Rob van Ginneken. (Foto: Marco ter Beek)
Rob van Ginneken. (Foto: Marco ter Beek)

Hoezo, een Verenigd Europa…?

Auto Zaken

Je weet niet wat je ziet. Op weg terug uit het buitenland ben ik even gestopt om te aanschouwen hoe een Duits tankstation op de eerste afslag van de Autobahn oogt alsof hij pakweg langs de N6 staat. Beeldvullend Nederlandse auto’s. Zeg er maar eens wat van. Het grote prijzendisplay liet zien dat tanken daar tientjes goedkoper is. Mijn navigatiesysteem vertelde snaaks dat het elders zelfs nog voordeliger kan. 

Ter informatie: de prijs langs onze A1 snelweg was 2,499 euro. Thuisgekomen ga ik maar eens internet surfen. Voor België geldt – zie ik – ok een tamelijk pijnlijk verschil. Toch mogen we daar volgens de betreffende ministers onze handen bij dichtknijpen, want tot eind dit jaar is de accijns met 17,3 cent – op benzine – verlaagd. 

Samen met de BTW is dat zo’n 21 cent, lezen we. Dat drukt je nog maar eens met de neus op het feit dat Het Rijk BTW heft over de brandstof én de accijns. Je zult voor je dagelijks vervoer maar aangewezen zijn op een wekelijkse tankbeurt. Of vaker. Een aanslag op je bedrijfs- en huishoudbudget. 

Ook in ander opzicht een maatschappelijk probleem. Tankstations tot vér aan onze kant van de grens worden getroffen. Dubbel zelfs. Wij doen het als klant toch al rustiger aan met de kilometers (tanken dus minder) en ontelbare mensen maken er wekelijks een winkel- en brandstoftankrit in Duitsland van. Zodoende raakt dit probleem heel veel meer consumenten en winkels. 

Pregnant detail op de achtergrond is daarbij dat de accijns in januari net was verhoogd. Exacte cijfers rond brandstof veranderen letterlijk per dag en per uur, maar vuistregel is dat de nettoprijs door al onze heffingen meer dan een keer over de kop gaat in de tankprijs. Het verschil – meer dan de helft dus - gaat naar de overheidskas. Dat zet de recente ‘korting’ naar mijn smaak in een ietwat bleek licht. Het is een ‘sigaar uit eigen doos’ en onder de streep schuimt de overheid nu nog stééds meer af dan in normale tijden. 

Laat ik de term die me daarvoor te binnen schiet maar niet opschrijven. In elk geval blijkt in talloze landen om ons heen dat het aanzienlijk ‘eerlijker’ kan. Tot zover een Verenigd Europa…

Rob van Ginneken