Bart van Aanholt CCO van NorthC (Foto: aangeleverd)
Bart van Aanholt CCO van NorthC (Foto: aangeleverd)

Een lokaal datacenter draagt bij aan de economie én aan duurzaamheid

Bedrijfsprofiel

De digitale transformatie is niet meer te stoppen en zet in hoog tempo door. Nederland is daarbij één van de Europese koplopers en behoort met de infrastructuur voor vaste en mobiele communicatie al jarenlang tot de wereldtop. Digitale innovaties bieden tal van groeikansen voor Nederlandse ondernemers. En, volgens een recent rapport van het CBS, ons land is binnen Europa ook koploper in digitale vaardigheden.

Onze economie is inmiddels een digitale economie en onze samenleving is steeds meer een digitale samenleving. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door onze digitale infrastructuur, waarvan datacenters een essentieel onderdeel zijn. De economische waarde die datacenters opleveren voor de economie is aanzienlijk. De totale impact van de digitale economie was in 2020 al €460 miljard, 60% van het Nederlandse bbp.

Duurzaamheid en banen
De rol die regionale datacenters zoals NorthC Almere spelen binnen de economie, mag daarbij niet onderschat worden. Datacenters zijn een belangrijke spil binnen regionale ecosystemen van zakelijke activiteit, waarbinnen partners en klanten elkaar vinden en samen zorgen voor groei en banen. Een rapport van de Dutch Data Center Association (DDA) uit 2021 laat bijvoorbeeld zien dat de datacenterindustrie direct en indirect bijdraagt aan duizenden banen in Nederland. Dit effect zal met de voortschrijdende digitale transformatie nog sterker worden.

Maatschappelijke doelstellingen
Naast deze directe economische impact dragen datacenters ook bij aan andere belangrijke maatschappelijke doelstellingen. Uit een recent rapport van marktanalist Gartner blijkt dat bijna negen op de tien managers in de komende twee jaar meer in duurzaamheid verwacht te investeren. Omdat datacenters voortdurend innoveren en veel investeren in energiezuinige technologieën, kan het verhuizen van IT-infrastructuur van een bedrijfseigen dataruimte naar een modern datacenter aanzienlijke besparingen opleveren in zowel geld als CO2-uitstoot. Zo kunnen datacenters bedrijven helpen bij het realiseren van hun doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Daar komt bij dat datacenters op grote schaal energie inkopen. Dit betekent naast schaalvoordeel ook meer voorspelbaarheid en stabiliteit van de energiekosten.

“Groeiende behoefte aan lokale datacentercapaciteit”

Rol lokale datacenters versterkt

Ik verwacht dat de rol van een lokaal datacenter in de regio Almere de komende jaren sterker wordt. We zien nu al dat bedrijven datacentercapaciteit verplaatsen van Amsterdam naar een locatie dichterbij. Die behoefte aan het datacenter ‘in de buurt’ komt enerzijds omdat bedrijven of hun partners snel bij de IT-systemen moeten kunnen, voor onderhoud, vervanging of uitbreiding. Anderzijds is de afstand tussen een datacenter en de locatie waar data worden gegenereerd of verwerkt steeds vaker een factor in de keuze voor een lokaal datacenter. Bedrijven en organisaties zijn namelijk steeds afhankelijker van grote hoeveelheden data die vrijwel in real-time beschikbaar moeten zijn en met grotere afstanden neemt ook de latency toe. Om deze reden heeft bijvoorbeeld een groot ziekenhuis bewust gekozen voor een van onze nabijgelegen datacenters. Dat de latency op deze wijze beperkt werd voor een aantal zorgapplicaties, was voor het ziekenhuisbestuur een doorslaggevende factor in hun beslissing.

Groene waterstof
Gezien de bovenstaande en andere voordelen die regionale datacenters bieden voor lokale bedrijven en organisaties, is het duidelijk dat het belang en de waarde van deze datacenters de komende jaren alleen maar verder zal groeien. Als we daarbij de vooruitgang zien die we boeken op het gebied van duurzaamheid, zoals restwarmteprojecten en het gebruik van groene waterstof als energiebron, dan heb ik er het volste vertrouwen in dat de bijdrage van de Nederlandse datacentersector aan de Nederlandse economie verder zal groeien.

NorthC Datacenters Almere
Rondebeltweg 62
1329 BG Almere

T: 088 623 3001

Tekst en beeld: NorthC