Eigenaar Rodrigo Soto Escamilla  te midden van een deel van zijn team: "Onze deur staat altijd open voor goed personeel". (Foto: Fred Rotgans)
Eigenaar Rodrigo Soto Escamilla te midden van een deel van zijn team: "Onze deur staat altijd open voor goed personeel". (Foto: Fred Rotgans)

Almeers IT-bedrijf Ultimum viert 25-jarig bestaan elke dag

Bedrijfsprofiel

Net zo goed voor zijn eigen personeel zorgen, als dat hij voor zijn klanten doet. Dit is het motto dat eigenaar Rodrigo Soto Escamilla elke dag in zijn bedrijf ten uitvoer brengt. En de ondernemer gaat daarin ver. “Misschien zelfs soms wel eens te ver, maar zowel op de werkvloer alsook daarbuiten ben ik een sociaal mens dat graag anderen helpt.” Dit jaar bestaat zijn IT-onderneming 25 jaar. En hoewel er geen grootschalig feest gepland staat, wil Ultimum elke dag het succes van het bedrijf vieren, mét alle personeelsleden. 

“Work hard, play hard” is één van de vele quotes op de muren van het kantoor van Ultimum te vinden is. Wie vervolgens de kantine inloopt, kan zien dat het bedrijf deze quote ook letterlijk uitvoert. In de kantine wordt namelijk niet alleen gegeten en koffie gedronken, ook staan er autorace-stoelen om te gamen en is er een biljarttafel te vinden, uiteraard met het logo van Ultimum op het biljartlaken. De medewerkers maken er gretig gebruik van. “Je kan niet alleen maar aan het werk zijn”, legt oprichter en directeur Rodrigo Soto Escamilla uit. “Als mensen net een paar uur keihard hebben geknald, moet er even ontspanning zijn. Even het hoofd leeg maken met elkaar en daarna weer verder. In het begin was ik wel eens huiverig of er niet teveel gebruik van gemaakt zou worden, maar het blijkt dat eigen verantwoordelijkheid hierin prima werkt, zoals eigenlijk in alles.”

We-conomy
Een goede balans tussen werk en ontspanning is iets waar de ondernemer zich hard voor maakt. “Er werken momenteel 78 mensen bij Ultimum, plus een 12-tal ingehuurde mensen. Het ingehuurde personeel kunnen zzp’ers zijn, maar ook IT’ers die we van andere bedrijven tijdelijk lenen of uitwisselen. Dat noem ik de ‘We-conomy’. We kunnen het als bedrijf niet allemaal alleen doen. Soms heb je wat mensen over, soms heb je dringend mensen tekort. Daarom heeft een aantal IT-bedrijven de krachten gebundeld en hebben we een poule waarin we beschikbare mensen kunnen aanmelden of juist mensen kunnen aanvragen. Dat werkt geweldig, samen staan we sterk.”

Ultimum is van ons allemaal

Ambitieus, persoonlijk en passievol
Wie denkt dat de ondernemer na 25 jaar succes inmiddels wat meer achterover leunt, heeft het mis. “Eigenlijk werk ik elke dag, zelfs als ik op vakantie ben zet ik de computer elke dag voor een paar uur aan. Niet omdat het moet, maar omdat ik het nog steeds geweldig leuk vind. Maar ik verwacht zeker niet van mijn medewerkers dat ze ook in de vakantie werken, liever niet zelfs. Wat ik wel graag zie is dezelfde passie voor het vak. Daarom hebben we drie pijlers bij Ultimum: Ambitieus, Persoonlijk en Passievol. Want juist deze passie zorgt ervoor dat iemand zijn of haar werk met plezier doet. Ik wil dat ze hun werk als cijfer een 8 of een 9 geven, geen 6, het moet zo leuk voor ze zijn, dat ze zich een ambassadeur van Ultimum voelen.”

Kinderen, zieken en vluchtelingen
Mijn persoonlijke passie gaat verder dan alleen werk. De mensen die mij kennen weten dat ik een sociaal hart heb, zeker als het gaat om kinderen, zieken en vluchtelingen. Deze drie zaken gaan me aan het hart. Zelf ben ik als kind gevlucht en daarom zal ik altijd vluchtelingen willen helpen en ze een kans op een nieuw bestaan willen bieden. Hetzelfde geldt voor zieke kinderen. Mijn dochter is een aantal jaren geleden ernstig ziek geweest. Gelukkig gaat het nu goed met haar, maar als mens, als vader van een ziek kind, was echt ik gebroken destijds. Alles om je heen valt weg als je kind ziek is. Het heeft me veranderd tot op de dag van vandaag. Ik hoef me niet meer te bewijzen en ik weet wat echt belangrijk is in het leven. Bovendien geloof ik in het rimpel-effect en daarom zet ik me persoonlijk en als ondernemer in voor goede doelen. Als ik één persoon kan helpen of inspireren, en die persoon zelf weer een ander persoon kan inspireren, maken we elke keer met zijn allen de wereld een stukje mooier.””

Elke dag een feestje 

Het is ook de reden dat er dit jaar geen groots feest wordt gehouden ter ere van het 25-jarig bestaan van Ultimum. “Precies vijf jaar geleden op 17 oktober was de dag van het feest dat we destijds 20 jaar bestonden. Vijfhonderd gasten waren uitgenodigd, het dak ging eraf. Maar in plaats van feest te vieren, zat ik op precies die dag bij mijn dochter in het ziekenhuis, omdat ze geopereerd moest worden met een onzekere uitkomst. Ik ben niet echt bijgelovig, maar het speelt wel mee dat we nu precies vijf jaar later niet voor een groots feest gaan, maar besloten hebben om van élke dag een feestje te maken. Want zoals mijn dochter ook altijd zelf zegt: “Iedere dag is er één om het leuk te maken. En naar haar wijze woorden luister ik graag.”

Ultimum is nog lang niet uitgegroeid

Groeien, groeien, groeien
Naast sociale impact, is één van de andere doelen die Rodrigo heeft om met zijn bedrijf nog groter te groeien. Ambitieus ben ik nog steeds. Het strakke pak en de dure auto heb ik allang niet meer, daar geef ik niets meer om na wat er allemaal gebeurd is. Maar waar ik nog wel steeds voor ga is voor groei en voor kwaliteit. Ik heb nog zoveel plannen. Ik wil bedrijven overnemen, vestigingen in het buitenland openen en vooral zorgen dat er nog heel veel goede werknemers zich bij Ultimum kunnen aansluiten. Want met onze groei, groeit ons personeel ook. Het is ook de kern van het werkgeluk. Niets is zo kwalijk als stilstand, want dan worden werkdagen saai. Kijk altijd naar wat je kan, wat je wil, altijd vooruit kijken. Zo onderneem ik ook. Ik ben sterker en fitter dan ooit en Ultimum is klaar om de wereld nog verder te veroveren.”

Over Ultimum
“Ultimum is in feite een IT-dienstverlener, maar ik zie ons vooral als hét verlengstuk van de IT-afdeling bij onze klanten. Wat wij voor organisaties doen is hun IT op orde brengen en houden. Ik zeg altijd dat we worden ingehuurd om de business draaiende te houden. Wij gaan liever preventief te werk om zo bedreigingen en problemen te voorkomen in plaats van ze op te lossen. Als wij problemen aan het oplossen zijn, dan hebben we ons werk niet goed gedaan.”

Cybersecurity
Ultimum biedt een viertal diensten aan, allemaal op het gebied van IT en beveiliging. “Onze snelst groeiende tak is Als een bedrijf ons inschakelt geven ze ons opdracht om de veiligheid van hun systemen te controleren en te verbeteren. We beginnen dan altijd met legaal hacken. In maar liefst 95% van de gevallen lukt dat. We weten dan precies waar de zwakke plekken zitten en gaan hiermee aan de slag.”

Outsourcing & Beheer
De tweede tak waar Ultimum zich mee bezig houdt is Outsourcing & Beheer van de IT. Rodrigo vertelt: “Dit zijn vaak contracten van aantal jaren waarin we de gedeeltelijk of de complete IT verzorgen. Hier valt bijvoorbeeld de infrastructuur onder maar ook het beheer van de werkplekken met Office 365.

Detachering
Als derde dienst biedt Ultimum de al eerder genoemde detachering van IT-personeel aan. “Inmiddels hebben we intern een flinke pool aan IT- specialisten opgebouwd, die wij zowel voor korte als lange tijd detacheren. Vanuit ons MVO-programma werken wij o.a. nauw samen met het UWV, Gemeente Almere, Windesheim en ROC; daar komen ook geregeld toppers van trainees en nieuwe medewerkers vandaan, die we intern verder opleiden.”

Business Solutions
“De vierde tak waarin we ons specialiseren is Business Solutions. Organisaties werken met veel verschillende applicaties waardoor het overzicht in informatie verloren gaat. Door het inzetten van bijvoorbeeld Microsoft Dynamics 365 helpen wij onze klanten bij de digitale transformatie. We kijken hierbij naar de aanwezige organisatie-doelen, klantprocessen en organisatiecultuur. Vanuit dat startpunt ondersteunen we de organisatie in het realiseren van een klantgerichte strategie.”

Volgens Rodrigo heeft zijn bedrijf zo kunnen groeien omdat Ultimum slagvaardig te werk gaat en altijd de klantbehoefte vooropstelt. “We schakelen snel zodat we onze klanten optimaal kunnen bedienen en meerwaarde kunnen leveren. We hebben daarin maar één missie: het bedrijf zijn met de meest tevreden klanten én het meest tevreden personeel. Want die twee gaan hand in hand.”

T: 088 118 9898
M: info@ultimum.nl
W: www.ultimum.nl