen heeft. Begin van het jaar stond de 10 jaars rente rond de 1,5% bij een 100% financiering. De maximale hypotheek was toen ongeveer € 394.500,-. Nu staat deze rente op het moment van het schrijven van deze column rond de 4%. Door deze hogere rente is de maximale hypotheek gedaald naar € 364.800,-. Dit is een daling in leencapaciteit van 7,5%.

De maandlast bij een volledig annuïtaire aflossing bij een hypotheek van €360.000,- was in januari €1.242,- bruto per maand en deze zelfde hypotheek heeft nu een maandlast van €1.719,- bruto per maand. Bruto is de maandlast dus 38% hoger dan begin 2022.

Dit is bruto een groot verschil, maar indien aan de fiscale eisen wordt voldaan is er op dit moment nog fiscaal voordeel op de betaalde rente van de hypotheek. Dit resulteert in een ‘netto’ maandlast van circa €1.126,- in januari van dit jaar tegen een ‘netto’ maandlast van circa €1.325,- nu. Door het fiscaal voordeel is de stijging van de netto maandlast nu ten opzichte van januari dus bijna 18%.

Gaat dit effect hebben op de huizenprijzen en de verkoop van woningen? De meest logische conclusie is dat dit effect heeft. Er kan minder worden geleend, de maandlast is hoger en dus zullen er concessies moeten worden gedaan in het uitgavenpatroon.

Een woning koop je niet voor even en dus is het kopen van een woning nog steeds een basisbehoefte waar altijd vraag naar zal zijn, en voor deze vraag bieden wij hypotheken die daar prima op aansluiten, ook voor ondernemers. Interesse? Bel ons op 030-6333000 en plan een afspraak.

Ivar Dirkmaat
Franchisenemer SNS Almere

Naast franchisenemer van de SNS in Almere is Ivar Dirkmaat tevens gecertificeerd Financieel Planner (FFP/CFP), Erkend Hypothecair planner (NVHP & SEH) en Echtscheidingsspecialist (RFEA).