Henk-Jan Roersma. (Foto: Marco ter Beek)
Henk-Jan Roersma. (Foto: Marco ter Beek)

De mazen in de wet

Column

Als ik op een verjaardag ofzo vertel dat ik belastingadviseur ben, is de reactie daarop nog wel eens: “Oh, dus jij bent de hele dag op zoek naar de mazen in de wet”. Er klinkt dan in door: zodat jouw klanten, die jou kunnen betalen, niet het bedrag belasting betalen dat ze eigenlijk zouden moeten betalen…… Zo van: op het randje, maar eigenlijk er overheen.

Ik leg dan maar weer rustig uit de fiscale wetgeving knap ingewikkeld is. En dat het mijn taak is om mijn cliënten niet méér belasting te laten betalen dan nodig is. Er leiden meer wegen naar Rome; en waarom zou je dan niet kijken of er een goedkopere is? Als de fiscale wetgeving die mogelijkheid biedt, dan is er toch niks mis mee om daar gebruik van te maken? Daar zie ik geen belastingontwijking of -ontduiking in. Belastingontduiking, zo leerde ik tijdens mijn opleiding, is gelijk te stellen aan fraude. Je geeft inkomsten niet op, houdt er zwarte geldstromen op na etc. Belastingontwijking is anders. Dat is geen fraude, maar bijvoorbeeld op gewiekste manier legaal gebruik maken van leemtes tussen de fiscale wetgeving van verschillende landen. Om zo fiscaal voordeel te behalen. Moreel acceptabel? Tsja….

Minister Wobke H. heeft zich ‘schuldig’ gemaakt aan dat laatste, belastingontwijking. Niks illegaals, nee, legaal gebruik van een fiscaal voordelige route voor een belegging of investering voor z’n oudedag. Tsja, termen daarbij geplaatst als brievenbusfirma en belastingparadijs veroorzaken een golf van verontwaardiging en kritiek. Wobke in de verdediging: het is fiscaal/juridisch toegestaan en de winst is al naar een goed doel gegaan. Het mag niet baten. Hij wordt op het matje geroepen; de onderste steen moet boven. De moraalridders van de oppositie staan in slagorde opgesteld om hun zwaarden te hanteren. Het komt voor hen wel mooi uit, dat deze informatie toevallig gelekt is. Verlammend, die Haagse afrekencultuur! Maar ik vraag me dan af: stel zo’n moraalridder zou mij kunnen betalen (…) en ik wijs haar/hem op een mogelijkheid om legaal belasting te besparen…… zou de reactie dan echt zijn: daar begin ik niet aan, laat mij maar het volle pond betalen?

Ik reed zopas met nog een extra dot gas te hard, maar nog wel net door oranje…… Vraag: heb ik het rood nou ontdoken of ontweken?

Henk-Jan Roersma
RBCountus Businessteam Directeur MKB Flevoland

Meer informatie is te vinden op de website van Countus Flevoland.