Maaike Veeningen (Foto: aangeleverd)
Maaike Veeningen (Foto: aangeleverd)

Visie van de wethouder: Toeristen

Column

Dat het in Almere fijn wonen is dat hoef ik u als lezer van Almere Zaken niet te vertellen. Dat het hier ook goed zaken doen is ook niet en dat je hier ook prima kunt ontspannen, bijvoorbeeld in de natuur of op het water dat is voor u ook geen onbekende. We proberen daar, zeker zodra het lekker weer is, volgens mij met z’n allen zo veel mogelijk van te genieten. Toen ik hier ruim drie jaren geleden kwam wonen wist ik dat al, maar als je er zelf woont is het toch anders.

Na eerst al vijftien jaar hier regelmatig bij vrienden op visite te komen zie je de stad en de omgeving als ‘vreemde’. Van sporten in het Almeerderhout, zwemmen in het Weerwater of het Gooimeer, shoppen in de binnenstad en last but not least: hele stukken van de stad afgefietst. Daarmee kende ik al belangrijke delen van Almere, maar als inwoner heb ik natuurlijk nog veel meer ontdekt en kwam ik nog veel vaker op nog veel meer plekken. Inmiddels weet ik mijn weg meer dan behoorlijk te vinden en ja, ook ik krijg van enkele van die plekken een vakantiegevoel. Uiteraard het strand, maar toch ook het Lumièrepark en zeker het gebied rond het Wilgenbos bij de sluis bij Blocq van Kuffeler. Als ik daar loop of fiets heb ik niet het idee dat ik op ongeveer een kwartier fietsen van het centrum ben. On-Nederlands vind ik het zelfs.

Niets nieuws waarschijnlijk voor u, maar wat voor mij wel nieuw is en dat was een hele positieve, maar toch ook niet onverwachte, verrassing, zijn de toeristen die ik deze zomerperiode in onze stad heb gezien. Zo stond Camping Waterhout op Schateiland bij tijd en wijle behoorlijk vol en heb ik toch ook af en toe mensen gezien die de stad met fiets en papieren wegen- en of fietskaart aan het ontdekken waren.

Dit zijn zo maar twee voorbeelden en ik vermoed dat iedereen de toeristen in de stad herkent. Ik voorspel dat het er de komende jaren, en zeker volgend jaar met de Floriade, steeds meer worden. Iedere keer als ik op de Floriade kom, zie ik weer nieuwe vorderingen. Het wordt een prachtig gebied. Volgende zomer hebben we dus nog meer te bieden aan toeristen. Ik denk dat de ondernemers in de stad daar ook goed van gaan profiteren. Het zal belangrijk worden om die bezoekers aan de Floriade goed te verleiden om de stad verder of nog een keer te bezoeken. Ik weet dat er aan pakketten wordt gewerkt om bezoeken en plekken te combineren. Ook dat biedt kansen. 

Belangrijk is volgens mij dat we als stad, dus met z’n allen, de toeristen een prettig, gastvrij en vriendelijk gevoel te geven. Onze stad is mooi genoeg om bekeken te worden. Dat blijkt keer op keer als mensen hier voor de eerste keer komen en volgend jaar hebben we met de Floriade, ik herhaal het nog een keer, een wereldtuinbouwtentoonstelling, iets unieks in huis. Een prettig gevoel krijgen de toeristen echter niet vanzelf. Daar zullen wij ze met onze vriendelijkheid bij moeten helpen. Ik ben er van overtuigd dat ons dat gaat lukken.

Maaike Veeningen
Wethouder Economische Ontwikkeling