Particulieren en bedrijven worden weer opgeroepen om appels te komen plukken voor de voedselbanken in de regio. (Foto: Patricia Pietersen Photography)
Particulieren en bedrijven worden weer opgeroepen om appels te komen plukken voor de voedselbanken in de regio. (Foto: Patricia Pietersen Photography)

Appels plukken voor voedselbanken

Algemeen

De Lelystadse Uitdaging en de Harderwijkse Uitdaging zoeken weer vrijwilligers om appels te plukken die anders verloren gaan. De geplukte appels gaan naar de Voedselbanken in de regio. Zowel bedrijven als particulieren kunnen zich aanmelden om te komen plukken.

Voor de voedselbanken is het wekelijks een hele puzzel om het voedselpakket voor de klant een gezonde inhoud te geven. Toch is het ook voor voedselbank-klanten belangrijk om gezonde groenten en fruit te eten. Zo ontstond in 2021 bij de voedselbank in Dronten het idee om appels te gaan plukken met vrijwilligers. Appels, die anders zouden blijven hangen vanwege een verkeerde kleur of afmeting. Dat is verspilling van fruit en appeltelers willen deze appels er ook graag af hebben, want dan is er een betere oogst volgend jaar. Zelf afplukken is echter niet rendabel, omdat deze appels te weinig opleveren. 

70.000 kilo appels

In Dronten is in 2021 op enkele zaterdagen bij twee fruittelers zo’n 15.000 kilo appels geplukt. Dat beviel zo goed dat besloten is dit vorig jaar groter aan te pakken. In 2022 werd bij zo’n 14 fruittelers maar liefst 70.000 kilo appels geplukt. Deze zijn verspreid over alle voedselbanken in de regio, waar men tot december de voedselpakketten kon vullen met gezond fruit. 

Plukkers gezocht

“Menig fruitteler is enthousiast over dit idee en sommigen bieden zelfs aan om ook de kruisbestuivers te plukken. Dit zijn fruitbomen die tussen de rijen in staan ten behoeve van de bestuiving”, aldus de organisatoren. Zij verwachten door dit enthousiasme nog veel meer appels te kunnen plukken dan vorig jaar en zo nog meer voedselbanken de komende maanden te kunnen voorzien van vers en gezond fruit. “Om bij alle fruittelers de appels te kunnen plukken zoeken we hulp. Naast veel enthousiaste particulieren roepen we dit jaar ook expliciet bedrijven op. We plukken op een aantal zaterdagen, maar ook doordeweeks organiseren we speciale plukdagen. Werknemers, wiens werkgever MVO hoog in het vaandel hebben staan, zijn van harte welkom. Iedereen kan een dagdeel komen plukken. De plukkers van vorige jaren vonden het erg gezellig. Velen hebben zich alweer aangemeld om te plukken, maar we zoeken nog meer plukkers.”

Aanmelden

De plukdagen zijn de laatste vrijdag van september en in oktober en een aantal wekenlang in oktober op locaties bij fruittelers rond Dronten en Zeewolde. “We plukken vanaf 08.30 uur tot 12.30 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur, dus je hoeft niet de hele dag. Je kunt alleen komen of met een groep, met collega’s of je vereniging bijvoorbeeld.” Direct aanmelden kan via deze link. Hier kun je ook vragen stellen. Voor meer informatie kan ook worden gemaild naar info@harderwijkseuitdaging.nl.