Kimberley Valentien. (Foto: Marco ter Beek).
Kimberley Valentien. (Foto: Marco ter Beek).

Hoera, einde recessie, of...?

Column

Dit komt overeen met de grote zorgen die worden uitgesproken over de rem van de economie door een tekort aan arbeidskrachten. Het CBS berekende dat er in het tweede kwartaal van dit jaar meer vacatures zijn dan werklozen. Tegenover elke 106 vacatures staan 100 werklozen en dat is een unicum dat nog niet eerder is gemeten. Het CBS begon de spanning op de arbeidsmarkt voor het eerst te meten in 2003, zie https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/33/meer-vacatures-dan-werklozen-in-tweede-kwartaal.

De media kopte opgelucht dat de recessie in Nederland tot zijn einde is gekomen. Dat is goed nieuws. Ik hoor positieve verhalen van ondernemers die inderdaad niet meer verlegen zitten om werk, maar dat er nu een ander nadeel om de hoek komt kijken. Er zijn niet genoeg arbeidskrachten om dat werk te verrichten. 

Deze stand lijkt mij vooral heel goed nieuws voor de werkzoekende werkloze, maar ik begrijp dat ondernemers in lastiger vaarwater verkeren. Het was nooit eenvoudig om een geschikte arbeidskracht te vinden en als die was gevonden, om deze vast te houden en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. Is dit dan het moment waar de oplossing gevonden kan worden in de grote groep zelfstandigen die als tijdelijke maar ook langdurige overbrugging kunnen fungeren? Ik denk dat hier zeker interessante kansen liggen. Wat vindt u?

Reageren kan naar secretariaat@vba-almere.nl

Kimberley Valentien
Voorzitter Vereniging Bedrijfskring Almere