Henk-Jan Roersma. (Foto: Marco ter Beek)
Henk-Jan Roersma. (Foto: Marco ter Beek)

Handjeklap of DCF?

Column

Je ziet het nog wel eens in een oude zwart-wit-documentaire op TV: twee boeren, sigaar-stomp in een mondhoek, stok in de hand, keuren de koe die al aan alle kanten is betast. En dan, ja hoor, handjeklap, ofwel een bod wordt gedaan, klap, een tegenbod, klap, nog een bod, klap en klaar, koe verkocht. Belastingadviseurs zeggen dan: die prijs die voor de koe is betaald, dat is de waarde in het economisch verkeer.

Maar ja, wat nou als je als DGA gebruik maakt van de BOR (bedrijfsopvolgingsregeling) om fiscaalvriendelijk de onderneming over te doen aan de kinderen? Of er vindt een herstructurering plaats, waarbij met ondernemingen binnen de eigen structuur wordt geschoven? Dat is handjeklap binnen de familie of met jezelf! Als er dan ook nog een fiscaal belang is, hoe zuiver is dan de waardebepaling?

Er zijn allerlei methoden en combinaties van waarderingsmethoden voor een objectieve waardebepaling. De omzet maal factor -x? De gemiddelde winst maal factor-y? Intrinsieke of rentabiliteitswaarde? En cijfers uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst! Hoe dan ook, de berekeningsuitkomsten van verschillende deskundigen geven vaak een heel divers beeld.

En dan is er de DCF-methode ofwel de Discounted Cash Flowmethode. Vrij vertaald is dit de optelsom van de toekomstige jaarlijkse geldopbrengsten van de onderneming, teruggerekend (contant gemaakt, ofwel discounted) naar nu. Best een ingewikkelde berekening met diverse variabelen. Maar, nu komt het, de belastingdienst is gek op deze DCF-berekening. En ziet het best wel een beetje als de enige berekeningssystematiek die er toe doet.

Helemaal in gevallen van een flink fiscaal belang. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden. Vooral bij overdrachten van ondernemingen binnen familie of eigen ondernemingsstructuur. Effe handjeklap de waarde van de onderneming bepalen is best, maar het is wel verstandig om op z’n minst eens even een globale DCF-berekening te laten uitvoeren. En misschien toch de handjeklapwaarde van de onderneming hierop aanpassen. Mocht dan de inspecteur naar de waardeberekening vragen, dan ligt er een mooi voor hem herkenbaar DCF-rapport klaar om op te sturen.

Vraag ik aan die boer die een koe staat te keuren of hij de Discounted CASHFLOW-methode kent … Zegt hij: “Welnee jochie, ik ken alleen de Discounted CASHCOW- methode!” Tsja …

Henk-Jan Roersma RB
Countus Businessteam Directeur MKB Flevoland