Jarno Bloem CCO van NorthC laat de waterstof module zien aan Commissaris van de Koning René Paas. (Foto: NorthC)
Jarno Bloem CCO van NorthC laat de waterstof module zien aan Commissaris van de Koning René Paas. (Foto: NorthC)

NorthC innoveert op duurzaam gebied van Rotterdam tot Groningen

Bedrijfsprofiel

NorthC is het grootste regionale datacenter bedrijf van Nederland met 12 datacenters door het hele land en in Almere gevestigd aan de Rondebeltweg 62 heeft een duidelijke duurzame missie. Het bedrijf wil in 2030 volledig CO2-neutraal opereren.

Dat doel willen ze op meerdere manieren bereiken. Zo opende het bedrijf onlangs een nieuw gedeelte van haar datacenter in Groningen. NorthC is daar de eerste in Europa die een noodstroomvoorziening op groene waterstof heeft draaien. Deze feestelijke opening werd dan ook verzorgd door Commissaris van de Koning René Paas. “Hier gebeurt het, in Groningen”, meldde Paas. “De toekomst is begonnen. Dit is het eerste datacenter in Europa dat gebruikmaakt van groene waterstof voor de noodstroomvoorziening. Daarnaast is het klaar voor het delen van restwarmte.”

Deze resultaten zetten we ook in bij het datacenter van Almere

Duurzaam DNA

“Groningen is niet de enige plek waar we innoveren met duurzame innovaties”, laat COO van NorthC Jarno Bloem weten. “In ons nieuwe datacenter in Rotterdam doen we mee aan een restwarmteproject waardoor er de komende 10 jaar ruim 10.000 huishoudens en bijna 400 bedrijven van het gas afkunnen. Daarnaast zorgen we ervoor dat alle nieuwe datacenters die we bouwen klaar zijn voor het afkoppelen van restwarmte en nemen we noodstroom op groene waterstof mee in de bouwplannen. Duurzaamheid zit in ons DNA. Zo doen we naast bouwtechnische oplossingen ook aan andere innovaties om onze diensten te optimaliseren. We zijn nu bezig met een pilot aan de hand van AI om te kijken of we nog meer energie kunnen besparen. De verwachting is nu dat aan de hand van de resultaten we nog 8 tot 10 procent efficiënter kunnen werken op het gebied van koeling. Deze resultaten kunnen we vervolgens weer inzetten in al onze datacenters van Almere tot Eindhoven.”

Ombouwen dieselgeneratoren

Groene waterstof is niet alleen interessant voor nieuwe datacenters. “Ik zie ook veel mogelijkheden voor het ombouwen van de huidige dieselgeneratoren”, vervolgt Bloem. “Ik hoorde van de week dat ze in Australië al heel ver zijn met het testen van het ombouwen van dieselgeneratoren. Die machines draaien voor 90% op waterstof en nog maar 10 procent diesel. Dat is een significante besparing van uitstoot als alle datacenters in Nederland straks hun generatoren zouden ombouwen.”

Tekst en beeld: NorthC

Jarno Bloem, Chief Operating Officer bij NorthC Datacenters. (Foto: aangeleverd)
NorthC Datacenter locatie Almere (Foto: aangeleverd)