Nico Roozen. (Foto: Marco ter Beek)
Nico Roozen. (Foto: Marco ter Beek)

SBBA: Aanpak ondermijning

Column

Een collectieve zaak voor ondernemers, politie en gemeente

Almere is gegroeid tot een mooie, grote stad en daar komen – helaas – grootstedelijke problemen uit voort. Een toenemend fenomeen is ondermijning, waarbij criminelen gebruik maken van legale bedrijven en diensten. Hierdoor neemt de veiligheid en leefbaarheid af. De legale dekmantel maakt opsporing complex. Daarom is een gestructureerde samenwerking en aanpak noodzakelijk om tegenwicht te bieden aan de criminelen. 

Een mooi staaltje van samenwerking leidde onlangs tot het oprollen van een hennepkwekerij op één van de Almeerse bedrijventerreinen. Hier was ook de veiligheid van belendende bedrijven en percelen in het geding. Een brand door elektrische overbelasting is immers zo ontstaan. Gelukkig signaleerden alerte ondernemers bewegingen met te dure auto’s op ongebruikelijke tijdstippen. In samenwerking met politie, gemeente en belastingdienst werd een inval gedaan en de illegale handel succesvol beëindigd. Een prachtig resultaat van samenwerking, die helaas meer op toeval berust dan op een gestructureerd beleid.

De rol van ondernemers en SBBA
Ondernemers vormen samen met het (camera)toezicht en de surveillanten van SBBA de eerste ogen en oren bij het signaleren van afwijkende situaties en opvolging daarvan. Maar bij ondermijning is er meer aan de hand. We zien dat meldingen nog te vaak blijven liggen, omdat er geen afgesproken rolverdeling is voor de opvolging. De camera’s van SBBA op de bedrijventerreinen zijn 24/7 actief en beelden worden voor langere tijd bewaard. Er is geïnvesteerd in slimme software waardoor we beschikken over waardevolle data waarmee we de gangen van bijvoorbeeld verdachte voertuigen kunnen nagaan. Het ontdekken van patronen is een waardevolle aanzet bij de aanpak van (ondergrondse) criminaliteit.

Samenwerking belangrijker dan ooit
De middelen zijn er, en de wil is bij alle partijen aanwezig. In samenwerking met de gemeente, politie, ondernemers, de VBA en de Werkgroepen Veilig Ondernemen kunnen we tot een gestructureerde aanpak van ondermijning komen. We zijn dan ook blij dat dit onderwerp opgenomen is in het coalitieakkoord van het nieuwe college van B&W en de gemeente haar leidende rol kan oppakken.

Collectiviteit is effectief
Collectieve problemen kunnen we alleen collectief aanpakken. Daarom roep ik ondernemers op om zich bij ons aan te sluiten. Hoe groter het collectief, hoe beter de dienstverlening, hoe effectiever criminaliteitsbestrijding, hoe veiliger onze bedrijventerreinen, hoe beter onze werkomgeving, hoe positiever onze toekomst.

Nico Roozen
Voorzitter SBBA

Bent u geïnteresseerd?Neem contact met ons op:

E: bestuur@sbbalmere.nl
T:  036 54 98 476