(Foto: Beeldenweelde)
(Foto: Beeldenweelde)

JINC Baas van Morgen

Algemeen

JINC organiseert vandaag het jaarlijkse evenement JINC Baas van Morgen. Tijdens dit evenement dragen de topfunctionarissen van verschillende Nederlandse organisaties hun stoel over aan leerlingen die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Volgens JINC-directeur Daniël Roos doen de jongeren hiermee waardevolle ervaring op voor de toekomst, terwijl de organisaties hun binding met de maatschappij versterken en hun betrokkenheid bij kansengelijkheid vergroten.

Bijna 500 jongeren tussen de 10 en 16 jaar krijgen tijdens JINC Baas van Morgen de kans om de leiding te nemen over onder andere beursgenoteerde ondernemingen, ministeries, theaters en uitgeverijen. Zo zwaaien leerlingen de scepter bij organisaties als VodafoneZiggo, het Concertgebouw en de KNVB. JINC Baas van Morgen is een feestelijk evenement dat jongeren, die via hun eigen netwerk weinig toegang hebben tot de top van deze organisaties, de kans biedt om deel te nemen. Als JINC Baas van Morgen nemen zij deel aan vergaderingen, spreken ze medewerkers toe en geven ze hun visie op een specifiek vraagstuk. Sinds de eerste editie in 2015 hebben bedrijven zoals ING en TomTom meegedaan met JINC Baas van Morgen. Dit jaar verwelkomt JINC talloze nieuwe organisaties, waaronder Mastercard, het Groninger Museum en BDO.

Waarde voor de toekomst

Volgens JINC-directeur Roos leren de leerlingen veel tijdens deze dag en krijgen ze een enorme boost in zelfvertrouwen door mee te lopen. Daarnaast is het voor hen belangrijk om op een veilige en laagdrempelige manier buiten hun comfortzone te treden. Mochten de leerlingen in de toekomst op zoek zijn naar een stageplek, advies of begeleiding bij een baan, dan hebben ze na deze onvergetelijke dag het telefoonnummer van invloedrijke contacten bij de hand. Ook voor de deelnemende organisaties is JINC Baas van Morgen waardevol. Ze tonen hiermee hun betrokkenheid bij kansengelijkheid, inspireren hun medewerkers en doen verrassende inzichten op door de vraagstukken die de leerlingen behandelen.

Nieuw

Speciale elementen in 2023 maken JINC Baas van Morgen dit jaar extra bijzonder. Naast minister Dennis Wiersma van Onderwijs, zullen ook nog drie andere ministers hun stoel afstaan aan leerlingen: Robert Dijkgraaf, Sigrid Kaag en Carola Schouten. Dit brengt volgens Roos de politiek in beweging. Daarnaast introduceert de organisatie in Amsterdam dit jaar voor het eerst een ‘girls only’ editie van JINC Baas van Morgen, speciaal voor meisjes. Hiermee wil JINC extra aandacht vestigen op genderongelijkheid en in het bijzonder op het glazen plafond. Ook vindt JINC Baas van Morgen voor het eerst in de geschiedenis op 1 juni plaats in zowel Nederland als België. In Antwerpen en Mechelen zullen dertig leerlingen plaatsnemen op een directeursstoel.

JINC

JINC is een non-profitorganisatie die zich al bijna 20 jaar inzet voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. JINC helpt kinderen van 8 tot 16 jaar uit achterstandsituaties om een goede start op de arbeidsmarkt te maken. Via de JINC-programma’s maken zij kennis met diverse beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Dankzij JINC krijgen tienduizenden basisschool- en vmbo-leerlingen jaarlijks de kans om te groeien. De organisatie werkt samen met onderwijsinstellingen en partners uit het bedrijfsleven, waarvan de financiële steun en expertise onmisbaar zijn.

Raadpleeg voor meer informatie over JINC, JINC Baas van Morgen en de deelnemende organisaties de volgende links:

JINC
JINC Baas van Morgen
Deelnemende organisaties