Rob Heemskerk. (Foto: NorthC)
Rob Heemskerk. (Foto: NorthC)

NorthC wil digitale transformatie in Almere ondersteunen

Bedrijfsprofiel

Voor een sterk groeiende regio zoals Almere zijn ICT en gerelateerde diensten onmisbare componenten om de bedrijvigheid te stimuleren. Digitale diensten vormen steeds meer het hart van onze maatschappij en de vraag naar deze diensten – zowel door bedrijven als door consumenten – neemt snel toe. Dit betekent dat datagedreven ondernemen en digitale transformatie hoog op de agenda staan van bedrijven in de regio Almere. Belangrijke voorwaarden om al deze digitaal-economische activiteit mogelijk te maken, zijn hoogwaardige connectiviteit en datacenters in de buurt. NorthC Datacenter (NorthC) in Almere is een belangrijke cloud- en connectiviteitshub, die ondernemingen, lokale overheden en de zorg (waaronder het Flevoziekenhuis) ondersteunt bij het realiseren van hun digitale ambities. Die regionale focus is een van de kenmerken van NorthC, dat met tien vestigingen door het hele land de grootste regionale datacenterbedrijf van Nederland is.

Volgens Rob Heemskerk, Director of Sales bij NorthC, maakt juist die nabijheid en focus op de regio het verschil: “Wij merken dat onze regionale rol een belangrijk thema is voor ondernemingen. Bedrijven zoeken ondersteuning bij hun digitale vraagstukken. Juist omdat wij lokaal en dus dichtbij zijn, vinden klanten ons makkelijker en sneller. Wij weten wat er in de regio speelt en ondernemers zien in ons een relevante gespreks- en businesspartner. Om kennis te delen met andere ondernemingen en een actieve rol te spelen in de business community, zijn we bijvoorbeeld lid geworden van de Themakring ICT van VBA. Zonder hoogwaardige ICT en zonder snelle, schaalbare en flexibele verbindingen met en tussen vele verschillende partijen, komt een digitale onderneming niet op snelheid. Het datacenter en de connectiviteitsmogelijkheden vormen het digitale hart en zenuwstelsel van de benodigde ICT-infrastructuur. Dat is precies wat ons Almere datacenter biedt. Daarbij werken we samen met een compleet ecosysteem van bekende en vertrouwde - regionale partners om klanten goed te adviseren en ze de totaaloplossingen te bieden die ze nodig hebben om te groeien.”

Een modern datacenter in de buurt is daarbij een belangrijk voordeel voor bedrijven, om duurzaam digitaal te transformeren en te innoveren. Gezien de economische groei en de nabijheid tot belangrijke regio’s zoals Amsterdam, Schiphol en Utrecht, liggen er voor Almere een uitstekende kansen om uit te groeien tot een van de belangrijkste economische hubs van ons land. “Almere heeft absoluut het potentieel om op duurzame wijze een tweede connectiviteitshub te worden binnen de metropoolregio Amsterdam, wat weer meer bedrijven zal aantrekken. Een modern datacenter in de buurt is daarbij een belangrijk voordeel voor bedrijven, om duurzaam digitaal te transformeren en te innoveren. We hebben in Amsterdam gezien wat een sterke digitale infrastructuur kan betekenen. Die regio is dankzij de uitstekende infrastructuur de afgelopen 20 jaar economisch enorm gegroeid en heeft tal van nationale en internationale bedrijven aangetrokken. Maar nu wordt daar langzaam een rem gezet op die groei. Dat biedt kansen voor Almere en daar willen wij ons voor inzetten, onder andere met en via de VBA”, vervolgt Heemskerk.

Daarbij zijn volgens Van Heemskerk duurzaamheid en goed overleg met de gemeente absolute voorwaarden. “Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat datacenters voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. Dat blijkt wel uit het feit dat datacenters de afgelopen jaren nauwelijks meer energie zijn gaan verbruiken, terwijl de hoeveelheid data die daar worden gegenereerd, verwerkt en uitgewisseld, enorm zijn gestegen. We kijken continu naar mogelijkheden om onze energie-efficiency nog verder te verbeteren. Daarnaast zijn we actief bezig met warmte-uitwisselingsprojecten. De restwarmte van onze datacenters wordt gebruikt om gebouwen in de buurt te verwarmen. Dat doen we al bijvoorbeeld met succes in Aalsmeer en op de High Tech Campus Eindhoven.”
Het op verantwoorde wijze stimuleren van de economische groei van Almere vraagt volgens Heemskerk dan ook om nauw overleg en samenwerking met alle betrokken partners, van beleidsmakers tot de uitvoerders en afnemers. “Door de kennis en expertise van alle betrokken partijen te benutten en met elkaar uit te wisselen, kunnen we er samen voor zorgen dat Almere zijn groeiambities kan realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat we daarin zullen slagen.”

Tekst: NorthC
Foto: NorthC