Mario Hangjas, senior IT director NorthC. (Foto: aangeleverd)
Mario Hangjas, senior IT director NorthC. (Foto: aangeleverd)

‘Als het personeel er niet is, leiden we het wel op’

Bedrijfsprofiel

“Wij zijn altijd op zoek naar technisch geschoold personeel dat de kennis en kunde heeft om in onze datacenters te werken”, begint senior director of IT Mario Hangjas van NorthC Datacenters dit interview. “De juiste mensen vinden, is echter niet makkelijk. We vissen met een heleboel bedrijven in een hele kleine poel met technisch geschoold personeel. Daarom zijn we vorig jaar gestart met een pilot om zelf een bijdrage te leveren aan het opleiden van mensen met de juiste kennis.”

Interesse in de techniek

“Het ligt niet aan gebrek aan interesse van scholieren voor technische vakken”, vervolgt Hangjas. “We krijgen regelmatig verzoeken van scholen of hun leerlingen bij ons langs kunnen komen om meer te leren over het wel en wee van werken in een datacenter. Zo hebben we in ons datacenter in Almere aan de Rondebeltweg in het afgelopen jaar onder andere studenten van de UVA en het MBO Lelystad binnen gehad voor een rondleiding en presentatie over wat wij precies doen en wat de werkzaamheden inhouden. Toch merken we dat er weinig opleidingen goed aansluiten op het werk dat er van onze mensen verwacht wordt als bijvoorbeeld technical engineer. We zijn daarom een pilot gestart samen met het Alfa College. Samen met die school hebben we het keuzedeel Datacenter Facility Engineer ontwikkeld. Studenten leren dan in tien weken de fijne kneepjes van het werken in een datacenter.”

We merken dat er weinig opleidingen goed aansluiten op het werk dat er van onze mensen verwacht wordt

Belang voor de digitale economie

Logischerwijs is er tijdens de keuzemodule ruim aandacht voor de technische aspecten van het werk. Daarom is de opleiding ook een combinatie van ICT, koudetechniek, engineering en elektro- en installatietechniek. Maar daar blijft het niet bij. “Tijdens het keuzedeel is er ook veel aandacht voor hoe je een datacenter zo energiezuinig als mogelijk laat opereren”, zegt Lammert Postma, opleidingsmanager techniek bij het Alfa College. “Dat niet alleen”, vult Hangjas aan. “We leggen ook uit waarom datacenters vitaal zijn voor onze economie en bedrijvigheid en waarom onze dienstverlening essentieel is voor bedrijven van groot tot klein. Bij deze verantwoordelijkheid hoort ook een gedegen opleiding en veiligheidstraining. Want hoe werk je in een plek waar altijd alles 24 uur aanstaat? Hoe zorg je ervoor dat de beveiliging altijd op orde is, zowel fysiek als digitaal? En hoe werken de verschillende installaties waar je in het datacenter mee te maken hebt? Belangrijke vragen die ons personeel direct moet kunnen beantwoorden. We zijn dan ook erg blij dat we met het lanceren van deze keuzemodule een eerste stap naar meer gekwalificeerd personeel voor de datacentersector hebben kunnen zetten.”

NorthC Datacenters Almere
Rondebeltweg 62
1329 BG Almere

T: 088 623 3001

Tekst: NorthC

NorthC Datacenter locatie Almere. (Foto: aangeleverd)