Remco Breet. (Foto: Marco ter Beek).
Remco Breet. (Foto: Marco ter Beek).

Flexibel talent

Column

Wat een jaar! Voordat ik de laatste fysieke vergadering van dit jaar aftrap, kijk ik eerst van een afstandje naar ons team. We hebben het samen maar mooi weer geflikt. Ondanks de vele maatregelen en persoonlijke omstandigheden die constant om aanpassingen en flexibiliteit vroegen, hebben we er samen weer een jaar van weten te maken waar we trots op mogen zijn. Dat hebben we te danken aan ons team, maar veel meer nog aan onze jonge talenten en opdrachtgevers.

Toen in 2020 de eerste lockdown werd afgekondigd, werden voor onze studenten veel diensten afgeschaald. Een aantal bedrijven moest tijdelijk sluiten en anderen waren (zoals zoveel bedrijven) niet voorbereid op werken vanuit huis. Helaas hebben we in 2021 nog steeds te maken met beperkende maatregelen, maar in tegenstelling tot vorig jaar laten we ons hier niet meer door tegenhouden om toch op volle toeren door te werken. Thuiswerkprotocollen gaan direct van start wanneer dit nodig is. Studenten krijgen laptops en telefoons mee naar huis. Er wordt zonder problemen contact gehouden via Teams en niemand kijkt meer op van mondkapjes en 1,5 meter afstand op de werkvloer. Vooral het vertrouwen in onze studenten om zelfstandig op afstand te kunnen werken en de flexibiliteit waarmee onze opdrachtgevers omgaan met de situatie zijn een kroon op ons werk. Veel van onze jonge talenten zijn het laatste jaar onmisbaar gebleken in veel organisaties.

We merken dat bedrijven steeds meer out of the box denken en ervoor open staan om samen te werken met studenten. Voor een groot deel komt dit door de krapte op de arbeidsmarkt en de mate van flexibiliteit die deze huidige tijd van ons vraagt. 2021 heeft maar al te goed laten zien hoe flexibel onze studenten zijn. Thuiswerken? Prima. Toch inwerken op kantoor? Geen probleem. Voor de zekerheid testen? Doen we. Met mondkapje op knallen in de logistiek? Soms vervelend, maar heel begrijpelijk. Studenten hielden rekening met elkaar en met onze opdrachtgevers. Ze namen hun verantwoordelijkheid en gingen zeer goed om met het vertrouwen dat ze van hun opdrachtgevers kregen om zelfstandig thuis aan de slag te gaan. Inmiddels hebben we al van heel wat opdrachtgevers gehoord hoe blij ze zijn met hun jonge talenten en dat ze de stap genomen hebben toch met studenten samen te werken.

Ook volgend jaar staat er weer een aantal interessante opdrachten en uitdagingen op ons te wachten. We hebben de komende tijd nog steeds te maken met maatregelen en krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast worden er naar aanleiding van het advies van de SER aanpassingen in het cao voor flexwerkers doorgevoerd. Ook starten er volgend jaar nieuwe stagiairs op kantoor, ontvangen we weer een nieuwe Baas van Morgen en mogen we een groepje vmbo leerlingen coachen richting de juiste studiekeuze. Ook 2022 zal nog veel van onze flexibiliteit vragen, maar ik heb er vertrouwen in dat het een prachtig jaar wordt. Voor nu wil ik al onze opdrachtgevers en jonge talenten bedanken voor alle mooie samenwerkingen afgelopen jaar. Wij wensen jullie allemaal heerlijke feestdagen toe en een heel gezond en gelukkig Nieuw Jaar!

Remco Breet
Recruit a student Almere