Beesha biedt interessante en duurzame producten voor ondernemers. (Foto: aangeleverd)
Beesha biedt interessante en duurzame producten voor ondernemers. (Foto: aangeleverd)

Starter van het jaar Beesha: ook interessant voor bedrijven

Bedrijfsprofiel

Wat begon als een hobby-experiment in de keuken, is inmiddels uitgegroeid tot een zakelijk succes. Onlangs won Beesha, The Soaping Company de prijs voor beste Startende Onderneming in Almere. De gemeente loofde de onderneming niet alleen voor haar creatieve ondernemersgeest, maar ook het gegeven dat het bedrijf duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft. Almere Zaken ging in gesprek met Ben Bos, de oprichter van Beesha. 

“We zijn ontzettend trots dat we ons de Starter van het jaar mogen noemen,” vertelt Ben Bos. De geboren Almeerder was aangenaam verrast dat Beesha de prijs in ontvangst mocht nemen. Naast Beesha waren ook startersondernemingen Ibu Spekkoek en HR Duurzaam genomineerd voor de titel. “Voor ons betekent deze prijs een mooie aanmoediging, de waardering dat we een mooi bedrijf uit de startblokken hebben gekregen.”

Experimenteren

Een aantal jaren geleden begon Bos thuis met het fabriceren van eigen shampoo-bars. “Eigenlijk zocht ik een hondenshampoo, maar ik kon niet goed vinden waar ik naar op zoek was. Ik ben toen zelf ingrediënten gaan kopen en aan het aanrecht gaan experimenteren. Daar kwam uiteindelijk een shampoo-bar voor mensen uit voort. Ik heb toen 100 zeepjes gemaakt, maar hoewel ze heel fijn in gebruik waren, was er nog wat verbetering mogelijk.” Bos besloot verder onderzoek te doen naar de markt. Hij ging in gesprek met leveranciers, verdiepte zich in recepten en was ruim een jaar druk met de kern van hun bedrijf: productontwikkeling. “Ik wilde per se de productie zelf doen. Daar was Beesha destijds de allereerste van in Nederland.”

Al onze producten worden in Almere handgemaaktOntploft 

Wat volgde, is een regelrecht succes te noemen. Begin 2020 waren de eerste vijf soorten shampoobars klaar, werd er een webshop geopend en gingen er in zes maanden tijd ruim 40.000 soapbars over de digitale toonbank. “De boel ontplofte, in positieve zin. Ineens was het geen hobby meer, maar realiseerde ik me dat dit een succesvolle onderneming was. Ik moest professionaliseren, want de duizenden zeepjes lagen door het hele huis.” Inmiddels heeft Beesha een eigen productieruimte op de Xenonstraat in Poort. Ook bevindt zich hier het kantoor en het indrukwekkende magazijn van het bedrijf. Zeven mensen zijn in vaste dienst en minstens zoveel flexibele krachten ondersteunen het snel groeiende bedrijf.

Ontwikkeling 

Naast consumenten, komen er ook steeds vaker andere ondernemers aankloppen bij Ben Bos. “In de eerste twee jaar was 98% van onze klanten particulier, maar we zien dat er een verschuiving optreedt en ook de ondernemers onze producten steeds vaker weten te vinden. Zowel door onze producten in te kopen voor hun relaties en personeel, maar wij als Beesha, The Soaping Company, ontwikkelen ook cosmeticalijnen voor derden. Hierbij gaat het zowel om white labels alsook om private labels.”

Al vanaf een kleine oplage kunnen we de labels of doosjes bedrukken met een bedrijfslogo

Branded Merchandise 

“Het mooie is dat wij onze producten kunnen personaliseren. Al vanaf een kleine oplage kunnen we de labels of doosjes bedrukken met bijvoorbeeld een bedrijfslogo, of een speciale tekst. Ideaal voor relatiegeschenken, of voor speciale gelegenheden. Afgelopen december mochten we 2.500 cadeaupakketten aanbieden aan medewerkers van het Flevoziekenhuis. En onlangs hebben we ook aan de leden van de VBA (Vereniging Bedrijfskring Almere) een mooi cadeau mogen overhandigen.”

Toekomst 

Niet alleen het verder veroveren van de zakelijke markt is een van de ambities van Beesha, ook het verder ontwikkelingen van producten is een doel voor de nabije toekomst. “Wat wij anders doen dan andere bedrijven in onze tak van sport, is dat we met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten werken. Een voorbeeld daarvan is dat we etherische oliën gebruiken in plaats van met synthetische parfum. Bovendien hebben we het grootste assortiment in geuren, meer dan dertig waarvan er twintig vast in ons assortiment te vinden zijn. En we hebben zelfs een voorjaars- en najaarscollectie. Omdat we ervaarden dat mensen in de winter graag andere geuren kiezen dan bijvoorbeeld in de zomer. En over de zomer gesproken, we zijn druk bezig met de ontwikkeling van een deodorant en een body butter. Maar bij alles wat we doen is het allerbelangrijkste om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Alle producten worden plasticvrij verpakt en verzonden. En dat alles in lokaal in Almere gemaakt wordt, draagt ook zeker bij aan de duurzaamheid die voor ons zo belangrijk is.”

Juryrapport over Beesha: 

‘’Beesha viel bij de inschrijving direct op vanwege het unieke product die zij zelf in Almere produceren. Begin 2020 zijn zij gestart aan de keukentafel waar zij al snel vanwege de oplopende orders personeel moesten aannemen. Binnen een halfjaar hebben zij een bedrijfspand kunnen betrekken waaruit zij volledig opereren. Hiernaast zoeken zij de samenwerking met andere partijen in Almere om hun productielijn inventief te kunnen uitbreiden. Een bijzonder bedrijf waar wij als Almere trots op mogen zijn.’’

Wilt u uw personeel eens extra in het zonnetje zetten op een van deze speciale dagen? Dat kan met een cadeau van Beesha! Neem contact op voor de mogelijkheden. 

1 maart: Complimentendag
3 maart: Dag van de doktersassistente 
6 maart: Dag van de tandarts
14 maart: Week van zorg en welzijn
16 maart: dag van de thuiswerker
21 april: Secretaressedag 

Beesha
Xenonstraat 160
1362 GH Almere
Tel: +31(0)88 242 1920 

www.beesha.nl