Het datacenter van NorthC in Almere draait net als in de overige negen vestigingen in Nederland, op 100% groene energie. (Foto: NorthC)
Het datacenter van NorthC in Almere draait net als in de overige negen vestigingen in Nederland, op 100% groene energie. (Foto: NorthC)

Duurzame datacenters? Het kan en we doen het al!

Bedrijfsprofiel

Duurzaamheid is het afgelopen jaar een belangrijk aandachtspunt geworden bij gesprekken over datacenters. De berichtgeving en discussie over de grote ‘hyperscalers’ (de megadatacenters van grote Amerikaanse partijen als Facebook en Google) hebben een algemeen beeld gecreëerd waarin alle datacenters als het ware het label van ‘energiegrootverbruiker’ opgeplakt kregen. Dit geldt niet voor alle datacenterbedrijven. Feit is dat zeker de regionale datacenterbedrijven in Nederland voorop lopen op het gebied van duurzaamheidsinnovatie. Er wordt voortdurend gezocht naar nieuwe oplossingen en technieken om het energieverbruik te minimaliseren, er wordt – met succes! –samengewerkt met gemeenten aan restwarmteprojecten en er wordt geïnvesteerd in nieuwe, duurzame energiebronnen.

Regionale datacenters essentieel voor zowel de landelijke als de regionale economie

Datacenters zijn essentieel voor onze economie. Als connectiviteits- en verwerkingshubs spelen datacenters een centrale rol in de digitale transformatie en de transitie naar de cloud waar veel Nederlandse bedrijven volop mee bezig zijn. Ook de massale overstap op thuiswerken en videovergaderen gedurende de twee coronajaren was (en is) alleen mogelijk dankzij de uitstekende datacenterinfrastructuur in ons land. Recent werd ook bekend dat er in Nederland de afgelopen twee jaar maar liefst 30.000 webwinkels bij zijn gekomen. We realiseren het ons misschien niet, maar die webwinkels draaien allemaal in – voornamelijk regionale – datacenters en profiteren van de uitstekende connectiviteitsmogelijkheden. Daarbij fungeren die regionale datacenters niet alleen als technische/faciliterende hub, maar creëren ze ook kansen voor de lokale economie, omdat bedrijven graag zakendoen met andere bedrijven in de omgeving.

Ondanks data-explosie geen toename energieverbruik

Met de sterk toegenomen digitale activiteit van de afgelopen 10 jaar is het daarom des te opmerkelijker dat het energieverbruik van datacenters nagenoeg gelijk is gebleven. Dankzij voortdurende inspanningen en investeringen slaagt de sector er telkens weer in om het energieverbruik terug te dringen. Ook voor NorthC, de grootste regionale datacenterpartij in Nederland, is duurzaamheid een van de belangrijkste missies en het doel is om in 2030 volledig CO2-neutraal te opereren.

Groene energie en restwarmte

Het datacenter van NorthC in Almere draait net als in de overige negen vestigingen in Nederland, op 100% groene energie. De komende jaren wil het bedrijf nog meer inzetten op zelfvoorzienende faciliteiten en investeert daarom ook in het zelf opwekken van duurzame energie. Tegelijkertijd probeert NorthC elk restje energie wat overblijft nuttig te hergebruiken. Zo zetten ze bijvoorbeeld de warmte die wordt gegenereerd in hun datacenters in voor het verwarmen van de gebouwen in de buurt. Recent is in Rotterdam Zestienhoven een nieuw NorthC datacenter geopend dat restwarmte levert aan een groot project dat er uiteindelijk voor gaat zorgen dat 10.000 huishoudens in de buurt van het gas af gaan. Het datacenter in Eindhoven is aangesloten op het warmtenet van de High Tech Campus en levert restwarmte andere bedrijven op het campusterrein. In Aalsmeer verwarmt de restwarmte een kinderdagverblijf, een kwekerij en een zwembad.

Modulair bouwen 

Naast deze concrete projecten zoekt NorthC voortdurend naar nieuwe manieren om de duurzaamheid van haar datacenters verder te vergroten. Een veelbelovende ontwikkeling is het gebruik van groene waterstof om de primaire- en noodstroomvoorzieningen in de loop naar 2030 grotendeels CO2-neutraal te maken. Verder worden alle nieuw te bouwen datacenters modulair gebouwd. Dit betekent dat onderdelen van het datacenter pas operationeel worden op het moment dat ze nodig zijn. Dit zorgt voor aanzienlijke energiebesparingen vergeleken met een volledig ingericht en operationeel datacenter, omdat zaken als koeling, stroom en monitoring pas worden ingeschakeld wanneer dat echt nodig is.

Tekst en foto’s: NorthC